NÄRA BUCKLAN. Efter 95 slutspelsmatcher har Carl Hagelin nu en riktigt bra chans att vinna Stanley Cup.
Pittsburgh

Från flopp till succé – Hagelins undersköna resa: ”Det är som en saga”

ANNONS

Säsongen inleddes i moll efter trejden från New York Rangers till Anaheim Ducks. Men efter att ha flyttat till Pittsburgh Penguins i februari föll allt på plats för Carl Hagelin. I natt kliver han in i karriärens andra Stanley Cup-final.
– Vad kan man säga… Det är som en saga, säger pappa Boris Hagelin till hockeysverige.se.

Äntligen!
I natt sparkar Stanley Cup-finalerna igång. I finallagen kommer vi dessutom få se ett antal svenskar. I San José spelar som bekant forwarden Melker Karlsson och i Pittsburgh hittar vi Patric Hörnqvist, Carl Hagelin och även Oskar Sundqvist, som har varit ombytt i ett par slutspelsmatcher.

Då det gäller Hagelin så inledde han säsongen i Anaheim men trejdades till Pittsburgh i mitten av januari. Det visade sig bli en vinstlott för 27-åringen från Nykvarn. På 37 matcher i sin nya matchtröja svarade han i grundserien för tio mål och totalt 27 poäng och i slutspelet har det blivit stor succé i den så kallade HBK-kedjan med Phil Kessel och Nick Bonino. Där har Hagelin bidragit med tolv poäng (5+7) på 18 matcher.

Men vad är det som gör Carl Hagelin till en så framgångsrik NHL-spelare och vilka förväntningar kan vi ha på honom i finalserien? En som känner honom väl är givetvis hans pappa Boris Hagelin. Hockeysverige.se ringde upp honom för att få hans syn på sonens utveckling i NHL och hans tankar inför finalserien.
– Det som gör Carl till en NHL-spelare? Dels har han fått lite gratis genom sin snabbhet men dels också genom att han har tränat grymt hårt.
– Han var ju en ”late blommer”, vilket jag tror betytt mycket. Fram till det att han var 15-16 år var han ingen större stjärna. Det var först när han började växa som det hände saker. En annan sak som jag tror är hans stora grej är hans huvud. När han var liten fick han ta mycket stryk eftersom det på den tiden var tillåtet att göra mycket mer.

Blev han mer eller mindre tvingad till att bli så pass snabb på skridskorna för att undvika dom här smällarna?
– Ja, kanske, eller rättare sagt hade han inte varit snabb på skridskorna så hade han nog slutat då.

I vad ligger grunden till hans snabbhet på skridskorna?
– Både genom träning och att han är född med den talangen, säger Boris Hagelin som fortsätter med att berätta om Carls utveckling i NHL.
– Den har verkligen varit fantastisk. Det var ingen som kunde drömma om att han skulle spela i NHL över huvud taget. Inte ens då han började på college (University of Michigan 2007). Jag började tro på att det kunde bli NHL-spel när han blev uppkallad till Hartford (New York Rangers farmarlag) och skrev på. Då tänkte jag att nu får han i alla fall chansen att spela någon eller några matcher.
– Carl har berättat att första gången han blev uppkallad av (John) Tortorella sa han att han skulle packa för tio dagar. Efter det behövde han aldrig åka tillbaka.


Foto: Getty Images/Mike Carlson

”DET KOM SOM EN CHOCK DÅ, MEN…”

Inför årets säsong lämnade Carl Hagelin New York Rangers för spel i Anaheim Ducks. Succén i nya klubben uteblev och det blev bara fyra mål och totalt tolv poäng på 43 matcher. Sedan kom alltså beskedet den 16 januari att han trejdats till Pittsburgh.
– Jag var där när det hände. Det kom som en chock då, men ser man på det så här efteråt så var trejden det bästa som kunde hända honom.
– Han har trivts fantastiskt bra sedan han kom till Pittsburgh, men han trivdes bra även i Anaheim. I Pittsburgh har han trivts oerhört bra och det där går väl lite hand i hand när det går bra. Dessutom är det jättebra killar som han också trivs väldigt bra med.

Av det du har sett så här långt hur skulle du sammanfatta hans säsong i Pittsburgh?
– Vad kan man säga… Det är som en saga, säger Boris Hagelin med ett lät skratt och fortsätter:
– Han har bara blivit bättre och bättre hela tiden. Sedan är det inte bara Carl som gått bra. Efter det att coachen (Mike) Sullivan kom in har man gjort några lyckade trejder. Dessutom har Phil Kessel varit hur bra som helst. Hela laget har verkligen varit bra. Varje gubbe gör sitt jobb och lite till.

Har du hört om Carl upplever att Pittsburgh har ett starkare lag än det lag Rangers gick till final med 2014?
– Det vet jag inget om och han trivdes jättebra i Rangers med. Skillnaden är att det finns mer gubbar som kan avgöra här i Pittsburgh. Så känner jag det lite i alla fall.

Är Carl en av dom som kan kliva in och avgöra en final?
– Absolut! Han avgjorde ju mot just Pittsburgh förra säsongen.

Hur har snacket gått mellan dig och Carl efter det att Pittsburgh blev finalklara?
– Det har bara varit att glömma det som har varit och i stället se framåt och ta hem bucklan. Det är vad som gäller och att förbereda sig inför finalserien på bästa möjliga sätt.

Kommer vi få se Stanley Cup-bucklan i Nykvarn den här sommaren?
– Det hoppas vi på ha ha…

Vilka förväntningar har du på Carls insats i finalen?
– Jag tror att han kommer hålla samma standard som han gjort så här långt. Han känner sig fräsch och det finns ingenting som säger att han inte kommer hålla den nivå som han gjort så här långt i slutspelet. Vi får nog se något liknande.

Boris Hagelin åker över den 6 juni och hinner då lagom fram till den femte finalen. Det råder inget tvivel om vilka han tror vinner Stanley Cup.
– Det kommer inte bli 4-0, men jag tror att Pittsburgh vinner med 4-2 eller 4-3.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 12 maj
12:20 Finland - Storbritannien VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
måndag 13 maj
16:20 USA - Slovakien VM
tisdag 14 maj
20:20 Kanada - Österrike VM