GULD-CONNOR. Connor McDavid sköt Kanada till sitt andra raka VM-guld.
VM 2016

Första målet räknas – McDavid sköt guldet till Kanada

Inte ett enda mål på sina nio första VM-matcher. När Connor McDavid slutligen fick in pucken var det ett extra betydelsefullt mål. Hans fullträff i den första perioden tog Kanada till sitt andra raka VM-guld när Finland besegrades med 2–0 i finalen.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Precis som i tisdagens gruppspelsfinal var det Kanada som tog kommandot från start. Med stort puckinnehav och en hel del bra målchanser försatte man ett trögstartat finskt lag på hälarna. Den stora skillnaden jämfört med det föregående mötet, som Finland vann med 4–0, var att Kanada fick utdelning den här gången.

Efter drygt halva perioden fick Matt Duchene fram pucken till en framstormande Connor McDavid. Det 19-åriga superlöftet bröt in på kassen och flippade elegant upp pucken i nättaket bakom Mikko Koskinen. Det innebar att 19-åringen äntligen fick utdelning i målprotokollet efter nio raka matcher utan mål.

Kanada fortsatte att hålla i initiativet, även om Finland stack upp i en och annan kontring. Cam Talbot i det kanadensiska målet svarade för ett par bra räddningar, inte minst på en chans som Patrik Laine hade sent i perioden.

Andra perioden fortsatte med kanadensiskt övertag. Finland, som bara legat under en gång i turneringen inför finalen, hade svårt att föra spelet mot NHL-stjärnorna i motståndarlaget och fick ofta finna sig i att jaga pucken i sin egen ända av isen. Mittperioden blev mållös efter att Finland skapat några farliga lägen när man fick spela powerplay sent i akten.

Den tredje perioden blev en enda lång uppvisning i tålamod och defensiv stabilitet från Kanadas sida. Finland skapade i princip ingenting och det blev tydligt att de inte trivdes att vara det jagande laget. Matt Duchene punkterade matchen i absolut sista sekunden och Kanada lyckades därmed plocka sitt andra raka VM-guld.

Finland – Kanada  0–2 (0–1, 0–0, 0–1)
Första perioden: 0–1 (11.24) Connor McDavid (Matt Duchene).
Skott: 7–10.