Pernilla Winberg.
SDHL 1

Är fortfarande hungrig efter 13 OS- och VM-turneringar: ”Vill uppleva den känslan igen”

ANNONS

Hon landslagsdebuterade som 14-åring och är en av de äldsta i Damkronorna med sina 27 år. Men i en sport där allt fler tjejer lägger av innan 25 är Pernilla Winberg lite av ett unikum. I en lång intervju med hockeysverige.se berättar hon om drivkraften som tar henne vidare i karriären.
– Den känslan jag fick vara med om 2006 då jag var med och vann silvret i OS tillsammans med 23 andra och alla ledare var en enorm. Den känslan vill jag uppleva igen, säger Winberg.

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
En av Sveriges största damhockeyspelare är utan tvekan Pernilla Winberg. Trots att hon bara är 27 år har hon spelat 13 VM- och OS-turneringar. När hon gjorde sin första turnering, 2004, var hon bara 14 år. Nu tillhör hon ryggraden i det landslag som Leif Boork bygger inför säsongen 2016/17.

Men var finner hon drivet att säsong efter säsong dra på sig träningskläderna och köra igång försäsongsträningen? Winberg har just klarat av Damkronornas camp i Norrtälje. Hockeysverige.se var där för att höra med henne vad det är som triggar henne så fort landslagsledningen ringer.
– Jag tror att det är min vinnarskalle, att jag vill vara med och vinna. Det är vad som triggar mig varje säsong till att kämpa vidare och vara med på alla sommarläger. Den känslan jag fick vara med om 2006 då jag var med och vann silvret i OS tillsammans med 23 andra och alla ledare var enorm. Man trodde knappt det var sant och den känslan vill jag uppnå igen, säger Winberg när vi ses för den här intervjun mellan två av Damkronornas träningspass.

Har du samma vinnarskalle även vid sidan av hockeyn?
– Jo, jag har ju det. Det är aldrig kul när man förlorar, skrattar Winberg.

Sin första VM-turnering gjorde Pernilla Winberg reda 2004. Då hette landslagskamraterna bland annat Erika Holst, Maria Rooth, Nanna Jansson och Ylva Lindberg.
– Jag var ganska ung när jag kom med, men det kändes ändå som att dom tog med mig i gänget direkt. Det var ingen grej att jag var så pass ung som jag var. Sedan var jag ganska bra på att ta för mig också, men det spelade ingen roll hur gammal jag var. Jag behövde ändå bevisa att jag hörde hemma där.
– Jag tror att jag utvecklades mycket som människa i och med att jag fick vara med då jag var så ung. Jag fick lära mig mycket av dom äldre spelarna.

Tjejerna jag nämnde var bland annat omtalade för sin lite tuffare inställning på träningar och matcher, var det här något du tog lärdom av?
– Jag hade alltid spelat med killar innan så jag hade väl också lite av det här tuffa i mig. Jag utmanade dom också så det blev väl lite fifty/fifty, att jag inte stod vid sidan av och kollade på vad dom gjorde. Jag utmanade dom och dom utmanade mig och skulle sätta mig på plats. Det blev nog en bra balans med oss yngre som kom in. 

Vad är den största skillnaden hockeymässigt mellan den 14-åriga Pernilla Winberg som gjorde debut i VM och den som nu är Damkronornas mest rutinerade spelare?
– Då körde jag bara på och tänkte ingenting. Nu har jag fått lite mer rutin och kan läsa spelet lite bättre. Jag kanske även är lite mer passningsläggare nu än vad jag var innan.
– Nu är jag en av dom äldre och den som har varit med längst av tjejerna. Man måste försöka hjälpa dom yngre och ta mer ansvar när man har varit med länge. Det är helt klart att man får en annan roll på det sättet jämfört med då jag kom in, körde och inte behövde tänka på någonting annat än att göra mitt bästa.

Har Damkronorna samma status i dag som ni hade då du debuterade 2004?
– Senaste två åren tycker jag att vi helt klart har fått en högre status och mer publicitet. Dam- och flickhockey har utvecklats mycket och det är många unga tjejer som har börjat spela hockey.
– Statusen på damhockeyn är nu mycket högre än då jag började spela hockey. Nu visas ju även VM på TV vilket det inte gjorde så ofta innan.

Hur märker du av att statusen har höjts?
– Det kanske är just det som triggar mig lite grann att fortsätta. Jag hör ibland från polarna som var med förr att ”shit, jag skulle velat vara med nu”.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”VI SATT I SÄNGEN OCH FRÅGADE OSS SJÄLVA OM DET VAR EN DRÖM”

OS-silvret som Pernilla Winberg talade om inledningsvis var givetvis från spelen i Turin 2006. Att det var en unik grupp råder det inga tvivel om, men hur ska man nå till samma nivå och framgång igen?
– Vi hade en riktig bra grupp och det är svårt att beskriva den där känslan. Det är bara så att det klickar till slut. Vi hade till och från haft en bra känsla redan under säsongen, men när vi kom till OS klickade allt.
– Även om USA hade tre öppna mål att sätta pucken i så lyckades dom inte göra mål och vi var egentligen heller aldrig nervösa. Samma sak var det med oss som lade straffarna, vi var inte heller nervösa. Vi såg att vi hade chansen i stället för ”shit, nu kommer USA slå oss”.
– Det är absolut den största upplevelsen jag har varit med om. Vi hade aldrig slagit USA innan och man vågade inte riktigt tro på det. När vi kom tillbaka till hotellet där jag delade rum med Danijela Rundqvist så satt vi där i sängen och frågade oss själva om det här var en dröm eller, ska dom ta ifrån oss medaljerna sedan, skrattar Winberg.
– Vi hade haft en genomgång dagen innan. Efter den frågade (Maria) Rooth mig om jag trodde att vi kunde vinna. Det tog en minut sedan gick jag fram till henne och sa att jag trodde att vi faktiskt kunde slå USA. Det var som en uppenbarelse och det var kul med flera sådana detaljer som hände kring den matchen. Det var en kul upplevelse allting från första till sista dagen.

Varför har inte Damkronorna lyckats ta sig till en final i ett stort mästerskap efter OS-silvret?
– Det blev en generationsväxling samtidigt som lagen underifrån har blivit mycket bättre. Om man ser på VM senast så var lagen som var bottenlag tidigare inte längre några bottenlag. Tjeckien som är ett nytt lag kommer in och går till kvartsfinal. Det finns inga dåliga lag längre.
– Tidigare var det lite större skillnad mellan toppen och botten. Då var det vi, Finland, USA och Kanada som oftast spelade medaljmatcherna. Nu är det flera länder som har chansen att ta medalj.

Vad krävs det om ni ska nå upp till den här nivån igen?
– Att vi ska våga vinna. Även att alla vågar ta för sig. Det kvittar om man är gammal eller ung. Är man där ute så ska man ta chansen.

Finns den mentaliteten i den här gruppen som är här i Norrtälje på landslagscampen?
– Ja, helt klart. Jag tycker ändå att det kändes bra under VM trots att vi inte lyckades med det vi ville mot Ryssland.

Pernilla Winbergs kontrakt har nu gått ut med Linköping har gått ut, men mycket talar för att hon blir kvar i klubben.
– Jag har inte skrivit på någonstans ännu, men som det ser ut blir det Linköping igen. Jag har behövt ta det lite lugnt efter säsongen och fokusera på allting runt omkring också. Det är några klubbar som har hört av sig, men ingenting är påskrivet och klart.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL