Foto: Bildbyrån

Luleå är svenska mästare. Efter två hemmasegrar har klubben vunnit sitt första guld på damsidan.
– Jag kan inte beskriva det här, det är femte gången gillt och det känns så jäkla skönt, säger Luleå landslagsspelare Emma Eliasson.

Det blev en relativt lätt resa för Luleå till SM-guldet i den tredje och avgörande finalen. Hemmalaget vann med 4-1 inför 4179 åskådare, ett prydligt publikrekord för övrigt. Mycket av Luleås vinst idag grundlades av ganska enkla misstag från Linköpingsspelare. 1-0 målet från Mira Jalosuo tappade målvakten Florence Schelling in. 2-0 målet var en uppvisning av Michelle

Karvinen som tog sig mycket enkelt och elegant igenom ett svagt agerande Linköpingsförsvar. Vid 3-0 slarvar Pernilla Winberg och tappar pucken i egen zon till Karvinen och på hennes retur sätter Henriette Sletbak pucken. Anne Kjellbin gör sedan 3-1, men efter slarv vid blålinjen av Madelen Haug Hansen kan Rebecca Stenberg sno pucken och spela fram den till Melinda Olsson som gör 4-1.
– Jag kan inte beskriva det här, det är femte gången gillt och det känns så jäkla skönt, säger Luleå landslagsspelare Emma Eliasson med ganska blanka ögon till SVT direkt efter matchen.
– Egentligen får vi en jäkligt bra start med ett tidigt mål. Sedan försvarade vi lite grann. I tredje dominerade vi totalt och då hade inte dom något att komma med.

Melinda Olsson vann förra säsongen guld med Linköping. Nu gjorde hon gjorde Luleås 4-1 och med det den så kallade spiken i kistan.
– Det går inte att beskriva. Kolla runt här, det är för fan overkligt att spela inför publiken här. Jag är mållös.
– Vi kommer upp som ett lag igen från i onsdags. Vi kämpar, varje individ är där, vi är hungriga på mål, vill göra mål och vi vill vinna SM-guldet. Det visade vi.

En som inte var lika nöjd med sin insats och eftermiddagen var Linköpings målvakt Florence Schelling.
– Jag är väldigt besviken och kan bara gratulera Luleå, säger Schelling till SVT och fortsätter:
– Vi kom ut och ville verkligen vinna den här matchen. Sedan blir det ett olyckligt första mål vilket blev det som förändrade hela matchen. Hade inte det målet kommit hade matchen blivit helt annorlunda.

Givetvis var Luleås tränare Fredrik Glader betydligt mer nöd med dagen.
– Jag är helt slut mentalt. Shit, vilken glädje. Vi ska fira det länge för här uppe gillar vi att vinna.

Tidigare storspelaren Maria Rooth var expertkommentator för SVT under finalen och när hon fick möjligheten att välja ut en spelare som den mest framstående i finalen valde hon Luleå Michelle Karvinen.
– Hon är en fantastisk spelare och kan avgöra, vilket hon har gjort två gånger i rad nu och har ett finger med i spelet hela tiden.

Guldet är Luleås första på damsidan. Klubben Munksund Skuthamns SK klev in i Luleå Hockeys verksamhet inför den här säsongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *