Mattias Ritola.
Skellefteå AIK

Därför bryter Ritola med Skellefteå: ”Blir attacker som gör att jag spyr”

ANNONS

Under sin tid i Nordamerika och framför allt Tampa Bay Lightning drabbades Mattias Ritola av svåra problem efter flygningar. Nu har problemen återuppstått och därför väljer han nu att bryta kontraktet med Skellefteå och flytta vidare.

Det var för snart sex år sedan som Mattias Ritola fick reda på att han lider av Menières sjukdom, en åkomma som utgår från innerörat och gör att man drabbas av kraftig yrsel och illamående. Vid tillfället spelade Ritola NHL-hockey för Tampa Bay Lightning och hämmades kraftigt av sjukdomen eftersom den framför allt påverkade honom efter flygningar.

Efter att ha kommit över sjukdomen efter hemkomsten från USA har den 29-årige VM-forwarden nu drabbats på nytt. Det är också därför han drastiskt nog väljer att bryta kontraktet med Skellefteå AIK och flytta till Schweiz, där han förväntas fortsätta karriären i NLA. En liga med så pass kort avstånd mellan städerna att man slipper flyga.
– Jag trodde att de här problemen var borta när jag kom hem från USA. Men nu har jag fått problem igen efter flygningar. Det blir attacker som gör att jag bara ligger och spyr och får stora problem, berättar Ritola för Norran.
– Det är först nu några veckor efter säsongen som jag förstår hur illa jag mådde under slutspelet. Första rundan gick bra, men i serien mot Växjö började problemen komma.

Från Skellefteås sida har man gjort allt i sin makt för att hjälpa Ritola, men lagläkaren Karin Rundblad har inte funnit något botemedel.
– Vi har låtit honom bli undersökt av specialist för att se om det finns något mer vi kan göra. Det handlar om objektiva fynd och dess konsekvenser och därefter har vi pratat med AIK-ledningen om det, säger hon.

För Skellefteå blir det ett tungt avbräck. Forwarden hade en av karriärens mest produktiva säsonger med 32 poäng på 33 matcher och ytterligare 13 poäng på 16 slutspelsmatcher.
– Vi har tittat på allt som är möjligt, men spelar man i Skellefteå är det omöjligt att resa med så mycket annat än flyg. Jag kände till det här när jag började som sportchef och har jobbat mycket med det här. Sedan har vi tillsammans gjort bedömningen att det inte går att hitta en hållbar lösning för Mattias i AIK, säger general managern Mikael Lindgren till Norran.

Vilken klubb Mattias Ritola spelar i nästa säsong återstår att se, men enligt Lindgren blir det inte Zürich där tidigare general managern Lasse Johansson och tidigare tränaren Hans Wallson återfinns till hösten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games