Madelen Haug Hansen
SDHL 1

Norska stjärnan hoppas på mer utbyte med svensk hockey: ”Skulle vara jättebra för de norska tjejerna”

ANNONS

Det finns en hel del norska profiler i Riksserien, men på landslagsnivå är Norge alltjämt en svag nation. Linköpings norska stjärna Madelen Haug Hansen hoppas på mer utbyte mellan nationerna, för att få norsk damhockey att utvecklas.
– Det skulle vara jättebra för de norska tjejerna att komma hit och se hur det jobbas här och hur vi tränar på och utanför isen, säger hon till hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)

Svensk hockey innehåller många bra norska spelare. Inte minst i Riksserien. Där har vi bland andra sett Helene Martinsen, Andrea Dalen, Madelen Haug Hansen, Line Bialik Öien, Silje Holös, Ingrid Morset, Henrietter Sletbak med flera tillhöra ligans absoluta toppskick. Trots det lyckas inte Norges landslag ta sig upp i VM:s A-grupp. Lite märkligt kan man tycka.

Hockeysverige.se stämde träff med Linköpings Madelen Haug Hansen på LHC:s kansli för en intervju om norsk hockey, men även om hennes mycket fina utveckling senaste säsongerna.
– Norge har många bra spelare här i Sverige, men även många spelare som är i väg och spelar på college och som gör det jättebra. Tyvärr har vi aldrig riktigt fått ihop det i landslaget.
– Den här säsongen hade vi många fler läger än vad vi har haft innan, men det har inte varit ofta som vi har haft möjligheten att ses allihop. Det har varit lite för dyrt att flyga in tjejerna som spelar college för en fyranationers som bara är över en helg. Jag skulle säga att det anledningen till att vi inte setts så mycket och då heller inte haft möjligheten att spela ihop oss är pengar.
– I alla fall borde vi ha kunnat göra det bättre i VM. Senaste två år har det inte gått så bra. I Sverige talas det mer och mer om jämlikhet inom ishockeyn. Nu har vi långt kvar även här, men

Finns det idag samma debatt i Norge?
– Klart att man pratar om det, men i den högsta damligan i Norge är det bara tre eller fyra lag. Då blir det inte många matcher. I divisionen under finns det lite flera lag, men där håller lagen en ännu lägre nivå och man har heller inga bra förutsättningar, tyvärr.
– Visst pratar man om det, men det händer inte så jättemycket. Nu kommer det fram flera yngre tjejer vilket också gjort att det börjar komma tjejlag, men dom är inte aktuella för något landslag på många år.

Uppmärksammas du och norska tjejerna i Riksserien något i norsk media?
– Där är inte jättemycket i dom stora tidningarna. Däremot är lokaltidningen hemma duktiga, men det är inte så många som ser läser det. När Andrea tog poängrekordet var det ganska mycket och det är överhuvudtaget lite mer än vad det var förr.

Vad ska norsk hockey göra för att komma ikapp exempelvis svensk hockey?
– Vi behöver en bredd eftersom vi inte har många spelare att välja bland. Vi har en bra spets, men det blir lite för stor skillnad då det gäller träning och matcher.
– Här är vi vana att spela viktiga matcher som betyder något. Har du inte varit med om det tidigare så blir det tufft när du kommer till ett VM. Jag tror att det är viktigt att vi är duktiga på att hålla kvar tjejerna som kommer upp nu.
– Nu är jag en av dom äldre i landslaget och jag är 22 år, men det är viktigt att vi ser till att nya tjejerna känner sig välkomna och att vi visar vägen. Nu i helgen hade vi fys med landslaget och på sådana läger är det viktigt att vi visar hur man måste träna för att få chansen att komma hit till Sverige och spela.

DSC_1227

Madelen Haug Hansen tror också att ett ökat utbyte med svensk hockey kan gynna båda parter.
– Ja, det skulle vara jättebra för de norska tjejerna att komma hit och se hur det jobbas här och hur vi tränar på och utanför isen. Klart att det även skulle vara bra för svenska tjejerna att komma till Norge och kanske vara mer ledande och få större roller.

Skiljer sig det fysiska spelet i Sverige jämfört med spelet i Norge?
– Det är en mycket högre nivå på alla spelare här. Då blir det en högre nivå på spelet också och det skiljer sig mycket då det gäller nivån på ligorna. Det är nästan så att det är svårt att jämföra.

Du flyttade till Linköping och Sverige 2012. Innan hade du varit en kort sväng i Modo, men varför valde du att flytta till Sverige just vid det här tillfället?
– Jag hade ett år kvar på gymnasiet, men killarna som jag spelade med i J18 klev upp och blev J20. Jag kände att det nog var en lite för hög nivå för mig. Dom växte helt enkelt ifrån mig.
– Jag hade ingen lust att spela med killar som var fyra, fem år yngre än jag. Att spela hockey var något som jag ändå skulle göra varje dag. Då måste det vara lite mer än bara hockeyn, man måste kunna ha något att prata om också.
– Jag hade tidigare varit en kort sväng i Modo, men nu var jag redo att flytta på riktigt. Då kontaktade jag lite olika klubbar och åkte runt och kollade hur det var. När jag kom hit till Linköping tyckte jag att det verkade bra och så var det ju. Jag trivs verkligen jättebra.

Hur har, i dina ögon, Riksserien utvecklats sedan du kom till Linköping 2012?
– Första säsongerna var det ganska jämt, men sedan blev det en ganska stor skillnad mellan dom bästa och dom lite sämre lagen.
– Säsongen som var nu har det ändå jämnat ut sig lite. För två säsonger sedan var vi ganska överlägsna, men nu måste man vara på inför varje match och det är inget lag som det är en enkel vinst mot.

Gäller det även mot bottenlagen Sundsvall och SDE Hockey?
– Ja, vi hade jättesvårt mot SDE förra säsongen, men det hade vi inte säsongen innan. Det är bra att serien utvecklas. Desto fler bra matcher man spelar ju mer utvecklas man.

Har det mediala intresset förändrats under dom här åren?
– Det har blivit mer media senaste åren. Jag märker det bland annat genom att få vara med i intervjuer som den här. Även runt SM-finalen var det jättemycket mer jämfört med vad man är van med, i alla fall om man är från Norge, säger Haug Hansen med ett leende.
– Nu blir det inte så jätteofta som jag får ställa upp på intervjuer. Det blir lite intervjuer till LHC:s hemsida och lite smågrejer. Det händer även att Corren ringer, men det är inte så jätte ofta. Corren är annars ganska bra på att skriva efter matcher och så vidare.

Kim Martin LHC (10)

Kim Martin Hasson.

Första säsongen i Linköping svarade 22-åringen från Halden i Norge för åtta mål och totalt 16 poäng på 23 matcher. Senaste säsongen gjorde hon 17 mål och totalt 42 poäng på 35 matcher. Så här säger Linköpings sportchef Kim Martin Hasson, om Haug Hansens utveckling:
– Madelen har haft en väldigt bra utveckling hos oss och hon har gått från en tredje femma spelare till en av våra toppspelare. Vi hoppas att hennes utveckling fortsätter i den riktningen även dom kommande åren.

Haug Hansen:
– Det har hänt mycket på dom här fyra säsongerna. Jag kom hit och fick en ganska defensiv roll och var nöjd med det. Trots allt fick jag spela i ett av Sveriges bästa lag. Jag har hela tiden haft bra träningsmöjligheter, tränare och lagkamrater som gjort att jag först och främst har utvecklat det offensiva spelet. Idag är jag lite mer av en tvåvägsspelare. Sedan var det ju kul att det lossnade med poängen.

42 poäng är ju ganska bra…
– Jo, det är jag ganska nöjd med. Jag tycker att min säsong har varit ganska jämn och att jag har höjt min lägstanivå, vilket kanske är det största som har hänt. Sedan har jag spelat bra ihop med dom imin kedja. Denise (Altmann) och jag har spelat tillsammans under hela säsongen. Sedan har det varit lite olika spelare på den tredje positionen. Jag och Denise har hittat varandra bra och det är kul.

Vad är det som fått det att lossna poängmässigt just nu?
– Självförtroendet kanske. Att det gick det bra för mig redan från början den här säsongen gjorde att jag fick ett bra förtroende från tränaren. Det gjorde att jag kände mig säkrare.

DSC_1221

Luleå Dam 2

Det blev guldjubel för Luleå.

Linköping förlorade finalserien mot Luleå i våras med 2-1 i matcher. Efter första finalen var det Linköping som ledde med 1-0 i matcher och det tycktes som att dom skulle ta hem SM-guldet. Men uppe i Luleå i andra finalen hände något som gjorde att tjejerna från Norrbotten fick övertaget.
– Jag tänkte mycket på det där efter finalerna och försökte bli klar med den eftersom vi hade VM nästan direkt efter. Jag tittade igenom finalerna för att sedan kunna släppa fokuset…

Vad kom du fram till?
– Jag vet inte om jag har något bra svar, men jag tycker inte att vi i lördagsmatchen var på riktigt. Vi var inte med och släppte till Luleå lite för lätt. Vi trodde kanske att det var enklare än vad det var där uppe med all publik och så vidare.

Jag uppfattade det som att ni gav över självförtroendet i andra finalen, håller du med om det?
– Ja, det håller jag med dig om. Det var på lördagen som vi hade chansen att ta guldet på en gång. Vi tänkte nog att ger vi dom lördagen så kan det bli svårt i söndagens match med hemmaplan och mycket publik. Då var det istället dom som fick övertaget.
– Det är surt, men det är samtidigt svårt att analysera varför det blev så.

Kunde du ändå njuta av den inramning som var uppe i Luleå under matchen?
– Klart att det är jättekul att spela inför så pass mycket publik och med all media som var.

Vilka förväntningar ska vi ha på Linköping nästa säsong?
– Nu tycker jag att vi ska ta revansch. Vi kan inte ha något sämre mål än det. Nu har vi inte pratat ihop oss om något gemensamt mål ännu, men det målet skulle jag nog sätta upp.

Vad krävs det av er för att klara av det målet?
– På försäsongen ska vi göra ett bra jobb så vi är bättre tränade än dom andra lagen. Personligen tänker jag fortsätta på samma sätt som jag avslutade förra säsongen men även se till att nya tjejerna som kommer ska att trivas. Då brukar det bli bra på isen också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch