GWG! Troy Brouwer sköt efter många om och men St. Louis till andra rundan.
St. Louis

St. Louis fick stopp på eländet – skickade ut Chicago: ”En fenomenal serie”

ANNONS

2010 var han med och vann Stanley Cup med Chicago Blackhawks. I natt såg han till att hans gamla lagkamrater försvann ur slutspelet. Veteranforwarden Troy Brouwer blev stor matchvinnare när St. Louis Blues avancerade till andra rundan efter stor dramatik.
– Det var en hel del panik där, säger Brouwer om den dråpliga situationen som ledde fram till hans 3–2-mål.

Tre raka säsonger har St. Louis Blues snubblat ut ur slutspelet redan i första rundan av Stanley Cup-slutspelet. Det har gett Ken Hitchcock och hans manskap en loser-stämpel som varit svår att bli kvitt. Men kanske kan nattens tunga seger i den sjunde och avgörande matchen i tungviktsmötet med Chicago Blackhawks vara ett steg i rätt riktning.

Blues vann med 3–2 efter att ha förvanskat en tidig 2–0-ledning sedan veteranforwarden Troy Brouwer med stor möda skickat in segermålet med drygt elva minuter kvar att spela av den tredje perioden. Den 30-årige veteranen, som vann Stanley Cup med Chicago 2010, styrde först Robby Fabbris passning i stolpen innan han missade pucken på det andra försöket och sedan fick in 3–2-målet efter att slutligen ha fått tredje gången gillt.
– Det var en hel del panik där, skrattar Brouwer i en intervju med ESPN efter matchen.
– När den träffade stolpen tänkte jag ”den där har jag fortfarande”, och sedan svingade jag ingen och missade, då kände man bara ”åh nej”. Men matchens betydelse och positionen vi befann oss i med chansen att vinna gjorde att man hade lite mer bestämdhet, så jag lyckades få in den till slut.

Chicago hade sina kvitteringschanser sent i matchen, bland annat lyckades Brent Seabrook med konststycket att träffa båda stolparna med ett skott fyra minuter före slutet. Det här är dock inte året när de regerande Stanley Cup-mästarna skulle ta sig hela vägen.
– Det var några spända minuter där på slutet och de pressade rätt hårt och var nära att kvittera. Men jag tycker att våra killar höll sig lugna och såg till att täcka skott samtidigt som vår målvakt (Brian Elliott) kämpade sig igenom trafiken och lyckades hålla tätt, säger Brouwer.

Med tanke på Troy Brouwers historia i Blackhawks blev matchavgörandet extra speciellt. Det syntes inte minst i handskakningskön efter matchen.
– Det finns en enorm respekt för vad de där spelarna och den där organisationen har lyckats göra, säger Brouwer apropå Blackhawks tre Stanley Cup-vinster de senaste sex åren.
– Vi hade 3–1 i matcher och de kom tillbaka och kvitterade serien. De är fantastiska killar och fantastiska tävlingsmänniskor i det där laget och det var en fenomenal serie från båda lagen.

Härnäst väntar Dallas Stars för St. Louis Blues, även det en tuff serie mellan två av blytunga Central Divisions rivaler. För St. Louis innebär det en fortsatt jakt på i första hand sin första konferensfinal sedan 2001, då man föll mot de blivande Stanley Cup-mästarna Colorado Avalanche. Blues har aldrig vunnit Stanley Cup under sin snart 50-åriga NHL-historia. Däremot spelade man tre raka finaler under sina tre första NHL-säsonger mellan 1968 och 1970, men då till stor del tack vare ett slutspelsformat som gynnade expansionsklubbarna som likt Blues trädde in i ligan 1967.

St. Louis – Chicago 3–2 (2–1, 0–1, 1–0)
St. Louis: Jori Lehterä (1), Colton Parayko (2) (Patrik Berglund, Alexander Steen), Troy Brouwer (1).
Chicago: Marían Hossa (3), Andrew Shaw (4).
St. Louis vidare efter 4–3 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL