Martin Lundberg.
VM 2016

Skellefteås kulturbärare jagar ny utmaning efter VM: ”Försöker stärka mina aktier”

ANNONS

Han är bara 25 år, men har redan spelat drygt 400 SHL-matcher för Skellefteå och blivit en av klubbens kulturbärare. Efter karriärens bästa säsong är Martin Lundberg öppen för att testa vingarna på annat håll.
– Jag har sagt att jag vill vänta med allting till efter slutspelet och sedan blev jag uttagen hit, så jag försöker spela så bra jag kan här för att stärka mina aktier, säger Lundberg till hockeysverige.se.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var få svenska spelare som presterade enligt förväntningarna i måndagens förlustmatch mot Tjeckien i VM. Jacob Markström gjorde sitt för att freda det svenska målet och fick ovanligt många öppna lägen emot sig, men i övrigt var det egentligen bara den svenska fjärdekedjan med Mattias Sjögren och skellefteåduon Martin Lundberg och John Norman som övertygade.
– Det har funkat ganska bra i alla matcherna. Vi har skapat en hel del chanser och det var skönt att hänga dit en mot Tjeckien, säger Lundberg till hockeysverige.se och syftar på sitt 2–0-mål i numerärt underläge i första periodens slutsekunder.

25-åringen från Skellefteå har gjort en lång resa för att ta sig ända in i VM-truppen. Efter att ha spelat U20-VM med Juniorkronorna i Saskatchewan 2010 gjorde han A-landslagsdebut först under den här säsongen och imponerade så pass mycket på förbundskapten Pär Mårts att han blev bofast i Tre Kronor.
– Jag har tagit steg för varje år och det har känts bra den här säsongen. Jag har hängt några kassar och blivit uttagen i landslaget, så det har blivit en boost för självförtroendet, säger han och förklarar att vissa förändringar i klubblaget Skellefteå hjälpt honom längs vägen.
– Jag spelar fortfarande mycket i penalty killing, men sedan har jag fått förtroende att stå framför mål i powerplay den här säsongen. Då har jag kunnat stå och peta in någon kasse där också.

Det slutade med personbästa i SHL med 13 mål och 21 poäng på 44 matcher. Inga siffror som får folk att höja på ögonbrynen, men ändå ett starkt facit av en spelare som har hamnat i ”defensivkategorin”. Gamle kompisen Adam Larsson, som lämnade Skellefteå för New Jersey 2011, ser stora förbättringar i Lundbergs spel.
– Han har tagit väldigt stora kliv. Det känns som att han är snabbare, har bättre händer… Man ser bara att han är en bättre spelare över lag och det har han fått utdelning för i Skellefteå där han har spelat viktiga minuter. Han är en tung och stor kille som använder sin vikt på bästa sätt, säger Larsson.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

”JAG ÄR ÖPPEN FÖR ALLA FÖRSLAG”

Medan gamla vänner och lagkamrater som just Larsson, David Rundblad, Tim Erixon, Melker Karlsson, Oscar Lindberg och Petter Granberg har försvunnit till Nordamerika har Lundberg blivit kvar i SHL och Skellefteå och spelat drygt 400 matcher för klubben. Han är noggrann med att påpeka att han är väldigt nöjd med tiden i klubben, den utveckling han har fått och framför allt det faktum att han har fått spela sex raka SM-finaler. Samtidigt känner han att tiden är mogen för något slags äventyr utanför landets gränser.
– Jag står med utgående kontrakt, så vi får se vad som händer efter säsongen. Jag har sagt att jag vill vänta med allting till efter slutspelet och sedan blev jag uttagen hit, så jag försöker spela så bra jag kan här för att stärka mina aktier.
– Jag är öppen för alla förslag jag får så får jag ta det därifrån, säger Lundberg.

Adam Larsson tror att Martin Lundberg skulle klara sig bra i NHL med tanke på de framsteg han har gjort som spelare de senaste åren.
– Han skulle verkligen passa in bra där, men det beror givetvis på vilket lag han kommer till också och vad de gillar för typ av spelare. Det känns i alla fall som han har allt som krävs, tycker Larsson.

Sedan tidigare är det klart att Markus Svensson (KHL), Patrik Zackrisson (Schweiz) och John Norman (KHL) lämnar klubben. Dessutom ryktas både Niclas Burström och Tim Heed vara på väg till NHL. Försvinner även Martin Lundberg är det en ung kulturbärare och laglojal egen produkt man går miste om. Det skulle svida lika mycket i klubbsjälen som på isen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch