PÅ KONTORET. Jonathan Granström håller gärna till runt motståndarkassen.Foto: Bildbyrån

Han har upplevt sin målmässigt bästa säsong i karriären, och nu börjar hans favorittid på året. Jonathan Granströms fysiska spelstil och nyckelposition framför kassen ska nu hjälpa Luleå till klubbens första SM-guld på 20 år. Några extraskydd har 30-åringen emellertid inte, trots den utsatta positionen.
– Det är klart man kan ha skydd lite överallt, men samtidigt vill man vara så smidig som möjligt också, säger Granström till hockeysverige.se.

Tomas Holmström tog närmast patent på rollen framför motståndarlagets kasse under sina 15 säsonger och 1027 NHL-matcher för Detroit Red Wings. ”Homer” var en unik spelartyp, inte minst i svensk ishockey, och hans efterträdare har ännu inte hittats.

I SHL är Luleås Jonathan Granström det närmast vi kommer en ny ”Homer”. Den hårdföre forwarden har gjort det till sin specialitet att hålla sig runt motståndarlagets målbur, inte minst i powerplay, och har framför allt varit lyckad den gångna säsongen där det blev 13 mål på 49 matcher. Det var nytt personligt rekord för 30-åringen, som annars gjort sig känd för sin fysiska spelstil.
– Jag har alltid haft den spelstilen, genom hela karriären. Det blev en naturlig del av mitt spel redan när jag var ung, säger Granström till hockeysverige.se.

Till skillnad från tidigare nämnda Tomas Holmström har Orsasonen emellertid inget extra skydd på grund av sin roll. ”Homer” hade ett ryggskydd för att kunna ta emot smällarna från försvararna, och i vissa fall också motståndarmålvakten.
– Nej, jag har faktiskt inte det. Men funkade det för Holmström borde det funka för mig också. Ingen har varit så bra på det spelet som han var, så det kanske är något man får fundera kring. Men oftast brukar det gå bra. Ibland kan man få en extra tuff smäll, och då kanske man hojtar till på materialaren.
– Det är klart man kan ha skydd lite överallt, men samtidigt vill man vara så smidig som möjligt också. Det blir lite otympligare och stelare. Det värsta som kan hända mig när jag står runt kassen är nog att få en puck i munnen. Annars brukar det vara okej att få puckarna på sig också.

Så ett extra tandskydd kanske är att föredra?
– Haha, kanske det, säger den trashtalkande Granström.

Vet du någon i laget som har extra skydd jämfört med er andra?
– Ja, några backar har extra skydd runt skridskorna för att kunna täcka skott. De ska tydligen vara riktigt smidiga och bra för dem. Jag har dock aldrig testat dem själv, och det är nog inte aktuellt att ha just nu i alla fall.

BB160127BB456

När Jonathan Granström får peka ut en spelare han spelat med som varit extra noggrann med sin utrustning faller valet på en back från tiden då han spelade i Mora. Det handlar om Tomas Skogs, som numera håller till i Luleås kvartsfinalmotståndare Färjestad.
– Han bytte hemskt mycket skridskor minns jag, haha. Men de flesta man spelat med har faktiskt varit väldigt noggranna även om många gärna kör med samma utrustning så länge som möjligt.

Hur är du själv där?
– Helst hade jag nog haft samma benskydd som när jag spelade i J20-laget, haha. Men det mesta blir dåligt efter ett tag, och då är det bara att byta. Materialarna ligger på ganska bra när det är dags för det.

Jonathan Granström och hans Luleå håller just nu på att ladda upp som bäst inför kvartsfinalserien mot Färjestad, som tar sin början på torsdag. En tuff och oviss serie mellan två hårdsatsande lag.
– Det hade blivit tufft oavsett vilka vi skulle möta, men vi har en riktigt bra känsla i laget och ett väldigt bra lag.
– Men vi vill nog hålla det lite hemligt vad vi jobbat extra på inför matcherna…

Det här är en artikel som ingår i serien ”Rätt skydd och yrkeskläder” som presenteras i samarbete med Grolls Yrkesbutiker. Klicka här för att hitta rätt skydd och yrkeskläder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *