Mirey Saado blev överraskad – men glad – över att få pris som Årets hockeytjej i Södermanland.
Södertälje SK

Prisbelönta backtalangen vill se breddning: ”Måste peppa alla med invandrarbakgrund”

ANNONS

15-åriga Mirey Saado har utsetts till Årets hockeytjej i Södermanland. SSK-backen har sina rötter i Syrien och Libanon, och hon tror att det bara finns ett sätt att få sporten att växa bland de med utländsk bakgrund.
– Det är nog bara så att man måste peppa alla sina släktingar, vänner och alla med invandrarbakgrund, säger hon till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Årets hockeytjej i Södermanland är utsedd. Det blev Södertäljebacken Mirey Saado, 15. Motiveringen löd: Mirey är en ambitiös spelare med ett stort engagemang och träningsvilja. Med sin positiva framtoning och vilja att alltid vara en god lagkamrat är Mirey ett föredöme. Mireys insatser under den gångna säsongen gör henne till en förebild för alla hockeytjejer i Södermanland och ett självklart val som årets hockeytjej, enligt Thomas af Bjur, ordförande i Södermanlands Ishockeyförbund.

Hockeysverige.se reste ner till Scaniarinken i Södertälje för att träffa pristagaren bara minuterna efter att hon fått priset under Södermanlands Ishockeyförbunds årsmöte.
– Det här betyder väldigt mycket för mig. Jag hade ingen aning om att jag ens skulle bli nominerad. Jag blev förvånad, jättechockad och väldigt glad, säger Mirey Saado med ett stort leende då vi slår oss ner på en bänk utanför den klassiska arena samtidigt herrlagets målvakt Alexander Sahlin går förbi släpande på en målvaktsutrustning efter deras träning medan Saado tillägger:
– Jag har fortfarande inte förstått det och det är sådan stor ära att ha fått priset.

Mattias Saado. Foto: Ronnie Rönnkvist

Föredöme och god lagkamrat nämns i motiveringen. Vad är hörnstenarna, enligt dig, om man ska vara ett bra föredöme och lagkamrat?
– Jag tycker själv att man alltid ska vara trevlig och snäll mot sina lagkamrater. Man ska alltid peppa oavsett om man gjort ett dåligt byte eller en dålig match. Jag brukar själv göra det eftersom jag blir peppad själv när jag gör det.

Vem hade du som förebild då du växte upp här i Södertälje?
– Min storebror (Mattias), men även min mamma (Firial) och pappa (Nabil). Hela familjen har alltid stöttat mig och kört mig till matcher, cuper och så vidare. Min storebror har lärt mig så mycket grejer inom sporten och fått mig att falla för den, vilket jag verkligen har gjort.
– Jag var alltid med min bror på träningar och sådant då jag var yngre. Då började han säga ”Du måste också börja spela hockey när du blir äldre”. Sedan började jag på skridskoskolan här i Södertälje. Först blev det konståkning och sedan hockey.

RÖTTER I SYRIEN OCH LIBANON

Mirey Saados pappa är från Syrien, och mamma är från Libanon. Det är två länder som inte precis är kända som starka hockeyfästen, men stödet hemifrån har alltid varit stort.
– Mamma har alltid tyckt om det här med konståkning och skridskor. Dessutom spelade ju min storebror så mamma blev jätteglad och tyckte att det var väldig bra att jag ville hålla på med hockey. Även pappa har tyckt om ishockey sedan lång tid tillbaka.

Vad är det inom hockeyn som lockar mest, vad är det som triggar igång dig då det är dags för en tuff träning eller match?
– Det är stämningen i laget, alltså lagkamraterna och känslan av att ha en grupp så nära sitt hjärta och allt sådant. Känslan av hur bra det är att ha så fina vänner. Man är tillsammans med laget i både vått och torrt. Jag skulle nog säga att det är vad som jag uppskattar mest, alltså lagsammanhållningen.

Det är väldigt få med invandrarbakgrund från länder som exempelvis Syrien och Libanon som spelar hockey. Du är född i Sverige, men det finns väldigt många med utländsk bakgrund i just Södertälje och även i övriga Sverige, hur ska man få dessa tjejer att börja spela hockey?
– Det är nog bara så att man måste peppa alla sina släktingar, vänner och alla med invandrarbakgrund. Prata gott om sporten och få det att låta bra. Till slut kommer dom säkert vilja prova och förhoppningsvis fastnar dom för hockeyn då.

Märker du av att det är många tjejer med invandrarbakgrund som börjar spela hockey här i Södertälje?
– Det är en till i vårt lag, min kusin Patricia Aphrem. Min bror fick även henne att börja spela, säger Mirey Saado med ett skratt och fortsätter:
– Sedan har min mamma hållit på med ett projekt där en massa invandrarbarn får prova på hockey. Där har jag varit med och då såg jag att det var jättemånga unga flickor som var med och som sedan gått över till flicklaget. Det här är verkligen jätteroligt att se och man blir jätteglad.

Hur stor är damhockeyn annars här i Södertälje?
– Det är inte så jättestort. För två säsonger sedan då vi kvalade upp till Riksserien försökte klubben satsa ganska mycket på oss, men det är fortfarande så att vi inte ens har lika bra förutsättningar som killarna i J18, vilket vi givetvis tycker är väldigt orättvist.
– SSK ska försöka ändra på det där så att damhockeyn kan bli mycket större. Vi har stått under ungdom hela tiden fast vi är ett A-lag, vilket säger ganska mycket.

Märker du att Södertälje SK börjar satsa på damhockeyn igen eller har du inte märkt av det ännu?
– Nja, det var under en säsong som jag kände att det här kommer att bli väldigt bra. Förra säsongen var vi inte ett så starkt lag. Vi var få spelare och väldigt unga. Då hade inte heller SSK något att satsa på. Till den här säsongen tror jag faktiskt att man kommer att satsa ganska bra på oss.

Mirey Saado. Foto: Per Eliasson

”UTVECKLATS BÅDE PÅ OCH UTANFÖR ISEN”

Mirey Saado svarade förra säsongen för tre mål och totalt elva poäng på 21 matcher och det var en säsong där hon utvecklades mycket som hockeyspelare.
– Jag har utvecklats väldigt mycket som individ både på och utanför isen. Det har jag gjort genom att träna väldigt hårt. Jag har hela tiden fått mer motivation till att träna och det har gjort att jag hela tiden har kämpat mycket hårdare, vilket har gett resultat. Jag har presterat mycket bättre på matcherna den här säsongen och allt känns väldigt bra.

Nu slutade Södertälje bara trea i sin Damettan förra säsongen, en serie som vanns av Haninge.
– Vi saknade några äldre spelare. Jag tror att snittet på våra spelare förra säsongen var födda 1998. Då blir det också svårt att ta ett så pass stort steg som det är upp till Riksserien. Vi hade verkligen behövt äldre spelare som hade mer erfarenhet än vad vi yngre spelare hade.

Vilka förväntningar ska vi ha på Södertälje nästa säsong?
– Jag hoppas att vi får in fler tjejer i laget så att vi kan nå vårt mål som är Riksserien. Nu ska vi alla träna väldigt hårt under sommaren och fortsätta med det när vi sedan kommer ut på isen. Klarar vi det så kommer det här bli riktigt bra, avslutar Mirey Saado som också berättar att hon kommer spela i SSK även kommande säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL