Oscar Dansk ser tiden i Rögle som ett bra sätt att utvecklas som målvakt, och känner ingen stress över att åka över till Nordamerika igen.
SHL

Tålamodet ska göra honom till NHL-målvakt: ”Allt är en upplärningsprocess”

ANNONS

Den fina säsongen i Rögle fick många att tro att Oscar Dansk skulle återvända till Nordamerika. I stället väljer han att ta ytterligare en säsong i Rögle, för att fortsätta sin utveckling mot att bli en framtida NHL-målvakt.
– För några år sedan hade jag kanske svarat att jag kände en stress över att åka över. Att det inte är någon stress är också någonting som jag lärt mig, säger 22-åringen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Columbus Blue Jackets Oscar Dansk ses allmänt som en av Sveriges kommande stormålvakter. Förra säsongen var han utlånad till Rögle i SHL där han till och från storspelade. Trots det fina spelet väljer han inte att åka över till USA nästa säsong utan blir Ängelholms-klubben trogen ytterligare en säsong, mest beroende på att han tycker att miljön att utvecklas i SHL och då främst Rögle passar honom väldigt bra för tillfället.
– Jag tycker att jag hade en bra och väldigt lärorik säsong i Rögle samtidigt som det var mitt andra år som proffs. Jag trivs också väldigt bra nere i Ängelholm och har ett väldigt bra samarbete med tränarna och framförallt då med målvaktstränaren Magnus Wennström, säger Oscar Dansk när hockeysverige.se träffar honom för en intervju över en kopp svart kaffe i Globens köpcenter söder om söder i Stockholm.
– Jag tycker att jag har kunnat gnugga på bra med mitt spel och det känns verkligen att jag har blivit bättre och utvecklats.

Vad känner du främst att du har utvecklat under säsongen?
– Mest det tekniska. Jag känner också att jag blir mognare för varje säsong. Det är skillnad att gå från juniorhockey till professionell hockey. Du behöver erfarenhet för att lyckas och det känns kul att jag samlar på mig just den här erfarenheten samtidigt som jag lär mig något varje dag och säsong.

Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Ibland är Oscar Dansk SHL:s bästa målvakt, men ibland har 22-åringen haft några dippar. Vad det riktigt beror har han inget bra svar på, men han tror att en del av det handlar om just erfarenheten.
– Jag hade en bra start på säsongen, men sedan hade jag några matcher där det inte alls gick bra. Det var en match där jag inte spelade många minuter innan jag hade släppt tre snabba. Jag tycker ändå att jag kom tillbaka efter det och spelade väldigt bra.
– Jag är ännu en ung målvakt och, som jag sa, lär mig något varje dag. Det är också något jag tar med mig från den här säsongen. Jag tror att jag kommer att kunna ha nytta av den här erfarenheten i framtida säsonger. Allt är en upplärningsprocess som jag ser det.

Hur ska du komma upp och ligga på den här höga nivån under en hel säsong, för det är trots allt vad det handlar om?
– Genom att fortsätta med det jag gör och att jag tror på mitt spel. Jag tänker heller inte ändra något i mitt spel. Det handlar om, som sagt var, att jag lär mig hela tiden. Jag lärde mig mycket redan under säsongen i AHL (Springfield Falcons) och har också tagit med mig mycket därifrån.
– Jag tycker att jag tagit ett väldigt stort kliv till den här säsongen jämfört med vad jag gjorde till förra säsongen. Jag tror att jag kommer ta ytterligare ett kliv och med det spela jämnare kommande säsonger. Jämfört med tidigare säsonger så har jag också varit jämnare den här säsongen och jag ser en positiv trend, säger Oscar Dansk med ett leende och påpekar att det rätta självförtroendet som en bra målvakt behöver finns där.
– Ja, absolut. Det finns där. Jag vet att jag är en duktig målvakt och jag tvivlar inte alls på mig själv eller mitt spel.

”HADE FÖRVÄNTAT MIG EN STÖRRE OMSTÄLLNING”

Oscar Dansk upplevde inte heller några större omställningsproblem då det gällde själva spelet då han kom hem till SHL efter tre säsonger i Nordamerika.
– Jag tycker inte det. Jag hade nog förväntat mig en lite större omställning. Försäsongen, där jag fick spela sex matcher, var väldigt bra på det sättet att jag fick tid att komma in i det direkt.
– Det var inte så mycket justeringar i spelet som jag behövde göra och jag tycker att det blev en ganska bra övergång.

22-åringen från Upplands-Väsby norr om Stockholm tillhör alltså Columbus organisation. Trots det har Dansk valt att fortsätta ytterligare en säsong i SHL.
– Situationen där borta i början av förra säsongen gjorde att jag kände att jag även kunde utvecklas bra i Rögle samtidigt som SHL är en väldigt bra liga. Jag känner ingen stress över att ta mig över och jag vill fortsätta utvecklas som målvakt. Där kände jag att Rögle var ett bra alternativ.
– Jag, min agent (Peter Wallén), ”Masken” (Anders Carlsson) och Columbus har haft en bra dialog, alla tre parter och jag tycker att det har löst sig på ett väldigt bra sätt.

Vad har Columbus sagt om att du just nu spelar i SHL?
– Det de har sagt är att man tycker att jag utvecklats mycket den här säsongen och att man inte ser något negativt där. Då är det bara att fortsätta köra.

Foto: Bildbyrån/Erik Simander

HÅRD KONKURRENS I COLUMBUS

Konkurrenssituationen i Columbus på målvaktssidan är knivskarp. Förutom Oscar Dansk, som är i Sverige och spelar kommande säsong, har man Sergej Bobrovskij, Joonas Korpisalo, Curtis McElhinney och Anton Forsberg. Men några speciella tankar på hur tufft det tycks vara att slå sig in i det här gänget har inte Dansk idag.
– Jag konkurrerar inte med dem direkt, men å andra sidan gör jag ju det på distans kan man väl säga, ler Dansk och fortsätter:
– Det är ändå ingenting jag tänker på. Alla fyra är väldigt bra målvakter men är jag bara tillräckligt bra så kommer jag få chansen där borta. Annars tänker jag mest på mig själv och hur jag ska kunna utvecklas. Nu är det närmast en försäsong och då handlar det om att förbättra min fysik, teknik och allt sådant.

Nu är Oscar Dansk 22 år och han känner inte någon stress över att ta en plats i NHL så snabbt som möjligt.
– Nej, jag känner inte alls någon stress. Hade du frågat mig samma fråga för några år sedan hade jag kanske svarat att jag kände en stress över att åka över. Att det inte är någon stress är också någonting som jag lärt mig.
– Det är många i olika åldrar som slår igenom. Det finns målvakter som är 18 år när de slår igenom i NHL. Sedan har du sådana som Viktor Fasth som slog igenom när han var 30 år. Jag vill förbättra mitt spel och när jag får chansen kommer jag att ta den.

Dansk tror också att hans svenske kompis i organisationen, Anton Forsberg, har goda möjligheter att slå sig in och ta en av två platser i Columbus nästa säsong.
– Han är en bra målvakt och det kommer säkert vara en hård konkurrens när det kommer till ”training camp”, men jag tror att han har alla chanser att ta en plats. Han har varit där över två säsonger nu och har då också fått mycket erfarenhet och jag tycker, som sagt var, att Anton är en väldigt duktig målvakt.

Ditt kontrakt med Columbus går ut efter nästa säsong, hur tänker du inför fortsättningen?
– Vi får se och det är mycket som kan hända inom hockeyvärlden. Egentligen tänker jag inte så mycket på det där utan jag tar en säsong i taget. Jag visste inte hur det skulle bli inför den här säsongen heller och det gäller att ha alla dörrar öppna.

Är det Columbus hjärtat klappar mest för eller kan du se dig själv i en annan organisation efter att kontraktet gått ut nästa vår?
– Jag vill spela i NHL. Hur och vart det blir kommer att visa sig. Är jag bara bra nog kommer jag spela i den ligan. Det är många i NHL som blivit draftade för en organisation men sedan aldrig spelat för den klubben, men vi får se vad som händer.

Är målet att redan säsongen 2017/18 spela i NHL?
– Ett visst mål är det nog att kunna ta det klivet, men då är det också ett nytt kontrakt som först måste sajnas.  Jag strävar alltid efter att ta det här nästa steget.

Ska du över på Columbus camp inför säsongen?
– Jag har inte hört någonting om det.

Om du åker över och Columbus vill ha dig kvar för att du ska slåss om en plats i NHL, hur ställer du dig till det?
– Vi har haft den dialogen innan jag skrev på för Rögle och då hade nog Columbus sagt om det var aktuellt redan innan det skulle jag tro.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch