Emelie O’Konor.
SDHL 1

Tvåbarnsmamma och hockeyspelare: ”Barnen blir jättesura om jag säger att jag inte ska spela hockey”

ANNONS

Att vara pappa och spela SHL-hockey är sällan ett problem, men att vara mamma och försöka hålla i gång en karriär i Riksserien är av flera anledningar tuffare. Hockeysverige.se har träffat Djurgårdens Emelie O’Konor som bryter normen genom att både vara tvåbarnsmamma och 30-plussare i Riksserien.
– Att som barn se sina föräldrar göra någonting aktivt som man älskar tror jag är väldigt viktigt för deras känsla att dom också kan göra saker, säger O’Konor.

DANDERYD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hur ofta ser vi det som konstigt att en person är 33 år, tvåbarnspappa och hockeyspelare i SHL? Det är ingenting man höjer på ögonbrynen åt. Men när jag satte mig i bilen för att åka ut till en galleria i norra Stockholm var det för att lyssna hur det fungerar att vara tvåbarnsmamma och spela i Riksserien.

Den jag ska träffa är Djurgårdens forward och tvåbarnsmamma Emelie O´Konor som var med och tog OS-silver 2006. När vi ses och slår oss ner på ett av fiken i gallerian berättar hon ur en hockeyhelg kan se ut för henne under en säsong.
– Antingen har vi två hemma- eller bortamatcher. Vid hemmamatcherna är lite mys med barnen på morgonen. Sedan är det bara att lämna över dom till pojkvännen medan jag är borta sex, sju eller åtta timmar. Jag kommer oftast hem runt middagstid och får lite tid med barnen då också. Sedan är det samma visa dagen efter igen.
– På vissa av bortamatcherna har faktiskt barnen fått följa med. Djurgården har varit grymma med att fixa. När vi hade dubbelmöte med Modo uppe i Örnsköldsvik fick jag eget hotellrum så jag kunde ta med både barnen och min kille upp. Djurgården har gett mig förutsättningarna att göra valet om jag vill ta med mig barnen eller inte. Det här uppskattar jag väldigt mycket.

Emelie O´Konors barn, två tjejer för övrigt, är sex och åtta år gamla.
– Barnen blir jättesura om jag säger att jag inte ska spela hockey. Samtidigt märker jag på dom att det blir väldigt hattigt från det säsongen drar igång fram till mars, april, men det fungerar.
– Min kille tar en stor del, men självklart ställer även föräldrarna upp. Under alla träningar i veckan blir det smidigare i fall barnen är hemma och man inte behöver åka och lämna dom någonstans.


Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

”FLEXIBILITETEN GÖR ATT JAG FÅR IHOP DET”

Till vardags jobbar Emelie O´Konor hos idrottsföreningen Viggbyholms IF.
– Jag jobbar 75 procent och det är ganska mycket med tanke på allt jag ska försöka hinna med. Jag har turen att ha ett ganska fritt jobb där jag kan jobba väldigt mycket hemifrån. Om det är så att jag har en tidigare träning eller en veckomatch kan jag gå tidigare från jobbet och sedan jobba vidare då jag kommer hem på kvällen. Den här flexibiliteten gör att jag får ihop det.

Den här frågeställningen som jag har inlett vår intervju med har jag sällan eller aldrig med en herrspelare, hur reflekterar du över det?
– Nu är det som det är och jag kan bara jobba utefter det jag har. Samtidigt är det många gånger jag känner att för mig hade det varit grymt om jag, precis som herrarna gör, kunde träna på dagen när barnen är i skolan. Att ha hockeyn som jobb. Det skulle göra livet betydligt lättare, jag skulle få mer tid för mina barn och jag skulle även få mer tid för mig själv. Då menar jag att få tagga ner och bara vara en stund, framför allt då under säsongen. Jag hoppas att vi någon dag kommer dit och det tror jag också att vi gör, men kanske inte under min hockeykarriär, skrattar O´Konor som för två säsonger lade av med hockey mitt under säsongen med SDE Hockey.

Med rätt övertalning från tidigare NHL-spelaren Nisse Ekman så avslutade hon den säsongen i Djurgården.
– Djurgården har egentligen varit flexibla på allting. Får jag inte ihop det och inte kan träna för att jag måste vara med barnen då jag varit borta alla helger och tränat många dagar i veckan så har dom sagt ”Fine, var hemma och gör det som får dig att må bra”. Ibland har det till och med varit så att Nisse (Ekman) och ”Dani” (Rundqvist) stått med mina barn då jag har match. Dom har gett mig den enda möjligheten för mig att fortfarande kunna spela hockey på den här nivån.

Var det här också anledningen till att du lämnade SDE Hockey under säsongen?
– Jag fick en rejäl lårkaka i november det året och var borta en månad. Efter det kom jag aldrig riktigt tillbaka. Allt rann ut i sanden och jag sa att nu pallar inte jag det här längre. SDE är en jättebra förening och jag tycker verkligen om det laget, men dom har inte samma förutsättningar som exempelvis Djurgården har.
– Nisse ringde mig i januari och frågade ”ska du inte fortsätta, jag tycker inte att du ska sluta” och jag kände väl att jag höll med, haha…


Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har barnafödandet påverkat dig som spelare?
– Som människa mognar du och man förstår saker på ett helt annat sätt. Om det sedan har med barnafödandet i sig eller om det har att göra med att man blir äldre vet jag inte. I alla fall tror jag att du får ett annat fokus. Ett fokus som inte bara ligger på dig själv hela tiden. Du måste även fokusera på barnen, vilket gör att du tar ett steg ut ifrån dig själv. Då kan du också titta på dig själv på ett annat sätt än du kunde göra innan.
– Givetvis hade jag uppehåll från hockeyn när jag var gravid. Hur lång tid efter att jag fött mitt första barn minns jag inte riktigt, men sex veckor efter det att jag födde min andra dotter började jag köra igång igen.

Du är 33 år ung och har två barn, vad betyder hockeyn för dig och vad är det som triggar igång dig inför varje säsong?
– Jag vet faktiskt inte. Jag tror nog bara att det är någon grundkärlek för sporten samtidigt som jag tycker att hockey är barnsligt roligt. Det är kul att få bli arg, spela och vara i ett lag, alltså känslan där alla jobbar mot samma mål. Alla sådana grejer är svåra att få någon annanstans.

Valentina Lizana Wallner, Kim Martin Hasson, Cecilia Östberg, Helene Martinsen, domaren Katarina Timglas med flera är gravida eller har nyss fött, är deras hockeykarriärer över i och med det?
– Jag personligen tycker verkligen inte det. Sedan har alla olika förutsättningar och känsla för sporten. Hur viktig är hockeyn för varje person? För mig har det varit ganska viktigt att få göra någonting själv och kunna visa mina barn att dom inte stoppade upp mitt liv utan att dom är en del av mitt liv.
– Att som barn se sina föräldrar göra någonting aktivt som man älskar tror jag är väldigt viktigt för deras känsla att dom också kan göra saker.
– Hockey har förut alltid varit en killsport, men mina barn undrar om det även finns ett herrlag i Djurgården eftersom dom har ett helt annat fokus. Det handlar inte om du är tjej eller kille utan att mamma spelar hockey. Mina barn tycker att Tina (Enström), Andrea Dalen med flera är superhäftiga och superstora. Jag tycker att det är härligt att dom har sådana förebilder.

Vad krävs det om vi ska få även damspelare att fortsätta med hockeyn efter det att man bildat familj?
– Egentligen är det ett ganska enkelt svar, det handlar till stor del om pengar. Det gör i och för sig mycket här i livet. Som jag sa tidigare, att kan du gå upp på morgonen, lämna barnen på dagis eller i skolan och sedan åka iväg och träna din en och en halvtimme is eller fys. Sedan åker du hem, kör ett pass till och sedan hämtar du barnen. Då har du helt plötsligt alla kvällar, förutom matchdagar, som du kan vara hemma med barnen precis som en vanlig människa.
– Det är svårt att hålla kvar tjejerna annars för det krävs så mycket runt omkring dig. Du kan inte vara själv utan du måste mer eller mindre ha det som jag har det, att man har folk runt omkring sig som hjälper till för att jag vill göra någonting. Så är det inte alla som har. Därför behövs det att man kan se hockeyn som sitt jobb.

Hur går dina tankar inför nästa säsong, kommer du fortsätta med hockeyn?
– Det är alltid så i slutet av en säsong, och det har jag egentligen alltid känt då jag har spelat hockey, att det blir så otroligt intensivt oavsett om det är med eller utan barn. Man behöver en paus för hjärnan och kroppen. Just kroppen behöver göra något annat. Min grej har varit att efter hockeysäsongen har jag börjat spela fotboll eller bara varit ute och sprungit.
– Nästa säsong har jag egentligen inte bestämt något om, att så här kommer jag att göra. Däremot går tankarna kring att orkar barnen det, fixar jag det alla helger alla kvällar, är det hockeyn jag vill lägga all min tid på eller får tanten vara klar nu, säger O´Konor med ett leende.

Om det blir hockey, är det Djurgården som gäller då eller kan du tänka dig att byta klubb igen?
– Det blir garanterat Djurgården i så fall. Det finns ingen annan klubb som jag just nu skulle titta mot ens.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch