STYRNINGARNAS MÄSTARE. Joe Pavelskis förmåga att styra puckar ledde San José Sharks till seger i natt.
St. Louis

Kaptenen tar Sharks ett steg närmare Stanley Cup-final: ”En gudagåva”

ANNONS

Nu håller San José Sharks en gång för alla på att göra sig kvitt loserstämpeln man har dragits med i tio år. Efter lagkaptenen Joe Pavelskis bägge mål i natt är klubben bara en seger från att ta sig till sin första Stanley Cup-final.
– Man går igenom så många känslor under ett slutspel, så man försöker att inte bli för hög eller för låg, säger Pavelski om att hålla känslorna i schack inför upplösningen.

Fantastiska grundserier och svaga slutspel är vad man har förknippat San José Sharks med ända sedan sin första konferensfinal 2004. Efter att vid tre tillfällen (2004, 2010 och 2011) kommit en serie från att ta sig hela vägen till final är Sharks nu bara en vinst från att lyckas.

I natt vände laget underläge 2–3 till seger med 6–3 i den femte konferensfinalen mot St. Louis Blues efter att lagkaptenen Joe Pavelski spelat den kritiska huvudrollen för Sharks. Pavelski sköt sitt slutspelsledande elfte och tolfte mål när Sharks gick från 2–3 till 4–3 och toppar även slutspelets poängliga med sin 21 poäng.

Med 1.27 kvar av andra perioden Pavelski till vara på Joe Thorntons öppnande passning och lyfte in 3–3 från sin position i slottet. Den tredje perioden var sedan bara 16 sekunder gammal när amerikanen elegant styrde in 4–3 på Brent Burns skott.
– Jag hade lite flyt där då pucken rullade och studsade lite samtidigt som han lutade sig åt ena hållet och pucken gick åt den andra. Man behöver den där typen av tur, säger Pavelski om målet.

”HAN LYCKAS FÅ TRÄFF PÅ VARENDA PUCK”

Joe Pavelskis förmåga att svara för just snygga styrningar har blivit ett återkommande tema i årets slutspel. Veteranen hyllas av coachen Peter DeBoer för just det.
– Det är rätt otroligt och får en att tänka på några av de främsta målskyttarna genom tiderna. Hans förmåga att få pucken på klubben i den offensiva zonen, framför målet och i olika vinklar är lika bra som vilken annan målgörare som helst, säger coachen.
– Men det är en viktig lektion, för han jobbar hårt på det varje dag. Han får ”Burnsy” eller någon av de andra backarna att skjuta 100, 200 puckar. Jag står och tittar från sargen med de andra coacherna och han lyckas få träff på varenda puck. Det är något han har jobbat hårt på.

I dagens ishockey där målvakterna är så mycket bättre, försvarsspelet mycket mer uppstyrt och utrymmet i anfallszonen betydligt mindre än vad som var fallet för 20-25 år sedan är styrningar framför mål ett av de viktigaste instrumenten till en lyckad offensiv. Peter DeBoer tycker att unga spelare ska ta fasta på det. Men framför allt hur viktigt det är att man tränar på det. Om och om igen.
– Det är en viktig lektion för ungar som vill spela. Man måste jobba på sina styrkor för att bli riktigt bra. Han har en gudagåva också, men hans största tillgång är att han jobbar på det.

San José får nu chansen att säkra sitt första framträdande i en Stanley Cup-final på hemmais natten mot torsdag. För spelarna gäller det bara att hålla huvudet kallt.
– Man går igenom så många känslor under ett slutspel, så man försöker att inte bli för hög eller för låg. Om vi spelar som vi gjorde härom natten (förlust 3–6) får man försöka höja sig och göra en match som vi gjorde i natt. Man vill kunna rida på den vågen, säger Pavelski.

St. Louis – San José 3–6 (2–1, 1–2, 0–3)
St. Louis: Jaden Schwartz (4) (Patrik Berglund)Troy Brouwer (8) (Alexander Steen), Robby Fabbri (4).
San José: Joe Pavelski 2 (12), Joel Ward 2 (4), Marc-Édouard Vlasic (1), Chris Tierney (5).
San José leder serien med 3–2 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL