ÖVERTIDSHJÄLTE. T.J. Oshie fullbordade sitt hattrick i förlängningen.
Washington

Fullbordade sitt hattrick – i förlängningen: ”Har ett mål som lag – inte som individer”

Han satte personbästa i antal mål efter flytten från St. Louis till Washington. I natt visade T.J. Oshie att han kan leverera i slutspelet också. I den första konferenssemifinalen mot Pittsburgh fullbordade 29-åringen ett hattrick när han avgjorde matchen i förlängningen.
– Det är coolt att göra hattrick och få göra övertidsmålet, men just nu har vi ett mål som lag och inte som individer, säger Oshie efter 4–3-segern.

T.J. Oshie var en av värvningarna som Washington Capitals gjorde under sommaren för att boosta sitt lagbygge i jakten på en Stanley Cup. Under grundserien satte amerikanen personbästa med 26 mål och i natt visade han prov på en vältajmad målhunger även i slutspelet.

När den efterlängtade konferenssemifinalen mot Pittsburgh Penguins drog i gång stal Oshie rampljuset från superstjärnorna genom att skjuta tre av Capitals mål i 4–3-segern. Målet som fullbordade hattricket kom dessutom i förlängningen och gav Capitals 1–0 i matcher.

Oshie tog köksvägen runt kassen och tryckte in pucken intill Matt Murrays ena stolpe. Penguins spelare protesterade vilt mot målet då man ansåg att pucken aldrig hade passerat mållinjen. Men efter videobedömning gav domarna tummen upp.
– Jag försöker att inte bli för upprymd över det här. Det är coolt att göra hattrick och få göra övertidsmålet, men just nu har vi ett mål som lag och inte som individer, säger Oshie till Monumental Networks efter segern.
– Ska jag vara ärlig kändes det inte annorlunda jämfört med hur det brukar göra. Jag kände mig väl förberedd, som om vi hade fått vila upp oss lite grann, men i början av matchen kanske jag till och med kände mig lite ringrostig efter att inte ha spelat på ett par dagar. Men när den första pucken gick in kändes det som att jag fick vind i seglen och lite energi. Efter det fortsatte det bara.

Matchen levde upp till de högt ställda förväntningarna och innehöll såväl massor med målchanser som omtalade incidenter. André Burakovsky öppnade målskyttet i första perioden med sitt första slutspelsmål och första slutspelspoäng den här säsongen. Den 21-årige svensken plockade upp en retur efter ett skott från Jason Chimera och pressade in pucken bakom Murray i bortakassen.

Pittsburgh tog över spelet i andra perioden och fick snabb utdelning två gånger om när Ben Lovejoy och Jevgenij Malkin satte varsitt mål inom loppet av en knapp minut. T.J. Oshie klev in i handlingen med sitt första mål i matchen blott en halvminut efter Malkins 2–1-mål och gav sedan Capitals ledningen tidigt i den tredje perioden. Framspelad av Carl Hagelin sköt sedan Nick Bonino sitt första slutspelsmål fram till 3–3 8.42 in i den tredje perioden. Det var Hagelins andra assist i matchen och tredje poäng i slutspelet totalt.

Penguins vann skottstatistiken med 45-35, men Braden Holtby vann målvaktsduellen med orutinerade Matt Murray och det blev en av nycklarna till att Capitals slutligen kunde ta hem drabbningen.

Washington – Pittsburgh 4–3 (1–0, 1–2, 1–1, 1–0)
Washington: T.J. Oshie 3 (4), André Burakovsky (1).
Pittsburgh: Ben Lovejoy (1) (Carl Hagelin), Jevgenij Malkin (3), Nick Bonino (1) (Hagelin).
Washington leder serien med 1–0.