PIGG OCH REDO! En formstark Mattias Ekholm är redo att ge Tre Kronor en boost.
VM 2016

Tre Kronors formstarka förstärkning hyllas: ”Han är en världsback”

ANNONS

Han har hyllats unisont för sin NHL-säsong med Nashville Predators. Nu har Mattias Ekholm anslutit till Tre Kronor för att ge laget ytterligare i dimension i backspelet.
– Han är en världsback, det har vi ju sett under säsongen, säger Adam Larsson om nykomlingen som kastas in i hetluften mot Ryssland i morgon.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Utslagen ur Stanley Cup-slutspelet i torsdags, flyg från San José till Nashville i fredags, packa väskorna och få klart med all pappersexercis i helgen och flyg från Nashville via Atlanta och New York till Moskva under det senaste dygnet innan han landade i morse vid sextiden.

Mattias Ekholm har haft ett par hektiska dygn för att kunna ta sig till VM, men påstod att han kände sig ”oväntat pigg” efter måndagens första träningspass med Tre Kronor.
– Jag fick ihop fem, sex timmars sömn på planet hit så det har inte varit så stora problem, säger Ekholm efter träningen.
– Jag har inga skavanker, utan har till och med fått några dagars vila sedan vi blev utslagna. Benen känns pigga och friska.

Medan många NHL-svenskar har tackat nej till spel i turneringen fanns det aldrig någon tvekan hos Ekholm. Han är klar för sitt tredje raka VM.
– VM är en stor turnering och jag tycker alltid att det är kul att komma. Jag har inte haft några större skavanker under säsongen, så jag känner mig jättebra. Frisk, kry och pigg i slutspelet. Det har känts bra och det var ingen tvekan att, säger Nashville Predators-backen som inte ser chansen att ta en plats i World Cup som en avgörande faktor i beslutet.
– Det var inte någon betydande del i det hela, men jag förstår ju att kommer man så har man chansen att visa upp sig ännu mer för den staben och de som är med där. Samtidigt hade jag nog inte resonerat annorlunda om det inte vore World Cup-år.

Alla ”nej tack” från NHL-spelare har han trots sin egen positiva inställning till turneringen full förståelse för.
– Det blir en skev bild. Många har goda anledningar att tacka nej. Det är bara att titta på hur många matcher det är därborta. Det är få som förstår hur det sliter på kroppen. Jag spelade alla matcher i grundserien och slutspelet, det är 96 matcher, säger Ekholm.
– Har man få någon skada blir det svårt att flyga över och tro att det ska bli bättre. Jag förstår alla till hundra procent som tackar nej, för alla har förmodligen en riktig anledning. Sedan att det blir så många blir det att man drar alla över samma kam, men alla har en anledning.

”ETT BRA TILLSKOTT – NÅGOT VI BEHÖVER”

Själv har han sin bästa NHL-säsong i ryggen och har hyllats för sina insatser på Nashville Predators blålinje. Genombrottet kom efter att Nashville trejdade backen Seth Jones till Columbus Blue Jackets i utbyte för centern Ryan Johansen.
– Det blev en stor bidragande orsak. Jag fick en större roll och har fått spela i alla situationer. Jag har fått mer utrymme offensivt än vad som var fallet tidigare, säger Mattias Ekholm som gjorde 35 poäng i grundserien och ytterligare sju på 14 matcher i slutspelet.

Adam Larsson, som matchades intill Ekholm på måndagens träning, är en av dem som är imponerad över Ekholms framsteg i NHL.
– Han är en världsback, det har vi ju sett under säsongen. Det är ett bra tillskott för oss och något vi behöver, säger New Jersey-backen som dock inte vet om han kommer att kampera ihop med Ekholm under morgondagens match mot Ryssland.

Just Ryssland blir Tre Kronors klart tuffaste test hittills. Laget kryllar med offensiva spjutspetsar efter att Washington Capitals stjärnduo Aleksandr Ovetjkin och Jevgenij Kuznetsov anslutit.
– Starten kommer bli viktig, att få publiken ur matchen och inte låta dem få något tidigt mål, för då är publiken ännu mera med, säger Mattias Ekholm om motståndarna.
– Det är som att möta vilka spelare som helst. Man får inte tänka på att det är världsstjärnor, utan ta ned dem på jorden i sin egen skalle. Spela hårt, spela tufft och krympa ytor och inte ge dem för mycket skottchanser. Inte försöka ge dem för mycket.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 29 april
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games