Henrik Lundqvist tackar för sig för den här säsongen.
Pittsburgh

Utbytt och utslagen – Lundqvists dröm krossad: ”Hopplöst”

Nej, inte heller denna gången ville det sig för Henrik Lundqvist i Stanley Cup-slutspelet. Hans New York Rangers blev ordentligt uppläxade av Pittsburgh sent på lördagskvällen och för svensken själv slutade säsongen med att han blev utbytt för andra matchen i rad.
– Jag var inte tillräckligt bra, konstaterar målvaktsstjärnan.

Nej, inte heller det här var året då New York Rangers nådde hela vägen fram till den åtråvärda Stanley Cup-bucklan och uppfyllde Henrik Lundqvists högsta dröm. Faktum är att man inte ens var i närheten – och känslan är att man är ett lag som är på väg i brant utförsbacke. Mot Penguins var man nämligen flera nummer för små och var aldrig i närheten av att hota sina motståndare.

Efter att man blivit rejält utspelade och förlorat med 5-0 på hemmais senast trodde många att Manhattan-laget skulle komma ut och spela tillknäppt i Consol Energy Center – men trots en tidig 1-0-ledning verkade man inte ha lärt sig sin läxa. Det var svängdörrar som verkade vara vidöppna hela tiden i Rangers försvar och Lundqvist hade inte mycket till hjälp mot Pittsburghs tunga offensiv.

Efter att öppningsperioden slutat 2-2 kom dödsstöten mot Blueshirts i mittenakten. Inom loppet av 14 minuter sköt Penguins fyra raka mål på Lundqvist – och fick den svenska målvaktsstjärnan utbytt för andra matchen i rad. Ett tråkigt sätt att avsluta en säsong på för en målvaktsstjärna som tvingas se sin stora dröm vara på väg att rinna honom ur händerna.

”FÖRLORADE MOT ETT BÄTTRE LAG MED BÄTTRE MÅLVAKT”

– När de gjorde sina mål i andra perioden kändes det genant och hopplöst, säger Lundqvist till MSG.
– Jag var inte tillräckligt bra. Det var tungt att sitta på bänken i den tredje perioden och försöka analysera vad som gått fel.

Precis som vanligt när det studsar emot Rangers var Lundqvist ytterst självkritisk – även om det i grund och botten inte var han som var det stora problemet.
– När vi släpper till så mycket chanser måste jag vara på tå och göra de där extraräddningarna, men det klarade jag inte av den här gången. Jag trodde inte på mig själv och var inte tillräckligt stark, säger svensken och avslutar:
– Vi förlorade mot ett bättre lag, som hade en bättre målvakt.

I Pittsburgh sköt Carl Hagelin sitt första slutspelsmål och trots att man svarade för hela sex fullträffar var varken Sidney Crosby eller Jevgenij Malkin med i målprotokollet. Något som tyder på styrka inför fortsättningen – en fortsättning som blir mot Washington eller Philadelphia.

Pittsburgh – NY Rangers 6-3 (2-2, 4-0, 0-1)
Pittsburgh: Bryan Rust 2 (2), Carl Hagelin (1), Phil Kessel (3), Matt Cullen (2), Conor Sheary (2).
NY Rangers: Rick Nash (2), Dominic Moore (1) (Jesper Fast), Chris Kreider (2).
Pittsburgh vidare med 4-1 i matcher.