Niclas Burström.
VM 2016

Nu har ”Nisse” tystat belackarna: ”Många trodde att jag inte skulle klara seniorhockeyn”

ANNONS

Han har alltid fått höra att han är för liten och tunn för att bli något. Men med sin höga hockey-IQ har Niclas Burström trotsat profetiorna och blivit en av SHL:s ledande backar. Det är en utveckling som kan ta honom hela vägen till NHL.
– Jag känner mig redo att testa, säger skellefteåbacken till hockeysverige.se.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För fyra man i Tre Kronors VM-trupp har turneringen blivit en tålamodsprövande väntan. Medan Patrick Cehlin anmäldes till truppen under gårdagen och fick debutera mot Tjeckien sitter Niclas Burström, Anton Lindholm, Joel Lassinantti och Lucas Wallmark och väntar på besked om de också ska få chansen att spela.

För Burströms del rycker det lite extra i benen. Han har sitt livs bästa hockeyår bakom sig, är fylld av självförtroende och känner att han har något att bidra med till det svenska laget.
– Man vill gärna spela, men det är bara att hålla i gång för det finns inte så mycket annat att göra. Hade jag varit hemma hade jag tränat ändå, så man får se det så. Man kör på och försöker vara redo, för det kan gå fort, säger han till hockeysverige.se efter tisdagens träningspass i Ice Palaces träningsrink.

Precis det fick Niclas Burström, ”Nisse” kallad, erfara under VM i vitryska Minsk för två år sedan. Då hade han redan gett upp planerna på VM-spel när telefonen ringde ett par dagar in i turneringen.
– Då hade jag redan startat sommarträningen hemma och inte varit på is på två veckor, så det är lite bättre förutsättningar nu. Om man blir anmäld, är han noga med att tillägga.

25-åringen från Jörn, 45 minuter nordväst om Skellefteå, fick sitt stora SHL-genombrott i år och fick Salming Trophy som ligans bästa back efter att ha satt personbästa med 28 poäng i grundserien.
– Före säsongen kände jag att jag hade mycket offensivt i mig och ville få fram det mer. Jag tycker att jag gjorde det och sedan hade jag ju gärna vunnit SM-guld, men personligen var det en bra säsong, säger Burström som var känd som något av en poängspruta som junior, men som har blivit mer av en tvåvägsback på seniornivå.
– Jag är fortfarande liten till växten, men då var jag ännu mindre och många trodde inte att jag skulle klara av att spela seniorhockey mot stora spelare. Det gjorde att man tänkte man mer defensivt när man kom upp i SHL och la fokus på den biten. Men nu känner jag att jag klarar av att spela defensivt och det tycker jag att jag har visat det.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

”MAN SPELAR MED HJÄRNAN”

Fördomen om att småväxta backar inte kan klara sig på högsta nivå i dagens ishockey blir mer och mer förlegad. I en sport som har blivit allt tempostarkare med större fokus på puckinnehav har rörlighet och spelsinne blivit viktiga tillgångar.
– När jag går in i en duell mot någon som är större känner jag att jag kan vinna den duellen. Jag tänker ju inte på att jag är mindre än honom och att jag kommer att förlora. Man spelar med hjärnan och har en aktiv klubba. Det funkar det också, säger Burström.

I dag rapporterade Norrans hockeybloggare Arvid Marklund att det finns NHL-intresse för den 178 centimeter långe Burström. Med tanke på att andra småväxta svenska SHL-backar som Lukas Bengtsson och Linus Hultström redan har skrivit på för Pittsburgh respektive Florida är det inte förvånande.

När det blir prat om NHL blir Burström dock genast mer reserverad i sina svar.
– Absolut, jag känner mig redo att testa, svarar han kortfattat.

Är det något på gång?
– Näe…, svarar han med ett hemlighetsfullt flin.

En som inte utesluter att Niclas Burström skulle kunna hamna i NHL är gamle kompisen och VM-backen Adam Larsson.
– Han är så pass smart att han skulle kunna klara av att anpassa sig, men om det är någon som väljer att tro på honom får vi väl se. Ligan har i alla fall förändrats och spelet har blivit snabbare. Det har gynnat mindre spelare, säger Larsson som tycker det är kul att hans barndomsvän börjar få den uppmärksamheten han förtjänar.
– ”Nisse” har egentligen inte förändrats så mycket sedan jag flyttade över. Han är lika bra som när jag spelade med honom, en av de smartaste spelarna jag stött på med tanke på hans vikt.

En vikt som inte längre är vare sig ett hinder eller en nackdel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM