OMFAMNAD. Dominik Furch gratuleras av sina lagkamrater efter Tjeckiens fina skalp i VM-premiären mot Ryssland.
VM 2016

Dominerade i KHL under säsongen – nollade Ryssland i VM-premiären

Dominik Furchs första säsong i KHL med Avangard Omsk var en succéhistoria. På fredagskvällen följde 26-åringen upp det genom att nolla värdnationen Ryssland i Tjeckiens VM-premiär i Moskva. Furch stoppade 25 skott när Tjeckien tog hem segern med 3–0.

Inför den här säsongen hade Dominik Furch varken spelat i KHL eller gjort några spelminuter i det tjeckiska A-landslaget. Men efter genombrottet med Avangard Omsk i KHL, där han gick igenom grundserien med en räddningsprocent på 93,3 och 94,1 i slutspelet, har han inte bara förtjänat en VM-biljett utan också spelat till sig förstaspaden i Vladimir Vujtejks lagbygge.

I VM-premiären i Moskva agerade 26-åringen från Prag ”party pooper” genom att stoppa samtliga 25 ryska skott när Tjeckien vann med 3–0 i Ice Palace. Furch svarade för ett par riktigt svettiga räddningar och visade prov på sin akrobatiska läggning.

Backen Tomas Kundratek, från Slovan Bratislava, gav tjeckerna ledningen med ett skott som styrdes förbi Sergej Bobrovskij av en rysk klubba med drygt fem minuter kvar av den första perioden. 2–0 svarade pålitlige Roman Cervenka för när han elegant rakade in pucken i powerplay i den andra periodens öppningsminut.

Tjeckerna visade därefter prov på en imponerande förmåga att stänga matchen med hjälp av stabilt försvarsspel och Furchs imponerande målvaktsspel. Michal Birner fastställde slutresultatet i tom kasse och underströk att tjeckerna kan bli att räkna med i årets VM-turnering. Inte minst med en målvakt som Dominik Furch längst där bak.