Linus Fernström.
SHL

Vill bevisa vad han kan efter tunga året: ”Självklart är det mycket revansch i tankarna”

ANNONS

När Johan Holmqvist firades som en hjälte och fick ett nytt kontrakt med Karlskrona innebar det också att det inte längre fanns någon plats för Linus Fernström. Nu söker målvakten en ny klubb, och den som satsar på honom kommer få en revanschsugen 29-åring mellan stolparna.
– På något vis blir jag ännu mer motiverad till att träna hårdare under sommaren när det har gått lite tyngre, säger Fernström till hockeysverige.se.

Linus Fernström var tänkt som en av två målvakter som skulle hålla Karlskrona kvar i SHL förra säsongen. Den andra var Patrick Galbraith. Nu blev det så att Fernström också blev kvar hela säsongen samtidigt som Galbraith fick lämna sin plats åt tidigare NHL-målvakten Johan Holmqvist. Kontentan blev med facit i hand att Karlskrona höll sig kvar efter direktkvalspel mot AIK, där Holmqvist sågs som den store hjälten.

Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Efter att Karlskrona blivit klara för spel i SHL även säsongen 2016/17 stod det också klart att Linus Fernström inte blir kvar i klubben. Nästa säsong heter i stället målvaktsparet Johan Holmqvist och Johannes Jönsson. När hockeysverige.se når Fernström för en intervju hemma i Göteborg låter han inte helt överraskad över att det inte blev en förlängning, med tanke på att han själv inte är nöjd med sin prestation på framförallt hösten den gångna säsongen.
– Resultatmässigt är jag inte alls nöjd med säsongen, men var man än spelar och vad som än händer så blir man en erfarenhet rikare. Jag tycker ändå att jag lärde mig mycket under säsongen och utvecklades, säger den 29-årige målvakten, och fortsätter:
– Efter jul spelade jag upp mig och kom tillbaka på en normal nivå igen. Det var ändå skönt för självförtroendet att få känna det.

Det blev mycket förluster för Karlskrona under säsongen, hur tungt var det för dig personligen med tanke på att målvaktens position är väldigt utsatt?
– När jag var mitt uppe i det och då vi förlorade så pass mycket så kom det ändå nya matcher hela tiden. Klart att det är tungt men samtidigt, vilket kanske låter klyschigt, går det inte att gräva ner sig heller.
– Det var en bra stämning i laget och jag hade ju hoppet hela tiden, men ett tag kändes det som att det nästan inte spelade någon roll vad vi gjorde för vi förlorade ändå. Klart att det då blir som en ond spiral egentligen för hela laget. Det var ingen som litade på någon. Till slut lyckades vi vända det där och det var häftigt att fått vara med på den resan.

Var det en slump att Karlskrona åkte på så pass många uddamålsförluster under säsongen?
– I många matcher var det säkert en slump, men i andra matcher var det inte slumpen, säger Fernström med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det är en fruktansvärt jämn liga och alla lag som spelar i SHL är så pass bra att alla lagen kan slå varandra. Då är det väldigt små marginaler som skiljer toppen mot mellanskiktet och botten. Då kan det handla om ett mål hit eller dit. I alla fall fällde det oss i många matcher.

ROLLEN FÖRÄNDRADES NÄR HONKEN KOM

I mitten av december plockade sportchefen Michael Sundlöv in 37-åriga Johan Holmqvist i laget. I och med hans ankomst förändrades även Linus Fernströms roll.
– Min roll förändrades framförallt på så vis att jag fick spela mindre. Även om jag fick spela mindre var det ändå skönt att det hände någonting. Det blev som en nystart för mig också att ”okej, nu kommer det in ny energi och en ny kille i gruppen med mycket rutin”.
– Jag försökte se det positivt och givetvis kunde jag lära mig mycket av en så pass rutinerad målvakt. Vi hade ett jättebra samarbete och i samband med att Micce (Andreasson) kom till Karlskrona så lyfte jag mitt spel igen. Det såg man också på resultaten efter jul genom att jag hade en högre procent helt enkelt.

Blev det en besvikelse att du inte fick mer speltid?
– Jag spelade ändå mer än hälften av matcherna fram till jul. Det var ett mål att få spela mycket när jag gick till Karlskrona. Samtidigt går det inte att påverka det där innan säsongen. Det är bara att kolla på (Jonas) Gunnarsson i Malmö. Det var nog knappt någon som trodde att han skulle spela en match i SHL den här säsongen. Sedan blev han solklar etta tillslut.
– Även om man förväntar sig att få spela mycket så får det där visa sig så länge säsongen går. Jag fick ta vara på tillfällena jag fick och göra det så bra som möjligt.

Varför blev det ingen fortsättning i Karlskrona?
– Det var en blandning av att ”Honken” (Johan Holmqvist) skulle vara kvar och att jag inte hade varit så nöjd med situationen att vara kvar som andramålvakt. ”Honken” har kommit in bra där och har ett stort förtroende från tränarna.
– Det blev som det blev och det är bara att blicka framåt och helt enkelt ta revansch nästa säsong.

Jag antar att du är ute efter en förstaspade i något lag nästa säsong, hur går dina tankar idag kring det?
– Självklart är det mycket revansch i tankarna. Jag vill upp igen och visa. Nu hade jag en sämre säsong precis som hela laget hade i Karlskrona. Som jag sa så gick det betydligt bättre för mig efter jul och det är vad jag tar med mig till nästa säsong. På något vis blir jag ännu mer motiverad till att träna hårdare under sommaren när det har gått lite tyngre.
– Nu har jag även opererat mina fotleder. Det är absolut ingenting jag ska skylla på (skratt) men jag hade grymt dålig rörlighet i mina fotleder. Nu var jag in och fixade till det för några månader sedan. Det blir också en form av nystart, att jag nu kan träna på ordentligt utan besvär.

Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”FÅR HA IS I MAGEN”

Linus Fernström har placerats i både Leksand och tyska Krefeld, men var han kommer spela nästa säsong är ännu inte klart.
– Jag har inga kommentarer kring enskilda klubbar. Det har funnits lite intressenter utomlands, men det är inget som har känts klockrent hittills.
– Det får bli så att jag får ha is i magen. Dyker rätt situation upp så kommer jag köra på det. Hur den situationen kommer se ut och så vidare vill jag inte spekulera i. Det känner man nog på sin magkänsla när den kommer. Sedan får jag ta det därifrån.

I vilken liga strävar du efter att spela nästa säsong?
– Att få spela så högt som möjligt. Blir det inte SHL så är exempelvis Finland ett alternativ men, som sagt var, jag vill inte kommentera några enskilda klubbar.

När måste du ha en klubb klar för att det ska kännas bekvämt för dig?
– Klart att det känns lite stressande att inte ha en klubb klar, men samtidigt tränar jag på. Jag tycker att jag tränar grymt bra här på hemmaplan med ett bra upplägg. Det är i augusti som dom flesta lagen börjar gå på is så det är väl i slutet av juli som det kan börja bli lite panik i så fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 30 april
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
onsdag 01 maj
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
lördag 04 maj
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games