ÖVERTIDSHJÄLTE. Gustav Nyquist räddade Tre Kronor från ett platt fall i VM-premiären.
VM 2016

Tack för den Gustav – Tre Kronor kom undan med andan i halsen

En het motståndarmålvakt och ett ineffektivt powerplay satte käppar i hjulet för Tre Kronor i VM-premiären mot Lettland. Ett sent övertidsmål av Gustav Nyquist räddade den svenska äran och gav en 2–1-seger.

Tre Kronor fick en smaktstart när Jimmie Ericsson pricksköt 1–0 redan efter 2.52. Målet tillkom efter en udda situation där Mikael Backlund halkat på pucken och på så vis fått fram den till Ericsson. Den svenske kaptenen överrumplade Elvis Merzlikins i det lettiska målet genom att skjuta pucken rakt upp i krysset.

Lettland tog sig in i matchen efter kallduschen och hade två powerplay där man skapade en del möjligheter. Jacob Markström stod dock emot samtliga nio skott han ställdes för i första perioden.

Den andra perioden blev mållös efter att svenskarna haft merparten av spelet. Markström fick visa sig på styva linan ett par gånger, och framför allt då när Gints Meija stått för en soloprestation och blivit fri med den svenske keepern. Linus Klasen hade den bästa svenska chansen mot Merzlikins, målvakten som till vardags är hans lagkamrat i schweiziska Lugano.

Den svenska ledningen höll i sig tills det återstod 7.31 av den tredje perioden. Med Martin Lundberg utvisad för interference utnyttjade letterna sitt powerplay genom att kvittera. Kristaps Sotnieks fick fri gata från blålinjen och satte 1–1 på Mikelis Redlihs passning.

Det tog matchen tog matchen till förlängning. Väl där lyckades Sverige få med sig två poäng efter Gustav Nyquists påpassliga puckstöld. Genom att sno pucken av en lettisk back skapade han ett två-mot-noll-läge med Alexander Wennberg där han själv avslutade efter en väggpassning. 2–1, seger och lite arbetsro inför söndagens möte med Danmark.

Sverige – Lettland 2–1 (1–0, 0–0, 0–1, 1–0)
Första perioden: 1–0 (2.52) Jimmie Ericsson (Mikael Backlund, Johan Fransson).
Skott: 13–9.
Andra perioden:
Skott: 12–6.
Tredje perioden: 1–1 (12.29) Kristaps Sotnieks (Mikelis Redlihs, Andris Dzerins) spel fem mot fyra
Skott: 16–4.
Fjärde perioden: 2–1 (4.06) Gustav Nyquist (Alexander Wennberg).
Skott: 3–2. Skott, totalt: 44–21.