Ryan White jublar efter sitt ledningsmål.
Washington

Washington pressat efter ny mina: ”Bryr mig inte vad som hänt tidigare”

Så sent som i fjol hade de en 3-1-ledning i matcher mot New York Rangers och var mindre än två minuter från avancemang innan de föll ihop. Nu kan Washington vara på väg mot en ny härdsmälta. I natt brände de en andra matchboll trots total dominans mot Philadelphia.
– Jag bryr mig inte om vad som hänt tidigare, säger Nicklas Bäckström.

Ja, det är inte direkt några ljusa siffror när man tittar på Washingtons slutspelsfacit de senaste åren. Capitals har gång på gång övertygat i grundserien, bara för att klappa ihop när det drar ihop sig på våren. Det senaste exemplet på det kom i fjol, när man i 3-1-ledning i matcher mot New York Rangers i andra slutspelsrundan var mindre än två minuter från avancemang i det femte mötet. En sen kvittering, ett avgörande i sudden och ytterligare två vinster senare hade Manhattan-laget vänt på steken. Nu kan det amerikanska huvudstadslagets mardröm vara på väg att upprepa sig.

Vid 3-0-ledning i matchserien mot Philadelphia såg Capitals ut att storma mot den andra slutspelsrundan, bara för att nu i stället ha bommat två raka matchbollar. I natt kom Flyers andra raka seger, trots monumental dominans från Washington i Verizon Center. Grundseriedominanterna vann skotten med hela 44-11, men lyckades trots det inte överlista en fenomenal Michal Neuvirth i gästernas kasse.
– Vi gör egentligen ingen dålig match, men deras målvakt var väldigt bra, konstaterar Nicklas Bäckström till Washingtons hemsida.
– Vi måste komma in bättre framför mål och inte ställa oss vid sidan.

Att mardrömmen från fjolåret och de många andra tillfällen Washington fallit igenom i slutspelssammanhang det senaste decenniet ska upprepa sig är dock ingenting som ”Bäckis” går runt och oroar sig för.
– Jag bryr mig inte alls om vad som hänt tidigare. Nu fokuserar jag bara på nuet och söndagens match i Philadelphia, säger den svenska superstjärnan.

Grovjobbarna Ryan White och Chris VandeVelde var de som sköt gästernas mål i nattens 2-0-seger, men det var ingen tvekan om att det var målvaktsgiganten Neuvirth som var gästernas stora segervapen. Efter att han ersatt Steve Mason lagom till den fjärde matchen mot Capitals har tjecken endast släppt in ett mål på 76 skott under 120 minuters spel.
– Han har gjort många stora räddningar för oss i rätt lägen och hållit oss vid liv, säger White.
– Vi vill bara fortsätta kämpa här och han gör ett fantastiskt jobb med att hålla oss lugna.

Washington – Philadelphia 0-2 (0-0, 0-1, 0-1)
Philadelphia: Ryan White (1), Chris VandeVelde (1).
Washington leder med 3-2 i matcher.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL