Mats Waltin & Martin Karlsson.
Södertälje SK

”Martinmodellen” tog SSK till Hockeyallsvenskan: ”Spelarna köpte det rakt av”

ANNONS

Det blev bara ett år i Hockeyettan för anrika Södertälje SK. I tisdags säkrade man en återkomst till Hockeyallsvenskan under rutinerade Mats Waltins och Martin Karlssons ledning. Hockeysverige.se begav sig till Södertälje för att få förklaringen bakom den snabba comebacken – och fann den i ”Martinmodellen”.
– Med den här ”Martinmodellen” tyckte jag att det växte fram en vinnarmentalitet undan för undan, säger Martin Karlsson om sin skapelse.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Södertälje fullbordade fiaskot förra säsongen med att åka ur Hockeyallsvenskan stod Mats Waltin, 63, i båset. Någon skugga hann aldrig falla på honom eftersom han kom in då det endast återstod fem matcher av kvalserien, vilket visade sig vara för sent för att rädda det sjunkande skeppet.

Waltin valde trots degraderingen att stanna kvar i klubben för att försöka bygga upp en stabil verksamhet som på sikt kunde återvända till Hockeyallsvenskan. När hockeysverige.se träffade Mats Waltin i juni förra året hade han ingen assisterande tränare klar eller några klara tankar över vad SSK:s målsättning skulle vara kommande säsong. Han svarade bland annat så här på frågan om hur viktigt det var att gå upp redan första säsongen:
– Det där är en väldigt bra fråga. Det är lätt att svara på instinkt att det är jätteviktigt. Jag ska uppriktigt säga att jag inte är där. Jag har fått ett uppdrag på tre år och vet att man i slutändan kan förlora den felaktiga matchen.
– Vi står i gyttjan. Gör vi fel saker kan det nästan bli kvicksand utav det. Det är ett läge som är spännande för det gäller att hitta fästet i den här gyttjan för att ta det vidare.
– Jag tycker att det är viktigt att vi, spelare och ledare, som ska göra det här är medvetna om var vi är någonstans. Då blir det lättare att ta oss dit vi ska. Vi är ingen storklubb, men vi har fortfarande SSK-märket på tröjan och det ska vi vara rädda om, men vi har så jäkla mycket att bevisa nu som division 1-klubb. Vi vill inte vara kvar där utan vi vill ta oss upp, men vi måste också förstå svårigheterna med det.

I augusti kom så ett överraskande men för SSK mycket spännande besked. Tränare som nyss hade tagit upp Tingsryd till Hockeyallsvenskan, Martin Karlsson, klev in som assisterande tränare. Karlsson och Waltin lärde känna varandra redan i början av 1970-talet och det visade sig att det var en vänskap som inte hade rostat. Samarbetet de båda veterancoacherna emellan har burit frukt. Med två omgångar kvar av kvalserien är Södertälje redan klart för spel i Hockeyallsvenskan nästa säsong.
– När vi möttes första gången? Jag har absolut ingen aning, säger Martin Karlsson när hockeysverige.se träffar honom och Mats Waltin i Scaniarinken dagen efter avancemanget.
– Det måste ha varit när jag lirade i SSK och Martin i Skellefteå i början på 70-talet, fyller Waltin i varpå Karlsson fortsätter:
– Jag debuterade i Skellefteå 1968 i gamla division 1. Sedan var det 1975 som det blev elitserien. Jag gick till Brynäs 1973…
Waltin:
– … och jag kom hit till SSK 1972.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Mats Waltin och Martin Karlsson har också en lång historia tillsammans som spelare i Tre Kronor.
– Vi spelade tillsammans i Tre Kronor 1976 då ”Sura-Pelle” (Roland Pettersson) var förbundskapten. Sedan spelade vi tillsammans även under VM 1977, berättar Waltin.

Hur mycket har ni följts åt under era ganska långa tränarkarriärer?
Karlsson:
– Vi har stött på varandra några gånger när Mats var i Djurgården med Hardy (Nilsson) och jag var i Arboga. Sedan var jag ute på Bosön på sommaren och kollade när ni hade barmarksträning och lite sådant. Mycket mer än så har det inte varit.
Waltin:
– När du sedan var i Troja och jag i Västerås tror jag att vi möttes i den serien 2010/11 eller om det var 2011/12.

Varför valde ni att samarbeta inför den här säsongen i Södertälje?
Waltin:
– Martin var en av dom som slog ut oss förra säsongen med Tingsryd. Jag kommer så väl ihåg när vi skulle spela matchen där nere, då morsade vi. Då säger Martin före matchen ”Behöver du en tränare nästa säsong så…” Sedan skrattade vi lite samtidigt som han menade det.
Karlsson:
– Ja, jag hade redan sagt upp mig i Tingsryd då. Det gjorde jag redan i februari.
Waltin:
– Jag skrattade åt det, men sedan gick tiden. Vi klarade oss inte kvar medan Martin tog upp Tingsryd i Hockeyallsvenskan. Jag fick signaler om att Martin skulle tillbaka till Danmark av någon anledning som jag inte riktigt kan ta på. Det visade sig sedan att Martin var kvar hemma, och jag tänkte att ska vi komma i närheten av att gå upp så måste en sådan kille ha alla ess i rockärmen. Martin kom ner på någon träning i augusti och sedan tog vi det vidare där ifrån.

Martin, var du svårövertalad?
– Nej, det gick på en dag.

När ni satte er ner första gången för att dra upp riktlinjerna, vad ville ni åstadkomma med det här Södertälje?
Waltin:
– Jag kommer inte riktigt ihåg. Visserligen är jag en glömsk människa, men det var så mycket för mig personligen med SSK i en period från maj. Vi skulle hitta vägar samtidigt som vi alla var så oerfarna, alltså med SSK i division 1.
– När Martin kom in i augusti fortsatte vi bara att träna på. Vi visste att vi ville spela med fart och så vidare…

Vågade ni redan då sätta upp målet att gå upp i Hockeyallsvenskan den här säsongen?
Karlsson:
– Nej, så var det inte. Det var sagt att vi skulle gå upp, men på längre tid än ett år. Naturligtvis ville vi komma upp så snabbt det bara gick, men det var ingen katastrof om vi inte hade lyckats första säsongen.
Waltin:
– Det vi pratade med spelarna om då var att ändra träningskulturen och börja i den änden, att inte prata så mycket utan göra saker. I det skedet försvann det här tänket med att sätta upp mål. När vi sedan kom närmare säsongen kom det upp att sätta upp några form av mål. Där hade Martin ett jäkla bra upplägg med en form av delmål, en periodisering av delmål med poäng. Den här ”Martinmodellen” köpte spelarna rakt av. Det handlade om att samla poäng i sexmatchers-perioder.
Karlsson:
– Det byggde lite grann på att hur många poäng man måste ta för att bli topp fyra eller vad det nu var.  I och med att det var 22 matcher delade vi upp det där i olika bitar. Tar vi så många poäng där och så vidare vet vi att vi ligger med för att nå till Allettan. Jag hade den här modellen även i Tingsryd och Troja.

Mats, är era utebliva svackor i serien ett resultat av den så kallade ”Martinmodellen”?
– En del av det, absolut. Målsättning har ett värde. Att det blev uppspjälkat och det fanns en närhet hela tiden tror jag hade ett stort värde för spelarna. Att kunna checka av efter dom här sex matcherna ur man låg till. Sedan kunde man ha en bonus där man hade råd att förlora någon match eftersom sådant händer också.
– Med den här ”Martinmodellen” tyckte jag att det växte fram en vinnarmentalitet undan för undan.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”KVALSERIEN HAR VARIT FANTASTISK”

Väl i kvalserien var det många som tvivlade på Södertäljes kapacitet eftersom man bland annat under säsongen i Allettan förlorat ganska stort mot Västervik som också fanns i kvalserien. Dessutom tycktes både Asplöven och Sundsvall ha starka lag på pappret.
– Kvalserien tycker jag har varit fantastisk så här långt, säger Martin Karlsson och fortsätter:
– Vi har torskat en match av dom åtta vi har spelat. Varför det gått så bra tror jag handlar mycket om träningen som Mats dragit igång under sommartid. Grabbarna har ju kört nästan två pass om dagen kontinuerligt under veckorna plus att många jobbar utöver det.

Kvalserien kunde avgöras för Södertäljes del i tisdagskväll då Borlänge var på besök, men när bortalaget kvitterade till 1-1 en bit in i matchen så började det se darrigt ut.

Ni är båda rutinerade tränare, känner ni iför en sådan match lite extra nerver?
Waltin:
– Jo, och det är en här kicken inför matcherna man kommer sakna när man slutar. Den här sköna anspänningen inför ”var ska det här ta vägen?”
Karlsson:
– Den får vi sedan när vi börjar spela boule och sådant…
Waltin:
– Jo, jo, men kan man spela boule med rollator? Man kan det, jaha, för det har varit mitt stora bekymmer, skrattar Waltin.

Märkte ni av några nerver hos grabbarna inför den här matchen?
Waltin:
– Mot Borlänge blev det riktigt påtagligt för första gången när dom gjorde 1-1. Tidigare har vi varit med om liknade situationer både en och två gånger, men då hade det ändå funnits energi och dom har vridit sig ur det på olika sätt. Men vart vart det lite stiltje i både huvudet och benen.

Hur bröt ni det här mönstret?
Karlsson:
– Vi fick ett powerplay, fem mot tre, och direkt ett mål som vände alltihop. Vi gjorde två mål på 23 sekunder och sedan var dom knutarna lösta. Efter det var det inget snack.

Vad är det som trots allt gör att Södertälje spelar i Hockeyallsvenskan nästa säsong?
Karlsson:
– Jag tror att det är den enorma träningen som killarna har bedrivit. När jag kom hit var den enda spelare jag hade hört talas om var (Jonas) Westerling. Här hade det stått i tidningarna att det skulle vara toppspelare över lag, men jag kände inte igen ett namn.
– Den här träningen kommer förhoppningsvis fortsätta här i Södertälje och den tror jag, som sagt var, har legat till grund för avancemanget. Och att man också har ställt upp på den här träningen till hundra procent.
Waltin:
– I den vevan byggdes det upp en jäkla lagmoral. När man har det jobbigt tillsammans så stärks också moralen, så länge ingen är och river i den, stånkar, stönar och tycker synd om sig. Killarna har verkligen kört och ofta gjort det utefter väldigt primitiva förutsättningar. Det har varit tidiga morgnar borta på Jallavallen, sprungit i trappor under Valter Skeppars ledning. Han har drivit det där väldigt bra. I allt det där byggs det upp en kraft i gruppen eftersom dom går igenom mycket tillsammans som är jobbigt. Vi hörde också under hösten ofta att vi är bra tränare och då blir det en sanning för dom.

Nu är inte kvalserien över ännu, men hur tänker ni båda inför nästa säsong?
Waltin:
– Jag har svårt att tänka på det nu och vi har pratat med killarna om det också. Vi har två matcher kvar och vi vill försöka avsluta på ett värdigt sätt. Jag tror att det är viktigt att vi är där. Personligen befinner jag mig där i allra högsta grad. Sedan är det mycket som ska igång igen, det är redan igång till viss del, men jag försöker leva här och nu.
Karlsson:
– Jag vet inte riktigt hur det blir inför nästa säsong. Jag ska kolla upp min kropp lite grann som är har skavanker.

Har du alltså tänkt att spela, Martin?
– Han har tjatat om att spela powerplay under hela året, avslutar Mats Waltin med ett skratt medan Martin Karlsson sitter och småler och skakar på huvudet lite. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL