INTRESSERAD. Fabian Brunnström tycker att Crowns skulle vara en intressant klubbadress.
SHL

Fabian Brunnström om budet från Crowns: ”Förstår inte varför alla ser negativt på det”

ANNONS

Det blev inget spel för Fabian Brunnström under säsongen 2015/16. Trots det är karriären på intet sätt över. Den tidigare NHL-svensken hoppas på en fortsättning – och har haft kontakt med en klubb. Det svenska KHL-projektet Crowns.
– Jag förstår inte varför Svenska Ishockeyförbundet och nästan alla andra ser negativt på det, men det är väl typiskt svenskt på något sätt, säger Brunnström om Crowns till hockeysverige.se.

Fabian Brunnström avslutade säsongen 2014/15 på ett väldigt bra sätt med Malmö. På 20 matcher svarade han för tre mål och totalt 13 poäng när Malmö avancerade upp till SHL. Trots det blev det ingen fortsättning för den tidigare NHL-spelaren och efter det har det inte blivit någon hockey alls för 31-åringen från Jonstorp.
– Efter att det inte blev någon fortsättning i Malmö började jag ganska sent att jaga en ny klubb. I mitt läge var jag dessutom ute lite för sent. Tiden gick, men under säsongen var det en del snack med några klubbar både i Europa och i Sverige. När vi närmade oss att transferfönstret skulle stänga var det några klubbar som var intresserade, men det blev ingenting, säger Fabian Brunnström till hockeysverige.se.
– Det kom inte ens till erbjudande utan det var mest snack. I vissa lägen var jag positiv men då drog sig klubben ur och det blev helt enkelt ingenting.

Är du en dyr spelare med svenska mått mätt med tanke på att klubbarna inte ens kommer till förhandlingsbordet?
– Jag var beredd på och visste att mitt marknadsvärde inte var sådär superduper högt. Det var jag införstådd med väldigt tidigt. Sedan vet jag inte om andra klubbar trodde att jag var dyr och att det var därför som man inte hörde av sig eller om dom bara tyckte att jag var för dålig. Nu spekulerar jag bara. Jag hade i alla fall inte bett om någon drömlön, absolut inte. 

Blev det en besvikelse att du inte fick vara kvar i Malmö efter att du hade avslutat säsongen väldigt bra där?
– Jag trivdes bra i Malmö, men dom hade många spelare under kontrakt om vi gick upp. Jag hade inte det. Samtidigt var det då inte många forwardsplatser att sajna. Då tog Malmö (Andreas) Thuresson, (T.J.) Galiardi och dom här killarna före mig. Dom såg antagligen mer i dom spelarna än i mig.
– Men vad jag själv tyckte? Klart det var tråkigt eftersom jag ville vara kvar och jag trivdes där, men så är businessen och det är bara att finna sig i det.

Fabian Brunnström har inte spelat några matcher den här säsongen, men han har istället tränat kanske hårdare än någon gång tidigare.
– Jag sa från dag ett att blir det ingenting så ska jag ta vara på tiden så mycket det går. Jag har funderat under många år att hade man mycket tid så kunde jag göra stora förändringar, lägga väldigt mycket tid på saker som man annars inte hinner med under en säsong. 
– Jag har tränat väldigt, väldigt mycket hela året och det är i stort sett det enda jag har gjort. Då är det fys som vi pratar om. Sedan har jag förberett mig på is dom gångerna det har varit aktuellt med en klubb, men det har varit mest sporadiskt. Jag har tränat fem eller sex timmar om dagen hela året på olika saker som jag behövt förbättra, förändra eller som det har behövt snickras på.

Det låter som du tränat hårdare nu än då du spelade i något lag?
– Du har inte problemet att du måste vara fräsch för match tre dagar i veckan. Du har inte heller problemet att du reser, kommer hem tre på natten och sedan bara sover fyra timmar.
– Nu har jag levt efter en mat- och sovklocka  ett helt år, lagt mig tidigt, sovit mycket och prioriterat mat och träning hela tiden. Det kan man göra på ett helt annat vis när du inte är aktiv.
– Jag klättrar fortfarande uppför mitt berg. Nu har jag åkte ner en liten bit och nu får jag försöka ta en annan väg upp.


Foto: Bildbyrån/Calle Ström

”JAG SKULLE FÖREDRA SVERIGE”

Trots att han inte fått några konkreta anbud under säsongen har aldrig tanken på att sluta spela infunnit sig.
– Nej, egentligen inte. Jag ser inte ett avbräck eller en liten motgång i karriären som en anledning till att jag måste sluta. Åldern är inte heller något problem. Där ser vi Jaromír Jágr som ett lysande exempel.
– Jag tror att man kan växa varje dag och det är också vad jag försöker göra. Sedan handlar det om en inställning, hur man ser på allt. Som jag sa så har jag velat göra den här förändringen under en tid. Sedan får vi se vad det mynnar ut i.
– Jag är absolut inställd på att spela nästa säsong. Jag och min agent är med mer nu, vilket vi inte var förra året och jag är hoppfull att hitta ett lag som jag kan spela med nästa säsong. Vi får se vad det blir.

Vad känns mest rätt, Sverige eller ute i Europa?
– Förra säsongen sa jag att jag var sugen på att spela ute i Europa. Nu skulle jag nog nästan föredra Sverige, men egentligen är jag öppen för det mesta.

Varför känner du mest för Sverige?
– Det är ordning och reda, bra ligor, man syns och så vidare. Nu har jag också en son och då blir allt lite enklare om man spelar här i Sverige. Det som ändå smäller högst är att både SHL och Hockeyallsvenskan är två väldigt bra ligor.

Känner du en revanschlusta efter att du inte fått något kontrakt förra säsongen, visa att den här gubben inte är slut ännu?
– Ja, definitivt. Jag kan tänka mig att många tänkt att jag lagt av och sitter hemma och käkar chips. Men ingenting kunde vara mer främmande från verkligheten. Jag känner mig jätterevanschsugen och jag ser verkligen fram emot nästa säsong.

En klubb – eller vad man ska kalla det för? – som Fabian Brunnström är aktuell för är det svenska KHL-projektet Crowns som drivs av Nisse Andersson och Leif R Carlsson. Något som Brunnström tycker skulle vara ett intressant projekt om det gick att sjösätta.
– Dom hörde av sig till mig för ett tag sedan, men sedan vet jag inte mer. Jag följer ju också tidningarna och det som skrivs, men jag vet inte om det blir något med laget eller inte. Vi får väl se vad som händer.

Är det här något som lockar i så fall?
– Ja, jag tycker absolut det skulle vara kul. Det skulle vara något nytt och spännande. Jag förstår inte varför Svenska Ishockeyförbundet och nästan alla andra ser negativt på det, men det är väl typiskt svenskt på något sätt.
– Vi får se hur det går och vad det kan innebära. Jag ser positivt på det i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL