Gustav Nyquist vill få en fin avslutning på en säsong han inte är helt nöjd med, genom ett VM-guld i Ryssland.
VM 2016

Missnöjd med säsongen i Detroit – nu vill Nyquist ta revansch med VM-guld: ”Det var ingen tvekan”

ANNONS

Målskyttet sjönk kraftigt sen fjolåret för Gustav Nyquist, som inte är nöjd med hur säsongen utspelade sig i Detroit Red Wings. Nu är han på plats i Ryssland för att ta personlig revansch genom att spela Tre Kronor till ett VM-guld.
– Att komma hit och få chansen att vinna ett VM-guld i Moskva är något speciellt, säger den svenske NHL-spelaren till hockeysverige.se.

Foto: Getty Images/Gregory Shamus

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)
När flera NHL-spelare valde att tacka nej till VM-spel av olika anledningar valde bland andra Detroits forward Gustav Nyquist att tack ja. Speedkulan från Limhamn var med i både OS och VM 2014, men när Rikard Grönborg tog ut sina första spelare till World Cup fanns han inte med i truppen. Om sedan Nyqvists 17 mål den här säsongen jämfört med 27 förra säsongen påverkat det kan vi bara sia om. Det fanns i alla fall ingen tvekan hos Nyqvist när förbundskaptenen Pär Mårts hörde av sig inför VM.
– Slutspelet avslutades för tidigt för oss. Vi kände att vi hade ett bra gäng, men tyvärr fick vi inte ihop det och kunde slå Tampa, säger Gustav Nyquist till hockeysverige.se bara timmar efter att han anlänt till Sverige för att om ytterligare tre timmar resa vidare mot Moskva.
– Det var såklart en stor besvikelse att vi åkte ut snabbare än vad jag hade räknat med. Kroppen kändes hel och bra så när dom ringde från landslagsledningen var det ingen tvekan egentligen. Det ska bli kul att spela mitt andra VM och få representera mitt land.

Hur mår du fysiskt efter den här ganska långa säsongen?
– Klart att det alltid är både fysiskt och mentalt hårt. Jag har ändå lyckats hålla kroppen i bra form den här säsongen och det känns helt okej faktiskt.

Kommer det bli tufft att ladda om för ett VM när du nyligen slagits ut ur Stanley Cup-slutspelet?
– Besvikelsen hjälpte mig med det. Jag kände att ”fan, jag vill spela mer”. Att komma hit och få chansen att vinna ett VM-guld i Moskva är något speciellt. Det kommer inte bli så svårt att bli taggad inför turneringen, säger Nyqvist med ett leende.

”MAN MÅSTE KÄNNA SIG 100 PROCENT”

Många spelare, både svenska och från andra nationer, har tackat nej till VM-spel och det har Gustav Nyquist en förståelse för.
– Jag kan bara tala för svenskarna och hur vi tänker där borta. För oss är VM oerhört stort. Men man måste ändå komma ihåg att det är en lång säsong i NHL och många av killarna dras med skador.
– Man måste känna sig, tycker jag, 100 procent för att komma hit och verkligen prestera eftersom man tar en plats från någon annan. Är du inte hundra kanske du tar bort en plats från någon som hade kunnat spela lika bra eller bättre.

Gustav Nyquist är ännu inte med i det lag som ska spela World Cup i sommar. Givetvis kan en bra VM-turnering ta honom närmare en plats i slutliga truppen.
– Jag fokuserar först och främst på VM nu, men det är ingen hemlighet att jag vill vara med i World Cup. Förhoppningsvis kan jag göra ett gott intryck under VM och öka mina chanser att komma med på en av dom sista platserna.

Den 26-årige ytterforwarden svarade för 17 mål och totalt 43 poäng på 82 matcher den här säsongen, en säsong som han inte riktigt är nöjd med.
– Antal mål gick ner ganska drastiskt och det är ingenting jag är nöjd med. Jag tycker ändå spelet känts okej, men det är mer att pucken inte gått in.

Blir det en frustration när puckarna inte vill in?
– Det blir lite så. Självklart började jag tänka på det samtidigt som det skrivs mycket om det. Då är det svårt att inte tänka på det. Jag försöker ändå hålla en jämn nivå och gör allt för att hjälpa laget på andra sätt, genom att spela bra och vara en bra tvåvägsspelare.

Har du fått en annan roll under coachen Jeff Blashills ledning?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det har egentligen bara varit andra kedjeformationer. Vi har bytt runt mycket och det har aldrig riktigt känts som att vi hittat rätt, samtidigt kanske det är fel ord att använda.
– Som lag har vi under hela säsongen haft svårt att göra mål. Det är verkligen något vi måste förbättra till nästa säsong för att vinna fler matcher.

Du har inte spelat lika mycket med Henrik Zetterberg den här säsongen, hur har det påverkat ditt spel och främst då målskyttet?
– Jag har fått spela med andra fantastiskt bra spelare, men det är såklart alltid kul att spela med ”Zäta”. Vi har spelat mycket tillsammans senaste säsongerna, men denna säsong blev det inte så, avlutar Gustav Nyquist innan SVT vill ha en intervju med honom.

Lär känna NHL:s blivande stjärnor – beställ Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL