MOT NYA MÅL. Joel Lundqvist och Frölunda har en hel del förändringar att anpassa sig till inför hösten.
SHL

Ett nytt Frölunda under konstruktion: ”Där måste man hylla Skellefteå”

ANNONS

Som så många andra svenska mästare har Frölunda fått erfara hur högt framgångens pris är. En efter en har guldhjältarna försvunnit och i de flesta fall ersatts av yngre förmågor. Lagkaptenen Joel Lundqvist tror ändå att laget kan bli minst lika starkt som den gångna säsongen. Det har om inte annat vårens finalmotståndare bevisat.
– Där måste man hylla Skellefteå som har lyckats så bra med den biten och kunnat hålla sig däruppe trots alla spelare de har tappat, säger han till hockeysverige.se.

Det är bara en dryg månad sedan Frölunda bärgade sitt första SM-guld på elva år. Men redan nu har en stor del av kärnan som lade grund för triumfen försvunnit från Göteborg. Spelare som Lars Johansson, Lukas Bengtsson, Tom Nilsson, Andreas Johnson och Artturi Lehkonen har NHL-kontrakt medan Oscar Fantenberg  och Oliver Lauridsen valt att testa lyckan i KHL. Ryan Lasch, Johan Sundström och Mats Rosseli Olsen ryktas också vara på väg bort.

Klubben har fyllt på med en hel del unga, utvecklingsbara spelare, men har tappat en hel del erfarenhet som är svår att ersätta. Lagkaptenen Joel Lundqvist inser att kommande säsong kommer att bli en stor utmaning för alla inblandade.
– Det blir ju till att bygga något nytt, ett nytt lag i stort sett, men man kan inte hålla på att titta bakåt, fundera på det som har varit eller tro att den nya spelaren ska ersätta den gamla rakt av. Det är nya förutsättningar och bara att titta framåt och jobba med det material vi har, säger Lundqvist till hockeysverige.se.

Att förädla yngre spelare är något Frölunda har lyckats bra med sedan Roger Rönnberg kom in i klubben och började satsa på yngre spelare. Joel Lundqvist hoppas att de nya ansiktena ska få ett snabbt lyft i sin nya miljö.
– Grundfilosofin som vi har haft sedan Roger kom in är att vi dels ska vara ett topplag som slåss om SM-guldet, dels vara bra på att utveckla individen. Vi är väldigt noga med detaljerna och har bra resurser och goda träningsmöjligheter i Frölunda. Det talar för att vi ska fortsätta vara lyckosamma på det planet.

Är det någon av de nya killarna du är extra spänd på att se framåt höstkanten?
– De har alla sina kvalitéer med mycket speed, men det är klart att en kille som Victor Olofsson är väldigt skicklig och har chansen att få ett större genombrott hos oss. Men jag är sugen på att se dem allihop faktiskt.


Victor Olofsson. Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

REHABAR FORTFARANDE SITT SKADADE KNÄ

Så sent som under måndagen blev det klart att den NHL-meriterade forwarden Casey Wellman förstärker Frölunda. Amerikanen faller in i samma kategori som spelare som Ryan Lasch och Spencer Abbott. Inte speciellt stor, men med collegebakgrund och fin produktivitet på farmarlagsnivå.
– Jag har ingen koll på honom personligen, men vi har varit väldigt lyckosamma med våra importer och behöver spets nu när vi har tappat en hel del spelare. Jag är säker på att han är välscoutad, säger Lundqvist om Wellman som närmast kommer från Spartak Moskva i KHL.

Trots de många spelarförlusterna och osäkerheten kring flera av spelarna i den befintliga truppen tror Lundqvist att Frölunda blir att räkna med även kommande säsong.
– Vi vill vara med däruppe varje år och vi kommer självklart att ha samma målsättning. Det blir givetvis tuffare med tanke på omsättningen av spelare. Där måste man hylla Skellefteå som har lyckats så bra med den biten och kunnat hålla sig däruppe trots alla spelare de har tappat.
– Jag hoppas och tror att vi ska lyckas med det också. Sedan är inte laget klart ännu. Det kommer att hinna hända mycket än innan vi sätter i gång och spelar.

Själv känner Lundqvist fortfarande av den knäskada som tvingade honom att missa slutet av grundserien och inledningen av slutspelet. Men allt är på bättringsvägen.
– Det blev en blödning i knäet efter frakturen jag fick. Då uppstår det ett blåmärke som tar tid att läka. Allt blir bättre och bättre och jag kan köra det mesta, men undviker löpning och hopp för att inte stötbelasta knäet, säger Joel som inte kommer undan för det.
– (Skratt) Nej du, de hittar på en massa andra jobbiga saker att utsätta mig för.

FAKTA: Frölundas nyförvärv och förluster

Nya:
Oscar Engsund, b, Oskarshamn, Mattias Nörstebö, b, Brynäs, Johannes Johannesen, b, Stavanger, Jonathan Sigalet, b, Luleå, Carl Grundström, fw, Modo, Victor Olofsson, fw, Modo, Casey Wellman, fw, Spartak Moskva, Erik Nyström, fw, Pantern.

Förluster:
Lasse Johansson, mv, Chicago, Elias Fälth, b, Brynäs, Lukas Bengtson, b, Pittsburgh, Oliver Lauridsen, b, Jokerit, Oscar Fantenberg, b, Sotji, Christoffer Persson, b, HV71, Tom Nilsson, b, Vancouver, Artturi Lehkonen, fw, Montréal.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch