160413 SkellefteŒs mŒlvakt Markus Svensson i nŠrkamp med VŠxjšs Ville Leino under semifinal 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan SkellefteŒ och VŠxjš den 13 april 2016 i SkellefteŒ. Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRN / Cop 117 …
Växjö Lakers HC

Skellefteå i final för sjätte året i rad – efter nytt monsterdrama

Skellefteå är klart för sin sjätte raka SM-final. För femte gången av fem möjliga vann man en sjunde och avgörande slutspelsmatch och slog ut Växjö efter att ta vunnit med 3-2 i en ny superdramatisk match efter sudden där Erik Forssell avgjorde.
– Det är grymt. Jäkligt kul alltså. Vi fick loss pucken bak till backarna, jag drev in på mål till en högre yta och Sebbe såg mig och jag styrde den. Jag trodde den var på väg utanför där ett tag, men den styrdes kanske på något in, säger segerskytten.

Det blir Skellefteå som möter Frölunda i SM-finalen, som rivstartar i helgen med match både på lördag och söndag.
Skellefteå höll sin mäktiga Match 7-svit vid liv och tog sin femte seger av fem möjliga när man slog Växjö hemma med 3-2 på onsdagskvällen i ännu en sudden-match där Växjö kvitterade sent.

Eddie Larsson, med sitt första mål sedan januari förra året, sköt matchens första mål när han gav Växjö ledningen i första perioden.
– Det tar lite lång tid ibland, men så är det, säger Larsson till C More.

Martin Lundberg kvitterade i andra perioden och sedan sänktes Växjö av två sena utvisningar i andra perioden när Ville Varakas och Patrik Lundh åkte ut – ordinarie tids enda två utvisningar som innebar PP-spel – och Skellefteå hann med att göra till 2-1 15 sekunder in på tredje perioden, i spel fem mot tre.

Jimmie Ericsson, som hade assist på 1-1-målet, fick iväg en backhand mot Stefan Steen där han aldrig fick ordning på pucken. Den hamnade hos Ritola som pricksköt in 2-1 från nära håll.

Men Växjö kom igen den här gången också. Precis som senast. Den här gången kvitterade man med 36 sekunder kvar och ordnade fram en förlängning när Sakari Salminen snappade upp en retur bakom förlängda mållinjen och med snabba händer drog in pucken runt stolpen bakom Markus Svensson.
– Det var ett viktigt mål och jag tror att även när vi låg under var vi inte nervösa och fortsatte bara att köra och till slut lyckades vi göra mål. Vi kämpade, var lugna och gjorde vad vi behövde, säger Salminen.

Men den här gången var det Skellefteå som drog längsta strået i förlängningen. Trots att man tidigt tvingades överleva fyra minuter numerärt underläge när Jimmie Ericsson åkte ut för hög klubba.

Ett par minuter senare skickade Sebastian Aho in en puck mot mål som Erik Forssell läckert styrde in i bakom Stefan Steen och sköt Skellefteå till final.
– Det är grymt. Jäkligt kul alltså. Vi fick loss pucken bak till backarna, jag drev in på mål till en högre yta och Sebbe såg mig och jag styrde den. Jag trodde den var på väg utanför där ett tag, men den styrdes kanske på något in, säger segerskytten som är en av fyra spelare som varit med att gå till samtliga de sex finalerna man fått.

De tre övriga är Niclas Burström, Fredrik Lindgren och Martin Lundberg.