Årets målvakt i SHL – nu väntar NHL för Lars Johansson.
SHL

Hårda konkurrensen gjorde honom till SHL:s bästa målvakt: ”Han har fått mig att tävla ännu mer”

ANNONS

Han höjde sin högsta- och lägstanivå lite. Det var allt som krävdes för att Frölundas Lasse Johansson skulle vinna pris som Årets målvakt. En av anledningarna till att han kunnat ta steget framåt är, enligt honom själv, den stenhårda konkurrensen med Johan Gustafsson.
– Vi triggar varandra och det vi har sagt till varandra är att det bästa som kan ske är att den andra spelar bra, för det triggar den som inte spelar till att vilja bli bättre, säger Johansson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lars Johansson, 28, från Avesta i rumpan av Dalarna (därav uttrycket rumpmas) är säsongens bästa målvakt i SHL. I alla fall utsågs han till det när C More i går arrangerade SHL Awards. Frölundamålvakten hade även den bästa räddningsprocenten i SHL med 92,7, så valet går knappast att ifrågasätta.

Hockeysverige.se var på plats under galan som ägde rum i TV4-huset inte långt ifrån Värtahamnen, där Sveriges första ishall man spelade seriehockey i ligger, den så kallade Flyghangaren. Efter att Johansson fått sitt pris fick vi en intervju med honom och det var en mycket nöjd och tacksam keeper som slog sig ner i en av sofforna utanför kontrollrummet.
– Jag har ännu inte hunnit tänka på vad priset betyder för mig. Jag känner mig mest stolt och nöjd över att jag har gjort en bra säsong och att andra också tycker det. Det känns fantastiskt roligt.

Om Lars Johansson själv skulle välja vem som skulle få priset så hade valet fallit på en av VM-målvakterna.
– Jag skulle nog välja Joel Lassinantti. Vi har mötts jättemycket senaste två säsongerna och det känns som han aldrig släpper en billig puck. Han är verkligen bra i varje match. Vi har fått kriga hårt varje gång för att göra mål på honom. Sedan är Joel extremt skicklig tekniskt och även väldigt snabb i reaktionerna.

Många pratar om din utveckling som målvakt sedan du kom till Frölunda, men om vi håller oss till enbart den här säsongen hur ser du på din utveckling då?
– Det är egentligen inte så jättemycket som jag har utvecklats just den här säsongen. Det är mer självförtroendet i så fall. Jag har flyttat min högsta och lägsta nivå lite grann framåt. Det kan göra väldigt mycket. Man kan säga att jag tar lite mer avgörande puckar och släpper in lite mindre billiga puckar.
– Det är inte så jättemycket mer än så som skiljer, men det jag är mest nöjd över är att jag har kunnat hålla i den här nivån under hela säsongen. Det är ganska svårt eftersom man brukar få några dippar, men nu har jag haft en jämnhet hela tiden.

Hur når man till den här jämnheten som målvakt?
– Det är mycket mentalt, men det är en av smet av alltihop höll jag på att säga, skrattar Lars Johansson och fortsätter:
– Det är video, träning, fys, is, snack med målvaktstränare, mentala coacherna och så vidare. Det är många små pusselbitar som måste dit. Jag har känt att jag har haft det i mig senaste åren men inte riktigt fått ut det på isen när det verkligen gäller. Den här säsongen har jag känt ett härligt förtroende från coacherna och framförallt från spelarna i laget, att dom litar på mig då jag spelar matcher.
– Dessutom fick jag en väldigt bra start på säsongen vilket gav mig ett bra självförtroende. Jag behövde inte stressa med någonting. Jag kunde jobba på i den takten som passade mig bäst.

Johan Gustafsson och Lars Johansson var inte bara konkurrenter – de var också till stor hjälp för varandra. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”HAN HAR FÅTT MIG ATT TÄVLA ÄNNU MER”

En som har betytt mycket för Lars Johanssons utveckling är hans målvaktskollega i Frölunda, Johan Gustafsson.
– Konkurrenssituationen med Johan har betytt mycket. Jag har sagt det tidigare men säger det gärna igen, att han har fått mig att tävla ännu mer. Vi har pratat om det tidigare också men den här säsongen har vi tagit det ett par snäpp till både på och utanför isen.
– När det handlat om att få speltid har det varit krig mellan mig och Johan. Sedan är vi bra vänner utanför. Vi triggar varandra och det vi har sagt till varandra är att det bästa som kan ske är att den andra spelar bra, för det triggar den som inte spelar till att vilja bli bättre. Så har det verkligen varit hela den här säsongen, att man hoppats att den andra ska spela bra för att pusha sig själv hela tiden.

Trots att Lars Johansson var SHL:s bästa målvakt blev det Johan Gustafsson som fick spela i finalserien mot Skellefteå.
– Klart jag hade velat stå och självklart tycker jag att det var tråkigt, men när vi gick och vann så kändes det inte så farligt ändå. Jag fick ändå vara med laget i båset och uppleva den här känslan tillsammans med mina lagkamrater.

Att stå i båset under en SM-final och inte kunna påverka det som händer ute på isen, hur var den känslan?
– Klart att det var jobbigt, men inte lika farligt som när jag satt på läktaren då vi vann efter sudden mot Luleå i semifinalen. Det var extremt jobbigt.
– När du är i båset skriker du lite och är med på så vis ändå. När man står där inser man vilka bra spelare vi har och vilken fantastisk hockey vi spelade. Sista matchen blev inte heller så nervös som jag trodde, men det är absolut mycket nervösare att stå vid sidan av än att spela.

Vad är det som gör att Frölunda vinner guldet?
– Jag tycker att vi har haft en väldigt bra mix av allting, men framförallt har alla killarna gjort det hårda jobbet. Vi har pratat om det hela tiden och alla gav verkligen allt i slutet för att vinna det här guldet.
– Nu gjorde Ryan Lasch en väldig massa poäng, men han gick även in och blockade skott och tacklades. Alla gjorde grunderna och det gjorde att vi blev väldigt jobbiga att möta. Det gick inte att göra lätta mål på oss och det fanns inga lätta matcher mot oss. Dessutom hade vi en väldigt bra ledare i Joel (Lundqvist) som visade vägen.

Hur ska du toppa det här nästa säsong?
– (Skratt) Genom att kanske få spela en final och vinna den. Det är i alla fall något som jag har kvar att göra. Vi har ett bra lag nästa säsong också och jag hoppas jag får vara med och spela i slutet då.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL