Niklas Eriksson.
Nyheter

SHL-visionen i Uppsala: ”Ser det inte som omöjligt att det händer”

ANNONS

Ett SHL-lag i Uppsala? Det är förhoppningen på sikt. Det finns långt gångna planer på en ny arena i staden och under Niklas Erikssons ledning har Almtuna byggt ett spännande lag som blir starkare och starkare för varje säsong. Hockeysverige.se träffade den tidigare leksingen för att ta del av hans SHL-vision.
– Jag ser det inte som omöjligt att det händer inom ett par år, det gör jag inte, men samtidigt är det många saker som ska falla på plats, säger Eriksson.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Niklas Eriksson kom till Uppsalaklubben Almtuna för tre säsonger sedan. Sakta men säkert har han tillsammans med Marcus Ragnarsson och Tobias Pehrsson byggt ett lag som växt för varje säsong. Den här säsongen tog sig Almtuna till slutspelsserien, men där blev det soppatorsk och laget slutade sist.

Men bygget fortsätter och nyligen skev Eriksson ett nytt kontrakt med Almtuna gällande 2+1 år. Samma sak gäller Ragnarsson medan Pehrsson iklätt sig sportchefskostymen.
– Jag har trivts i Almtuna från första början. Sedan har det varit lite fram och tillbaka och brokiga säsonger. Förra säsongen började vi bra och hade ett bra lag. Bland annat hade vi Johan ”Honken” Holmqvist i laget och han hade en bra påverkan i gruppen. Där kändes det som att vi kunde hitta på väldigt bra saker under säsongen, säger Niklas Eriksson när hockeysverige.se träffar honom för en intervju på Konditori Siljan i Leksand.
– Sedan blev den säsongen som den blev och därifrån fanns det någon form av revanschbegär inför den här säsongen. Då var vi tippade att bli ett bottenlag. Vi kunde inte heller värva spelare eftersom vi var inne i en rekonstruktion. Vi hade det lag vi hade samtidigt som vi hade lite spelare utlånade, (Markus) Modigs och (Daniel) Ljunggren som vi plockade hem. Just Ljunggren visste vi kunde bli riktigt bra och honom hade vi även sett i Brynäs J20. Vi tyckte ändå att vi hade ett spännande lag även om vi inte fick förstärka det som vi önskade inför en säsong.
– Den här säsongen tycker jag har varit otroligt rolig och i stort har alla spelare utvecklats på ett bra sätt och för mig är det viktigt att kunna jobba med just utveckling. När då Tobbe gick in som sportchef tyckte jag att det kändes riktigt att förlänga. Han står för rätt värderingar och vi har jobbat fram ett sätt att jobba med utveckling som jag, han och ”Ragge” kan stå för. Det känns bra och inspirerande.

Niklas Eriksson är känd för att just kunna förädla och utveckla unga spelare, men i Almtuna ser det inte lika starkt ut underifrån som hos klubbarna som har lag i J20 SuperElit.
– Jag tycker att jag absolut att jag har den möjligheten i Almtuna. Unga spelare ser jag som ett större begrepp. Vi kanske inte får upp så jättemånga juniorer eftersom vi inte har något lag i J20 Super Elit. Men vi får upp någon junior varje säsong som är spännande. Olle Alsing är ett exempel och vi har en junior som vi plockar upp nästa säsong och som heter Gustav Lindström.
– Sedan är det många killar som är i spannet 21 till 23 år. Där är några från Almtuna, några från Uppland men också några från Brynäs och Leksand. Vi försöker jobba på det sättet, att hitta yngre spelare, inte bara juniorer, som vi sedan kan förädla.

Kan du känna någon stolthet över att ha tränat och kanske varit lite delaktig i spelare som Filip Forsberg och Victor Rask?
– Filip har jag inte haft speciellt mycket, men däremot Victor. Jag tycker att killar som är riktigt, riktigt bra som Filip, Victor och även Oliver Ekman Larsson som jag följde i Leksand även om jag inte tränade honom, dom har en talang och kommer fram oavsett tränare eftersom dom är så pass duktiga och har det här inre drivet.  Jag tycker mer att jag kan påverka spelarna i spannet där under att utvecklas.
– Om man sedan är högt draftad då har man en bra möjlighet när man kommer till NHL eftersom man då får så pass många chanser där. Sedan gäller det att ta chanserna också och det har dom killarna gjort på ett fantastiskt sätt.
– Det är jätteroligt när det går bra för dom, definitivt, och det är kul att prata med dom när vi ses på somrarna. Att Filip skulle bli en stjärna kände man väl. Oliver likaså. Victor var inte lika självklar, men han har gjort det fantastiskt bra och börjar bli en kärnspelare i Carolina.

Saknar du Christer Olsson vid din sida i båset som du hade i Leksand?
– Det gör jag givetvis. Han och jag är goda vänner och vi prats vid, inte varje dag men väldigt ofta. Vi pratar mycket och på våren och sommaren cyklar vi mycket tillsammans. Då brukar vi avhandla dom viktigaste ämnena som för tillfället är i hockeyvärlden, säger Niklas Eriksson med ett leende och fortsätter:
– Vi pratar mycket hockey och framför allt mycket detaljer. Bland annat har han varit över till Boston College och träffat en gemensam vän som spelat här i Leksand, Greg Brown. Det är alltid kul att få höra input från andra delar av hockeyvärlden, alltså hur jobbar dom på ett av dom bästa collegen i USA och hur jobbar NHL-lagen med utveckling? Det där tycker jag ”Ragge” och ”Tobbe” är jätteintressant. För att utvecklas måste man få influenser.


Foto: Bildbyrån

”FÖRSÖKER HA EN UPPSALATON PÅ LAGET”

Niklas Eriksson har nu varit i Almtuna under tre säsonger och han känner att hockeyintresset i staden växer undan för undan.
– Det är ingen självklarhet att gå på hockey i Uppsala och titta på Almtuna. Däremot är det Leksand, Brynäs, AIK och Djurgården som folk i stan har som favoritlag.
– Däremot tycker jag att dom vaknat lite och sett att vi spelar en bra och tempostark hockey. Vi har även gjort ganska många mål samtidigt som vi har haft ganska många roliga spelare att titta på. Sedan har vi försökt ha en Upplandston på laget. Det är ingen främlingslegion utan ett ungt hungrigt lag som försöker spela en fartfylld hockey, vilket jag tycker att vi har gjort långa stunder också. Att vi gör bra saker är också det som ska locka publiken och att vi får jobba över tid. Sedan tror jag att en ny arena skulle attrahera en hel del ny publik.

Ni har legat och nosat på SHL-kval, men vad krävs det av dig som coach om ni ska kunna ta nästa steg?
– Mitt uppdrag är att dels utveckla killarna, dels att få dom att tro på att det verkligen går att gå hela vägen. Jag är själv övertygad om att det gör det.
– Nu ser vi Leksand och AIK, där framförallt AIK gjorde en väldigt bra säsong och var stabila där uppe. Steget att komma dit är inte jättelångt. Vi vill ha in karaktärer som verkligen kan driva mot det målet och målbilden av att det går att göra saker även om det står Almtuna på tröjan. Det tycker jag är min uppgift att verkligen få in i gruppen.

Hur får man in det?
– Man pratar om det på ett bra och inspirerande sätt. Att man också har ett träningsupplägg för killarna så dom känner att det finns en möjlighet att nå det här. Att det finns möjlighet att utvecklas individuellt, men också att det finns ett grundspel och en grundidé som göra att vi kan nå dit.

Vilka spelartyper måste ni få in för att nå dit?
– Jag tycker att vi behöver få in lite tuffhet både på back- och forwardssidan. Vi har farten och skickligheten. Sedan har vi ett bra målvaktsspel i Jonas (Johansson), men som jag tycker har fått lite för lite hjälp av försvarsarbetet den här säsongen.
– Första säsongen var vårt försvarsarbete väldigt bra. Vi förbättrade vår offensiv den här säsongen men tappade lite av vår defensiv. Det gäller att hitta tillbaka till lugnet och tryggheten i egen zon. Gör vi det och behåller offensiven kan det räcka långt. Det är ändå inte så jättestora grejer det handlar om.
– Tingsryd, att det dom gjorde den här säsongen med ganska små medel, gjorde det väldigt bra med ett jäkla uppoffrande spel. Laglojala killar som gillar att göra det här lite tråkigare jobbet och dessutom på ett väldigt bra sätt. Därifrån byggde Tingsryd en trygghet. Det var inget lag i Hockeyallsvenskan som var bättre än Tingsryd defensivt.


Olle Alsing. Foto: Ronnie Rönnkvist

BACKLÖFTET SER UT ATT FÖRSVINNA: ”MÅSTE VILJA VARA HOS OSS”

En spelare som har fått sitt stora genombrott i Almtuna den här säsongen är 19-åriga backen Olle Alsing, som gjorde 22 poäng (7+15) på 51 matcher. Det finns en risk att klubben tappar honom till nästa säsong, enligt Niklas Eriksson.
– Det är inget som är klart, men det är inte säkert att Olle blir kvar i Almtuna. Jag tror att det kan vara klubbar både i SHL och Hockeyallsvenskan som har intresse för Olle.
– Vi vill behålla honom, men samtidigt är det viktigt att killarna som är i Almtuna triggas av den planen vi har för spelet och den individuella planen vi har för varje spelare. Så det blir en variabel man väger in då man väljer klubb.
– Rent generellt, vill man inte vara kvar så tycker man inte våra koncept är bra och då ska man heller inte vara kvar i Almtuna. Sedan kan det handla om andra saker också.
– Vi vill behålla Olle, men han måste vilja vara hos oss, det är viktigt.

När är Almtuna redo att ta klivet upp i SHL?
– Det som jag tycker varit positivt i klubben, och det har kommit efter rekonstruktionen, är att vi har en ny klubbchef och ny marknadsorganisation. Det är killar som känns professionella och har ett tänk som är modernt. Dom vill sälja en produkt på ett bra sätt i regionen Uppsala där det också finns en potential.
– Skulle det bli en ny arena och vi kan ta – vilket jag är övertygad om att vi gör – nästa steg som lag kommande säsong då tycker inte jag att vi ska begränsa oss och säga att vi är redo om två, tre, fyra eller fem år. När det händer så händer det. Jag ser det inte som omöjligt att det händer inom ett par år, det gör jag inte, men samtidigt är det många saker som ska falla på plats och man ska ha lite flyt. Det måste man ha om man ska ta det här steget eftersom det blivit svårare och trögare i systemet. Det är ingen enkel uppgift och det är flera lag som sitter med samma visioner att kunna göra den resan. Det gäller att göra den resan så bra som möjligt. Då finns också möjligheten där.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL