Kari Lehtonen kramas om.
St. Louis

Till slut fick Dallas sin målvaktshjälte – nu väntar en sjunde match

Vi fick se totalt tre svenska målskyttar, och en rysare hela vägen in till slutsignal. Men när krutröken till sist lagt sig var det ändå en finsk målvaktshjälte som förtjänade rubrikerna – till slut.
– Ibland måste målvakterna vinna åt dig, säger Dallascoachen Lindy Ruff.

Det har nästan varit mer regel än undantag att Dallas avslutat matcherna med en annan målvakt än den som startat den. Lindy Ruff har haft svårt att välja mellan sina två finska burväktare, och ingen av dem har direkt bevisat att man är redo att axla manteln som förstemålvakt för Dallas.

Antti Niemi har kanske varit den som ändå blixtrat till då och då med vettigt spel, men det var Kari Lehtonen som fick chansen i nattens måstematch borta i St. Louis. En match man var tvungna att vinna för att ta serien till en sjunde och avgörande hemma i Dallas. Och Lehtonen tog, till sist, vara på förtroendet.

Den 32-årige veteranen räddade 35 skott, och var den stora skillnaden mellan lagen när St. Louis intensivt jagade en 3-3-kvittering efter att ha reducerat till både 3-1 och 3-2. Lehtonen höll emot, och lyftes fram som den stora matchvinnaren av coachen Lindy Ruff.
– Han klev fram för oss i kväll, och det är sånt som händer i ett slutspel. Målvakten måste vinna matcher åt dig ibland. Vi kan bara byta ut namnen på manuset från match fem, då  Brian Elliot var hjälten, säger Ruff på presskonferensen.

Dallas segerryck kom redan i den första perioden. Vernon Fiddler och svenske Mattias Janmark nätade med bara 20 sekunders mellanrum, och Jason Spezza satte 3-0 i powerplay. Patrik Berglund och Alexander Steen såg emellertid till att täta gapet till 3-2 med ett varsitt mål, men i kvitteringsjakten kom Kari Lehtonen upp stort. Under sista minuten av matchen hade Blues flera heta chanser till att tvinga fram en kvittering.
– Det var spännande Jag försökte hålla mig så lugn som möjligt och bara följa pucken. Det handlar om att inte spela annorlunda än man gjort de första 59 minuterna. Det är enkelt att säga, men idag funkade det, säger Lehtonen själv enligt nhl.com.

St. Louis vann skotten med 37-14, och hade 75 skottförsökt mot mål att jämföras med Dallas 25. Men det räckte alltså inte. Nu väntar en sjunde och avgörande match, i Dallas, natten till torsdag.
– Vi hade lite otur med studsarna. Vi gjorde ett försök, och spelade bra efter att vi släppt in det tredje målet. Vi hade verkligen några chanser att kvittera… Nu åker vi tillbaka till Dallas, summerar Alexander Steen.

St. Louis – Dallas 2-3 (3-3 i matcher)
St. Louis: Alexander Steen, Patrik Berglund
Dallas: Vernon Fiddler, Mattias Janmark, Jason Spezza