Får Luleå fira SM-guld i år igen?Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Luleå Hockey lyckades med konststycket att vända underläget i finalserien mot Linköping till seger med 2-1 i matcher. I natt firade spelarna klubbens första damguld.
– Det var helt otroligt och det känns som att man behöver ett tag för att ta in det på riktigt, säger målvakten Maria Omberg till hockeysverige.se.

Klubbens första damguld är i hamn. I går blev Luleå Hockey/Munksund Skuthamn SK svenska mästarinnor efter att ha slagit fjolårsmästarna Linköping med 4-1 i den avgörande finalen hemma i Coop Norrbotten Arena. En av de stora hjältinnorna var målvakten Maria Omberg, 21, för övrigt född och uppvuxen i Luleå även om hon har varit ute på hockeyäventyr ibland annat HV71 och Sundsvall.
– Om jag kan klä ord på känslan när slutsignalen gick? Knappt. Det var helt otroligt och det känns som att man behöver ett tag för att ta in det på riktigt, säger Omberg till hockeysverige.se på morgonen efter finalen och den efterföljande guldfesten.
– Jag har inte lyckats smälta det ännu, men om jag ska säga något så är det att jag kände ren glädje bara.

Trots att just hennes position som målvakt är extremt utsatt i just en final kände hon sig aldrig direkt nervös före och under matchen.
– Faktiskt så var det rätt lugnt. Jag kände mig trygg och harmonisk matchen igenom och jag gick in för att fokusera på min grej men även vad laget gjorde. Vi spelade riktigt bra och höll också undan Linköping väldigt bra. Det gjorde allt ännu enklare för mig och jag kunde släppa ner axlarna och bara njuta. Det var verkligen en helt otrolig match att få chansen att spela och få förunnat.

Luleå fick 2-0 tidigt i matchen och givetvis ser Maria Omberg det som något som fick eventuella nerver att släppa hos laget.
– Klart att det betydde jättemycket att få det målet så pass tidigt in i matchen. Det som gör att vi vinner sedan, tror jag, är att vi kommer ihop så väldigt bra som lag. Vi spelar precis som vi ska, följer vår gameplan och håller oss till det vi ska göra. När vi gör så blir vi jäkligt bra, säger Omberg med ett skratt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”JAG HAR BLIVIT EN TRYGGARE MÅLVAKT I MIG SJÄLV”

Efter onsdagens final tycktes inte allt vara lika bra som idag eftersom Luleå då förlorade till Linköping med 2-0. Trots att Luleå hade det resultatet med sig i ryggsäcken hem till Norrbotten kände aldrig Omberg någon direkt oro för att man inte skulle klara av att vända matchserien.
– Man vet egentligen inte vad man ska säga till varandra efter en match då nästa match är så tajt inpå. Det gäller bara att släppa den matchen och inte fundera så mycket på den.
– Det känns konstigt att säga, men vi kändes oss ändå rätt lugna. Nu skulle vi få åka hem till vår hemmaborg och ta emot Linköping där. Alla i laget vet att vi är svåra att slå med det stödet vi har hemma så det kändes bara kul och förväntansfullt.

Inför årets säsong fanns det experter som ifrågasatte just Maria Ombergs kapacitet. Skulle hon verkligen räcka till om Luleå skulle kunna gå hela vägen? Men som säsongen har utvecklat sig har hon klivit fram och visat att hon är en av Riksseriens absolut bästa målvakter.
– Jag tycker att jag har haft en bra säsong. Jag har lärt mig jättemycket under säsongens gång och jag är en helt annan målvakt nu jämfört med vad jag var i första seriematchen.
– När jag blickar tillbaka så har jag haft en lärorik säsong och den har såklart varit superrolig. Det är också jättekul att vara en del av det Luleå Hockey har gjort. När man dessutom spelar i en grupp med så många bra spelare som vi har så är det lätt att växa själv både på och utanför isen.

En helt annan målvakt säger du, kan du utveckla det?
– Mitt spel har utvecklats successivt hela säsongen igenom. Jag har blivit en tryggare målvakt i mig själv och tagit kliv framåt på olika plan. Man kan se det om man kollar på video första matchen och sedan kollar på mina senaste matcher.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”JAG VET VILKA MÅLVAKTER BOORK VILL SATSA PÅ”

I dag reser tre målvakter – Sara Grahn, Minatsu Murase och Sarah Berglind – till VM i Kanada. Djurgårdens Lovisa Berndtsson är reserv på hemmaplan. Men landslags- eller VM-spel är inget som Maria Omberg funderat speciellt mycket på under säsongen.
– Jag har haft en väldigt bra dialog med (Leif) Boork. Jag vet väldigt klart och tydligt vilka målvakter han vill satsa på. Det får jag helt enkelt bara respektera.
– Under den här säsongen har jag bara tyckt att det varit kul att få vara en del av Luleå Hockey och det här laget som vi har haft. Det är också det enda jag har fokuserat på under hela säsongen. Det där med landslagsspel är så lite i mina egna händer. Allt handlar om en person som måste välja det som han tror på. Det är inte så mycket jag kan säga om det.

Du är uppe tidigt, men hur har timmarna varit sedan slutsignalen gick?
– Dom har varit jätte-, jätteroliga. Det har varit mycket glädje och känts overkligt. Det är en otrolig känsla att få göra det här i Luleå som är min hemstad.
– Sedan blev vi hyllade på torget här i Luleå. Det var verkligen superkul och det var jättemycket folk som var där, riktigt häftig.

Vad väntar närmast för dig nu?
– Närmast väntar lite semester så man får landa i det här och vila upp kroppen. Sedan är det tillbaka till sommarträningen med ny energi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *