FÖRSTA SEGERN PÅ 23 ÅR. Här fixar John Tavares avancemanget åt N Y Islanders.
Nyheter

Här frälser Tavares Islanders – första slutspelsavancemanget på 23 år: ”Vann serien på egen hand”

ANNONS

1993. Det var senaste året New York Islanders tog sig förbi den första slutspelsrundan. Då var John Tavares inte ens tre år fyllda. I natt såg lagkaptenen och härföraren till att döda serien mot Florida Panthers genom att skjuta laget till en dramatisk övertidsseger i den sjätte konferenskvartsfinalen.
– Jag är glad att den gick in, för mina ben började krampa, säger Tavares till nhl.com efter att ha iklätt sig rollen som hjälte.

New York Islanders har haft många tunga och tuffa år sedan glansdagarna i början på 1980-talet. Bortsett från 1993, när laget gick till konferensfinal mot blivande Stanley Cup-vinnarna Montréal Canadiens, har klubben levt en ganska dunkel tillvaro fylld av dåliga coacher, dåliga general manager och till en följd av det många dåliga trejder och beslut.

Men de senaste ren har den gamla mästarklubben haft något bra på gång. Man draftade John Tavares som första spelare 2009 och har sedan dess börjat omge honom med spelare som faktiskt har lite kvalité. I natt fick klubbens fans därför något att fira för första gången på väldigt länge.

För i och med 2–1-segern mot Florida Panthers hemma i Barclays Center är klubben vidare till andra slutspelsrundan för första gången sedan just 1993. Och passande nog var det just Tavares som frälste Islanders med sitt övertidsmål i den andra förlängningsperioden ute i Brooklyn.

”HAN VANN MER ELLER MINDRE SERIEN PÅ EGEN HAND”

Efter att Tavares kvitterat matchen med mindre än minuten lvar av tredje perioden dröjde det till 10.41 i den andra övertidsperioden innan avgörandet kom. Den 25-årige lagkaptenen sköt ett skott från den högra tekningscirkeln som Roberto Luongo i målet stoppade. Tavares högg dock på returen och skapade karnevalstämning i arenan.
– Man kan inte riktigt processa det här, sade en uppspelt men trött Tavares till nhl.com efter avgörandet som innebär att Islanders ställs mot Tampa Bay Lightning i den andra slutspelsrundan.
– Jag är glad att pucken gick in, för mina ben började krampa där i högen. Jag är glad att jag inte behövde börja skrinna hemåt. Det var givetvis fantastiskt att se sig omkring och se alla orangea och blåa färger. Helt fantastiskt.

Roberto Luongo, som en gång i tiden draftades av just Islanders, gjorde en heroisk insats mellan stolparna och räddade 49 skott innan Tavares slutligen avgjorde.
– När han sköt det första skottet tog jag ett skär ut och utmanade honom. Jag tror att pucken ändrade riktning via en av våra killars klubba, så att jag hamnade ur balans när jag gjorde räddningen, säger Luongo om situationen som föranledde målet.
– Jag lyckades inte återfinna positionen när man måste ge honom cred. Han är en jäkla spelare och vann mer eller mindre den här serien på egen hand.

Senast New York Islanders och Tampa Bay Lightning möttes i ett slutspel var 2004. Då vann Lightning med 4–1 i matcher på sin väg mot sin första och hittills enda Stanley Cup-titel.

N Y Islanders – Florida 2–1 (0–1, 0-0, 1–0, 0–0, 1–0)
N Y Islanders: John Tavares 2 (5).
Florida: Jonathan Huberdeau (1).
N Y Islanders vidare med 4–2 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL