Senast det begav sig. Blir det repris i år?Foto: Bildbyrån

Luleå har hemmaplansfördel, men spelar med kniven mot strupen i eftermiddagens SM-final. Idag kan nämligen Linköping säkra ännu ett SM-Guld på damsidan.
– Då vi vann första matchen så tror jag att trycket på Luleå i lördagens match kommer att bli enormt. Det tror jag passar oss bra, säger tränaren Peter Frantz till hockeysverige.se.

Idag spelas den andra SM-finalen i bästa av tre mellan Luleå och Linköping. Som vinnare av Riksserien får Luleå fördelen att spela på hemmaplan de två sista matcherna. Linköping vann första SM-finalen, som spelades i Stångebro Ishall, med 2-0 efter mål av Jennifer Wakefield och Denise Altmann. Publiksiffran i den första finalen var 1012 åskådare.Inför helgens avgörande ställde hockeysverige.se fem frågor var till tränarna Peter Frantz i Linköping och Fredrik Glader i Luleå.

Peter Frantz (5)

Peter Frantz, Linköping
Varför vann Linköping den fösta finalen?
– Vi vann den för att vi gör vad vi ska i andra och tredje perioden och då kanske framförallt i den tredje.

Vad betyder hemmaplan för de båda lagen?
– För oss i Linköping är det skönt att få spela i vår hemmaborg, Stångebro. Så som det blev nu då vi vann första matchen så tror jag att trycket på Luleå i lördagens match kommer att bli enormt. Det tror jag passar oss bra.

Hur ser du på Luleå som lag?
– Luleå är ett bra lag med många bra spelare, men jag tycker att vi har ett bredare lag och ett större kollektiv samtidigt som vi också har spetsen.

Vad betyder det att ni har Jennifer Wakefield borta och Luleå saknar Emma Nordin?
– Självklart kommer det att märkas att båda är borta, men samtidigt tror jag att båda lagen har spelare som kommer att kliva fram i deras frånvaro.

Varför vinner Linköping SM-guldet?
– Därför att vi har en bredare trupp och ett kollektiv som vet vad som krävs. Vi har varit med i sådana här situationer förut, samtidigt som vi har toppspelare i alla lagdelar.

Fredrik Glader (1)

Fredrik Glader, Luleå
Varför vann Linköping den första finalen?
– Linköping var effektivare än oss. Målchanserna var ungefär det samma mellan lagen (Luleå vann skotten 37-33).

Vad betyder hemmaplan för dom båda lagen?
– Vi har ett stort stöd här hemma och är också starka på hemmaplan. För oss betyder det mycket att även ha Sveriges bästa fans i ryggen.

Hur ser du på Linköping som lag?
– Linköping är ett mycket bra lag och jag tycker att man får ut väldigt mycket av det materialet man har. Dom är inte komponerade på samma sätt som oss men, som sagt var, ett mycket bra hockeylag.

Vad betyder det att ni har Jennifer Wakefield borta och Luleå saknar Emma Nordin?
– Klart att det betyder mycket för båda lagen. Nu kan jag bara prata för oss i Luleå och Emma Nordin är en av våra kaptener och Sveriges bästa forward. Det talar för sig själv. Samtidigt är det roligt att se hur många i laget som tagit ansvar efter Emmas skada. Arbetet har fördelats på flera och med et har många spelare vuxit.

Varför vinner Luleå SM-guldet?
– Vi vinner för att vi har fördel av hemmaplan och att gruppen njuter av att spela tillsammans, för klubben, staden, länet och inte minst vår fantastiska hemmapublik!

SM-final två börjar klockan 13.00 i Coop Norrbotten Arena och sänds i SVT 2.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *