RYSSLANDS OS-LAG UTTAGET. Pavel Datsjuk är en av spelarna som ska leda sitt modersland till guld i Pyongchang.
VM 2016

Datsiuk väckte Ryssland – körde över USA i bronsmatchen

Besvikelsen efter semifinalförlusten mot Finland byttes mot revanschhunger i bronsmatchen mot USA. Ryssland körde över amerikanerna med 7–2 efter att Pavel Datsiuk bjudit på en vacker assistfest.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förlusten mot Finland i gårdagens VM-semifinal sved i den ryska själen. Hemma-VM skulle bli en jubel- och klangföreställning för nationens stolta landslag, men i stället blev det som så många gånger tidigare i modern tid stryk mot ”lillebror” Finland och en krossad gulddröm.

En guldmiss var illa nog, men en utebliven medalj hade inneburit totalfiasko för Oleg Znaroks lag. Därför stod det ändå en hel del ära på spel i eftermiddagens bronsmatch mot USA. Ryssarna uppträdde också med en helt annan beslutsamhet och passion än vad som var fallet i 1–3-förlusten mot Finland. Påhejade av en entusiastisk hemmapublik i Ice Palace gick man snabbt fram till en 2–0-ledning i första perioden efter att Slava Vojnov och Sergej Moziakin satt varsitt mål.

Den store regissören när Ryssland gjorde sitt ryck var Pavel Datsiuk. Puckkonstnären spelade fram till Moziakins 2–0 i powerplay, gav Ivan Telegin öppen kasse till 3–0 och slog även passningen som gjorde Moziakin till tvåmålsskytt när han gjorde 6–2 i den tredje perioden.

Jevgenij Dadonov, Artemij Panarin och Vadim Sjipatjov i den ryska superkedjan gjorde också varsitt mål för Ryssland. Panarin hade även två assist medan kedjekamraterna har varsitt. Därmed avslutade trion VM med totalt

Målkungen från AHL, Boston Bruins-forwarden Frank Vatrano, satte båda målen för USA. Vatrano gjorde 36 mål på 36 AHL-matcher för Providence Bruins under säsongen.

Ryssland – USA  7–2 (2–0, 3–1, 2–1)
Första perioden: 1–0 (6.23) Slava Vojnov (Sergej Kalinin, Sergej Sjirokov), 2–0 (13.41) Sergej Moziakin (Pavel Datsiuk, Dmitrij Orlov) spel fem mot fyra.
Skott: 10-9.
Andra perioden: 3–0 (9.36) Ivan Telegin (Pavel Datsiuk, Sergej Moziakin), 4–0 (12.49) Jevgenij Dadonov (Artemij Panarin, Vadim Sjipatjov), 4–1 (14.29) Frank Vatrano (David Warsofsky, Brock Nelson) spel fem mot fyra, 5–1 (15.22) Artemij Panarin (Anton Belov, Maksim Tjudinov).
Skott: 7–13.
Tredje perioden: 5–2 (3.42) Frank Vatrano (David Warsofsky), 6–2 (13.13) Sergej Moziakin (Pavel Datsiuk), 7–2 (19.53) Vadim Sjipatjov (Jevgenij Dadonov, Artemij Panarin) spel fem mot fyra.
Skott: 12–8.
Skott, totalt: 29–30.