Marcus Högström.
SHL

Stabiliteten i Dif gav framgång efter tunga tiden: ”Har alltid trott på mig själv oavsett hur det gått”

ANNONS

Inledningen av karriären var upp och ner med många klubbyten. Men när han via en fin säsong i Almtuna hamnade i Djurgården hittade Marcus Högström äntligen rätt. Nu, efter lite efterlängtad arbetsro i karriären, har backen från Sveg spelat till sig ett KHL-kontrakt och en chans att tävla om en VM-plats.
– Jag har alltid tänkt att jag ska visa dem och till slut har det gått vägen. Nu är det bara att köra på, säger Marcus Högström till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Marcus Högström, 27, spelade så sent som säsongen 2012/13 två matcher i Division 2 med moderklubben Sveg. Samma säsong hade han även spelat i Hockeyallsvenskan med Asplöven och Division 1 med Sundsvall. Då var det många som trodde att hans karriär var på väg att tippa åt fel håll.

Men efter den säsongen flyttade Högström till Almtuna där han klev fram som lagets kanske bästa back, Det tog i sin tur honom vidare till Djurgården som han får vara med och spela upp i SHL. Nu har Marcus Högström spelat två säsonger i Stockholmsklubben och den här säsongen, som han får avsluta med spel i Tre Kronor, har han säkrat ett kontrakt med klassiska Spartak Moskva till nästa säsong. Frågan är om han trodde att han skulle vara i den här sitsen i dag då han för fyra säsonger sedan förstärkte Sveg i tvåan.
– Ja… jo, alltså det är svårt att svara på, men jag har alltid trott på mig själv oavsett om det har gått tungt eller bra. Jag har alltid tänkt att jag ska visa dem och till slut har det gått vägen. Nu är det bara att köra på, säger Marcus Högström med ett stort leende när hockeysverige.se träffar honom i Segeltorpshallen efter en träning med Tre Kronor.
– Om jag sedan trodde just då, alltså jag visste vad jag kunde, men jag var ju inte så bra då. Samtidigt var jag inte lika dålig som alla ville påstå.

Varför spelade du två matcher med Sveg i Division 2 mitt i allt?
– Jag var hemma och tränade ensam i ishallen. Jag väntade på en klubb att spela med och då blev det att jag hoppade in där.

Högström har haft en ganska brokig karriär sedan han kom till Skellefteås J18 lag från Sveg 2005. Det har blivit spel i Modo, AIK Härnösand, Modo, KB 65, Molot Perm, Sundsvall, Timrå, Malmö, Asplöven, och Almtuna innan han hamnade i Djurgården 2014.
– Det har blivit några klubbyten som jag själv inte har kunnat rå för. Sedan är det vissa klubbyten då jag har tagit ett steg högre upp.
– Sedan kan man diskutera varför det blivit så många klubbyten, men det har även varit så att jag varit utlånad till Division 1 då jag spelade i J20. Att de klubbarna finns med då det gäller klubbyten är väl mest för de som sitter och läser statistik.
– Jag har ändå försökt tugga på och ta vara på varenda dag, bara köra, och sedan har jag fått visa vilken hög nivå jag kan spela på.

Har du äntligen fått arbetsro då du kom till Djurgården vilket fått dig att utvecklas ytterligare ett steg?
– Ja, precis. Jag har fått förtroende i Djurgården från dag ett. Under två och ett halvt år har jag sedan kunnat jobba med det jag tycker att jag behöver jobba med och även slipa på några saker. Det har, precis som du säger, gett mig lite arbetsro.

Vad har Djurgårdens backcoach Stefan Nyman betytt för din utveckling?
– Såklart jättemycket. Jag har, som sagt var, fått mycket förtroende. Det är samtidigt saker som jag också har förtjänat. Det är inte bara så att han gett mig det utan jag har tagit förtroendet av honom och jag är väldigt tacksam för den tid vi har haft tillsammans.

Vad har du utvecklat mest i ditt spel sedan du kom till Djurgården?
– Helheten egentligen. Allt från fys och förberedelser till att spela tuffa matcher inför ett fullsatt Hovet.

ÅTERVÄNDER TILL RYSSLAND

Nästa säsong kommer Marcus Högström spela i Ryssland för Spartak Moskva, men redan säsongen 2009/10 fick han chansen att spela med Molot Perm i ryska andraligan.
– Det ska bli jättekul och mitt mål var att komma tillbaka till Ryssland. Jag har krigat för det och nu har det också blivit så. Nu gäller det att jobba hårt under sommaren och komma dit så bra förberedd som möjligt och verkligen visa.

Hur ser du idag tillbaka på sejouren i Molot Perm?
– Det var en grej som jag kommer att ta med mig hela livet. Det var tufft, men samtidigt var det en stor erfarenhet och jag är väldigt glad att jag gjorde den säsong.
– Tack vare det så känner jag mig trygg i att jag vet vad som väntar. Sedan är det alltid nya saker kommer att bli införstådd med.

Hur gick dina tankar när Spartak Moskva meddelade att man ville se dig i laget nästa säsong?
– Mitt mål var att prova på ett äventyr. Jag hade lite olika alternativ att välja på, men jag tyckte att det här kommer bli bra för mig och min familj, alltså Moskva och KHL men framförallt helheten. Det känns perfekt.

Du har nu fått chansen att vara med på Tre Kronors förberedelsecamp inför VM, vilka förväntningar har du på den?
– Jag är här för att köra på så länge som möjligt och att få spela hockey så länge som jag får den här säsongen. Det är bara att kriga.

Vad tänker du om ett eventuellt VM?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har varit ledig en vecka och nu gäller det att hitta formen och spela lite hockey, avslutar Marcus Högström med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch