Juuso Ikonen.
SHL

Finska talangerna söker sig till SHL: ”En bra omgivning där unga spelare kan utvecklas”

ANNONS

Artturi Lehkonen visade vägen. Nu tar kompisen Juuso Ikonen vid. Den finske playmakerna är ännu en i raden av finska talangen som flyttar till SHL för att kunna ta ytterligare ett steg mot NHL i sin utveckling.
– Träningskulturen är lite annorlunda här, men för mig var det främst för att få lite variation. Jag har spelat i finska ligan under några år så det känns kul att få byta liga, säger Ikonen till hockeysverige.se.

LIDINGÖ/BOSÖN (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Han ska tillföra fart, puckskicklighet och göra andra bättre med sitt spel, bryta lite mönster och lite sådana saker. Sedan är han forward och som det ska man göra mål. Jag hoppas också att han ska bidra med offensiva spetssaker, men hans skridskoskicklighet kan hjälpa laget att erövra pucken i det defensiva spelet också. Jag fick förmånen att följa 95:orna med (Aleksander) Barkov, (Artturi) Lehkonen och (Juuso) Ikonen under min tid på Svenska Ishockeyförbundet. Jag ser en jättepotential i Ikonen precis som jag gjorde i Lehkonen.”

Det är Djurgårdens nya tränare Robert Ohlsson som berättar om ett av klubbens nyförvärv, Juuso Ikonen, när hockeysverige.se träffar de båda för en intervju ute i Olympiahuset på Bosön. Ikonen, som pratar en väldigt bra svenska, har god erfarenhet av just Sverige eftersom hans pappa Juha spelade i Frölunda mellan 1999 och 2002 och hans lillebror Joni spelar i Frölundas J18-lag.
– Jag minns inte så mycket från själva matcherna när pappa spelade i Frölunda, men jag var ju i omklädningsrummet efter matcherna och så vidare. Det är mest sådana minnen jag har. Däremot minns jag mer av livet i Göteborg. Jag gick på förskolan där och fick en del kompisar. 

Pappa Juha Ikonen har givetvis betytt en hel del för Juuso som hockeyspelare.
– Han har sett till att jag har möjligheten att spela helt enkelt. Det är inte alla som har det. Förutom det, eftersom han har spelat själv, har han kunna hjälpa till lite med att ge tips och råd. Sedan har han varit med och kollat på mina matcher och så vidare. Men jag har aldrig haft honom som lagtränare.

Pappa har spelat i Sverige liksom din lillebror gör idag, har det alltid lockat dig med att komma hit och spela?
– Man kan väl säga att det ganska länge har varit en dröm. Jag har alltid tänkt att det skulle vara kul att komma hit. Därför känns det väldigt kul att jag fick komma till Djurgården en så pass fin och klassisk klubb.

Har det någon gång varit aktuellt med spel i Frölunda?
– Nej, inte riktigt, men det känns kul att komma till Djurgården och Stockholm.


Artturi Lehkonen. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

SPELADE MED DJURGÅRDENS SPORTCHEF

Med JVM-guld bårde 2016 och 2016 samt U18-VM-guld i år kan finsk juniorhockey påstås vara den bästa i världen för tillfället. Trots det väljer många av dessa lovande spelare, som bland andra bröderna Ikonen, Artturi Lehkonen och Kristian Vesalainen, att spela i Sverige.
– Det är svårt att säga varför så många av oss unga finska spelare kommer hit just nu. Vissa passar det men vissa passar det inte. Samtidigt är det många som åker över till dom kanadensiska juniorligorna. Träningskulturen är lite annorlunda här, men för mig var det främst för att få lite variation. Jag har spelat i finska ligan under några år så det känns kul att få byta liga. Allting känns nytt och spännande.

Varför blev det just Djurgården?
– Jag spelade med (sportchefen) Jocke Eriksson och han vet kanske vilken sorts spelare jag är, men även hur jag är som person. Jag fick en bild av att Djurgården ville ta ett kliv framåt som klubb samtidigt som det är en bra omgivning här där unga spelare kan utvecklas bra. Det lät bra och jag tror att jag ska passa in här.
– Jag vill spela en aktiv hockey och åka mycket skridskor. Det är, som sagt var, den hockeyn jag vill spela och jag tror att jag kan passa in i det systemet.

Var det viktigt att Joakim Eriksson var sportchef i Djurgården då du gjorde ditt val?
– Nej, inte direkt. Men det känns kul att det är någon i klubben som vet hur jag är och, han vet ju hur Djurgården spelar, att han tycker att jag skulle passa in.
– Att Jocke var här var inte den avgörande grejen, men det känns ju bra givetvis. Sedan pratade jag med Robban, den nya tränaren, och han gav mig bilden av vilken hockey Djurgården ville spela. Då ville jag komma över.

Vad hoppas du kunna tillföra Djurgården?
– Jag hoppas först och främst att ta kliv framåt som spelare och utvecklas mycket, men givetvis också att laget kan gå långt. Det är ju inget kul att inte komma till slutspel och så vidare. På våren hoppas jag att vi är som bäst och kan gå långt.
– Jag vill vara den här spelaren som producerar, gör mål och skapar chanser till mina medspelare. Det är i alla fall vad jag förväntar mig av mig själv, men vi får väl se hur säsongen blir.

Juuso Ikonen var med och vann Junior-VM 2014. Efter det var också förväntningarna väldigt stora på spelarna i det här guldlaget. Ikonen själv gör ingen hemlighet av att han ser spel i Djurgården som ett steg vidare mot spel i NHL.
– På sikt, mål och dröm har jag ju spel i NHL. Det tror jag att alla unga spelare har. Jag vet att jag har lång väg att gå och inget som kommer att ske på en gång. Man får kämpa på och köra hårt varje dag. Ger jag allt så kanske jag får någon form av belöning en vacker dag.

Lär känna NHL:s blivande stjärnor – beställ Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch