Erik Gustafsson
VM 2016

SHL i Tre Kronor-backens framtidsplaner: ”Skulle vara jäkligt kul att spela hemma”

ANNONS

Han har inte spelat i Sverige sedan juniortiden och har nyss skrivit nytt tvåårskontrakt med KHL-klubben Avangard Omsk. SHL-spel har emellertid en plats 27-årige Erik Gustafssons framtidsplaner.
– Jag har kollat mycket på slutspelet och tyckte att det såg ut att vara bra hockey. Det skulle vara jäkligt kul att spela hemma innan man lägger av, säger Tre Kronors back till hockeysverige.se.

ARLANDA/SANKT PETERSBURG (HOCKEYSVERIGE.SE)
De är rätt många nu för tiden, spelarna som lämnar Sverige redan som juniorer för att sedan återvända först när de är i 30-årsåldern. Ett färskt exempel är Linköpings nyförvärv Niclas Bergfors, som lämnade Södertälje som 18-åring och nu återvänder till hemlandet som 29-åring elva år senare efter sejourer i Nordamerika och Ryssland. Tre Kronors back Erik Gustafsson har också varit borta från svensk hockey under en hel del år. 2007 lämnade han Timrås juniorverksamhet och flyttade till USA för collegespel på Northern Michigan University. Därefter har det blivit spel i Philadelphia Flyers organisation och i KHL med Avangard Omsk innan han under den gångna säsongen representerade Kloten i schweiziska NLA.

Gustafsson beslutade sig nyligen för att återvända till Omsk och skrev på ett tvåårskontrakt med klubben. SHL-klubbar visade intresse för backen från Kvissleby utanför Sundsvall, men han känner inte riktigt att han är redo att flytta hem – än.
– Jag har sagt att efter de här två åren sa jag definitivt kunna flytta hem om ingenting öppnar upp sig i NHL. Det skulle vara svinkul att komma hem. Det är också en bra ålder för min dotter Bonnie (ett år) att komma hem. Hela den biten spelar också in, säger Erik Gustafsson.
– Jag har kollat mycket på slutspelet och tyckte att det såg ut att vara bra hockey. Det skulle vara jäkligt kul att spela hemma innan man lägger av. 

27-åringen gjorde 91 NHL-matcher för Philadelphia mellan 2010 och 2014 innan han tröttnade på att inte få regelbunden speltid och valde att flytta till Ryssland. Drömmen om NHL finns fortfarande, men han inser att oddsen minskar för varje år.
– Jag förstår ju själv att fönstret blir mindre och mindre, men jag tycker själv att jag är bättre nu än när jag åkte ifrån Philadelphia. Jag har sajnat två år i Omsk och jag är 29 år när det kontraktet går ut. Jag skulle aldrig stänga dörren till NHL, utan vill jättegärna ge det en chans till. Sedan får man vara realistisk också, konstaterar han.

Att återvända till en rysk klubb ett år efter att man lämnat densamma kan te sig udda, men det finns flera anledningar till att Gustafsson väljer att flytta dit igen. För det första blev inte året i NLA vad han hade hoppats på.
– Jag kände att hockeyn i Schweiz inte passade mig. Det var kul, men jag gillar när det är lite mer ansvarsfullt och strukturerat än det var i Kloten. Hockeymässigt upplevde jag det som mycket roligare att spela i KHL och att det är en större utmaning också, säger han.
– Toppen i Schweiz håller väldigt hög klass, men det blir också djupa dalar. Klotens hockey var inte vad jag hade förväntat mig.


Foto: All Over Press

LÖNEN: ”DET SKILJER EN HEL DEL”

Den anrika svenskklubben, där profiler som Kenta Nilsson, Anders Eldebrink och Charles Berglund har spelat genom åren, drabbades också av ett ekonomisk bakslag efter säsongen. Klubben redovisade en förlust på nästan 60 miljoner kronor.
– Det där kom fram direkt efter att säsongen var slut, men under säsongen var allt normalt och de sa hela tiden att de skulle satsa som vanligt under flera år. Men med facit i hand var det jätteskönt att jag hade tänkt gå vidare. 

Hur resonerade du när du tog beslutet att återvända till KHL?
– Jag hade kunnat stanna förra året också, men då var det så ovisst. Jag hade haft en bra säsong i KHL och ville se om det kanske kunde lösa sig med ”Philly” eller någonting borta i Nordamerika och ge det en andra chans. Men då löste inte det sig och då hade Omsk redan sagt tidigt att de ville gå vidare.
– Jag kände också att med avstånden i KHL och en nyfödd bebis därhemma så passade det illa. Familjen hade kanske fått stanna hemma i Sverige hela året och då kändes Schweiz som en bättre lösning. Nu är det annorlunda. Efter att ha skrivit på en massa ettårskontrakt flera år på rad kändes det skönt att skriva på för två år. Det är skönt att veta vad som gäller de två kommande åren och hockeymässigt är det dessutom solklart näst bästa ligan i världen. Man får möta väldigt bra spelare och har en väldigt bra chans att utvecklas. Omsk är en väldigt professionell klubb med bra faciliteter där man har alla möjligheter till att träna som man vill. Det känns som rätt steg.

Lön är också en faktor som inte det ska underskattas. KHL erbjuder fortfarande betydligt bättre betalt än andra europeiska ligor, trots att rubelns värde tagit sig en törn eller två de senaste åren.
– Ja, det skiljer en hel del och det är klart att sådant spelar in också. Pengar är absolut inte allt och man ska inte bli girig om man inte trivs, men både jag och min flickvän trivdes jättebra i Omsk. Hon tyckte att det kändes helt okej att åka tillbaka och hon har kompisar där som fortfarande bor kvar. Sedan är Jonas Ahnelöv också där med sin familj. Han skrev också tvåårskontrakt och det underlättar.

Så två säsonger till i KHL innan vi troligtvis får se vad Erik Gustafsson går för i SHL. Det är i alla fall den preliminära planen.
– Det är absolut något jag siktar på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL