André Petersson.
SHL

”Det känns som att jag glider ifrån HV71 mer och mer för varje år”

ANNONS

Han var näst poängbästa svensk i KHL efter Linus Omark den här säsongen. Tidigare HV71-forwarden André Petersson har tagit stora steg i sin utveckling och drömmer om en ny chans i NHL. Kontakten med den gamla SHL-klubb är däremot obefintlig.
– Jag har inte så mycket dialog med HV faktiskt. Ingenting egentligen, säger Petersson till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
André Petersson, med Tingsryd som moderklubb, lämnade svensk hockey och sin dåvarande SHL-klubb HV71 redan 2011. Då för spel i Ottawa Senators organisation. Men efter tre säsonger i Kanada och bara en NHL-match valde han inför förra säsongen att flytta vidare till KHL och spel för OS-staden Sotjis hockeylag. Där har han klivit fram som lagets bästa offensiva spelare och vann också den interna poängligan med 22 mål och totalt 44 assist på 45 matcher den här säsongen.
– Det var en bra säsong ändå, både för laget och för mig personligen. Vi fick ihop ett bättre lag än första säsongen jag var där med en beredare trupp. Ju längre säsongen gick desto bättre blev vi och slutade tia i ligan, säger André Pettersson när hockeysverige.se får en intervju med honom i vårsolen utanför Segeltorpshallen där han är på camp med Tre Kronor inför VM.
– Personligen körde jag på så bra jag kunde. Jag fick mycket ansvar, istid och göra dom grejerna jag är bra på. Då brukar det också bli bra i slutändan. På så vis är jag nöjd med min säsong.

Upplever du att din hockey passar bättre i KHL jämfört med NHL?
– När jag åkte till Kanada var förutsättningarna att antingen lägger jag av eller så försöker jag få ordning på min rygg. Det tog också tid innan jag kunde bygga upp ryggen och kroppen runt omkring den. Jag var inte riktigt redo när jag åkte dit för att spela på den nivån.
– Sedan vet jag inte hur det hade gått om jag var där nu, men jag känner mig mer mogen som spelare i dag och starkare i kroppen. Nu är det tre eller fyra år sedan så det är klart att jag har utvecklats.


Foto: Bildbyrån/Jussi Eskola

HOPPAS PÅ EN NY NHL-CHANS: ”MAN VET ALDRIG…”

André Petersson har ett år kvar på kontraktet med Sotji men någonstans finns förhoppningen att en dag få chansen i NHL igen.
– Ja, jag har klausul nu och dyker det upp något så vet man aldrig vad som händer. Just nu är jag inställd på att stanna i Sotji. Jag gillar ligan, spelet och stället jag bor på. Där finns det ingenting att klaga på just nu.

Några alternativ eller kontraktsförslag från några NHL-klubbar har inte 25-åringen heller ännu.
– Nej det har jag inte. Just nu är det ganska dött där borta i och med att det är fem matcher kvar innan slutspel. Sedan drar det igång runt midsommar ungefär. Då är det ganska tajt eftersom man samlas i KHL 1 juli. Man har bara fem dagar att jobba på där, säger Petersson med ett leende.

Någon större besvikelse över att han inte fick fler chanser i NHL förra gången han var över känner han inte idag.
– Jag var inte tillräckligt bra, vilket jag kände själv också. Jag var hyfsad i AHL, men jag var för lätt vilket jag kände redan där. Det smälls på och går mycket fortare där. Det var mer att jag var taggad efter säsongerna där för att komma hem och spela hockey.


Foto: Bildbyrån/Robin Nordlund

SENA LÖNEUTBETALNINGAR – VARDAG I KHL

Det har kommit signaler från ryska medier att bland annat Sotji har haft problem med löneutbetalningarna, men det ser inte Petersson som någon stor grej.
– Det är väl mer normalt där borta att lönerna kommer när dom känner för att betala ut dom. Det är ingenting som jag går runt och tänker på direkt och ingenting som jag störts av. Om du frågar alla svenskar som är i KHL så kommer dom antagligen ha samma uppfattning.

Sotji är ganska västerländskt efter OS och staden och miljön där är något som André Petersson uppskattar.
– Jag trivs jättebra om jag ska vara ärlig. Jag har sagt till alla redan första gången jag var där att det är ett kanonställe. Klimatet älskar jag ju och sedan har jag skidbacken bara 45 minuter bort. Samtidigt är det fint, fräscht och allting känns nytt.

Blir det mest skidor eller sol och bad?
– Mer sol och bad, säger Petersson med ett leende. Det är 30-35 grader långt in i oktober, men vi har även varit upp och åkt skidor några gånger efter jul och även efter säsongen.

Innan Petersson lämnade Sverige spelade han för HV71 i SHL under tre säsonger, men kontakten med smålandsklubben tycker han avtar mer och mer.
– Jag har inte så mycket dialog med HV faktiskt. Ingenting egentligen. Det känns som att jag glider ifrån dom mer och mer för varje år som går. (Johan) Hult ringde och frågade mig om en spelare för någon månad sedan. Annars blir det inte mycket.

Lockar det att komma tillbaka till HV71 en dag?
– Ja, eftersom det ligger närmast om man tänker så. Sedan vet jag inte hur det känns om ett par år.

Din sportchef från HV71, Fredrik Stillman, är idag coach för Admiral Vladivostok, vilken status har han nått i KHL under sin första säsong i ligan?
– Han har väl fått en bra status nu. Han gjorde också Admiral till ett kanonbra lag. Jag träffade Fredrik första veckan då han hade kommit dit. Då var han riktigt positiv, men jag vet inte hur han måste sista veckorna.
– Vad jag har hört och förstått så gillande man honom där och vad jag har förstått är han på väg tillbaka dit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM