Nikita Filatov när det begav sig i NHL
Nyheter

Skulderna fick tidigare supertalangen att fly NHL

ANNONS

Han var ryssen som inte skulle bli ett offer för ryssfaktorn. Han skulle slå igenom i NHL och han skulle göra det snabbt. Men Nikita Filatov blev istället en stor NHL-flopp. Nu berättar han för första gången att han lämnade Nordamerika för att han fått ekonomiska problem.
– Hela mitt liv var i oskärpa. Jag var ung och tjänade en hel del snabba pengar och gjorde mig av med dem alldeles för lättvindigt. Jag var ung och förstod inte speciellt mycket, säger Nikita Filatov till Sport-Express.

Nikita Filatov har hunnit bli 26 år. 2008 eller så var han en av världens största talanger i sin årskull. Han gjorde bra ifrån sig i JVM två år yngre än de flesta, han draftades tidigt och han ansågs allmänt vara en given NHL-succé – till skillnad från många andra ryssar under den där perioden där man aldrig riktigt visste vad man kunde förvänta sig.

Han kunde nämligen redan språket eftersom hans mamma var lärare i engelska hemma i Ryssland. Så den där språkbarriären skulle aldrig komma att bli något problem, och han var ganska tydlig med att han inte skulle välja att stanna kvar hemma i Ryssland heller.
Och han stack också över till NHL direkt när han blev draftad. 18 år gammal skrev han NHL-kontrakt och debuterade i NHL.

Men sen blev det aldrig riktigt något av honom. Han stannade på 53 NHL-matcher, gjorde sex mål och lämnade NHL i slutet av 2011. Vi kan anta att det var för gott.
Men i helgen berättade Filatov om sanningen bakom att han lämnade Ottawa och flyttade hem till Ryssland igen. Det handlade, kanske lite överraskande, inte om att han var less på att försöka kämpa sig in i NHL. Det handlade inte heller om att general managern Bryan Murray försökte få bort honom från klubben.
– Han behandlade mig mycket väl. Han sade att han tror på mig och var noga med att ge mig chansen i NHL, men jag kunde inte stanna, berättar Filatov för Sport-Express.

Anledningen att Filatov var tvungen att åka hem till Ryssland var andra. Han hade hamnat i en svåra ekonomiska problem.
– Jag hade ekonomiska problem. Jag kommer inte nämna några summor, folk kan bli chockade, men jag hade skulder. Jag skulle inte kunna betala tillbaka dem om jag spelade i AHL. Det fanns helt enkelt inte tid för mig att försöka slå mig in i NHL, berättar ryssen vidare.

Delvis ska skulderna ha varit relaterade till att han gillade att tillbringa tid på kasinon, men han säger även att det inte var den största boven, även om han inte vill gå in på detaljer.
– Hela mitt liv var i oskärpa. Jag var ung och tjänade en hel del snabba pengar och gjorde mig av med dem alldeles för lättvindigt. Jag var ung och förstod inte speciellt mycket. Men jag kanske behövde ta mig igenom den här perioden för att förstå vad som verkligen är viktigt i livet. För bara två år sedan var jag en helt annan person.

Filatov har haft det tufft att hitta sin plats i KHL sedan han återvände hem från Nordamerika. De senaste fem säsongerna har han representerat sex klubbar i KHL och är klar för en sjunde för nästa säsong. Då ska han spela för Lada med bland andra Mikael Johansson.
Förra säsongen gjorde han bara 0+4 på 26 matcher för Admiral och Dinamo Moskva och fick spela en del i farmarlaget under säsongen.

Man skulle kunna tro att ett tidigare ryskt underbarn som bara fått 53 NHL-matcher på fyra säsonger i Nordamerika skulle kunna tänkas vara bitter mot hur han behandlats i Nordamerika. Men i Filatovs fall är det tvärtom. Utöver att han bara har bra saker att säga om Ottawas GM Murray hade han det samma att säga om Ken Hitchcock, som coachade honom i Columbus.
– Jag blev ledsen att höra att han ska pensionera sig efter nästa säsong. Alla hockeyspelare, särskilt unga, borde få chansen att jobba med honom, säger han och berättar vidare om sina upplevelser med Hitchcock.

– Han sa till mig en gång: ‘Jag vill göra en kompromiss med dig: Om du spelar så som jag vill att du spelar på egen planhalva, så lovar jag att du ska få spela precis som du vill på andra planhalvan’. Men jag lyssnade inte på honom. Jag tänkte bara att jag är forward och jag vet hur man gör mål. Det är först nu som jag förstår att han ville göra mig en tjänst. Han var övertygad om att det fanns en stor framtid för mig om jag följde hans råd. Men jag lyssnade inte

Filatov berättar även att Daniel Alfredsson och Erik Karlsson är de bästa spelare han sett under sina år i Nordamerika.

Han berättar en tämligen ovanlig detalj som han tyckte stack ut mest hos Alfredsson.
– Han kom till träningarna med olika klubbor. Det händer, visst, du testar en ny klubba och så där. Men i hans fall var det uppenbart att han hade annan hook än dagen innan. Men han spelade som om ingenting hänt. Hans puckbehandling förändrades ingenting. Han hade olika hookar, olika hårdhet, olika lindning…. hockeyspelare är vana vid en viss typ av klubba och om det bara så är en centimeter fel så klarar du knappt av att spela. Och han hade olika klubbor varje dag utan att förlora kvalitet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
onsdag 08 maj
01:30 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
torsdag 09 maj
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 10 maj
03:30 Dallas Stars - Colorado Avalanche NHL
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
01:00 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
lördag 11 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
söndag 12 maj
04:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
12:20 Slovakien - Kazakstan VM
12:20 Finland - Storbritannien VM
16:20 Danmark - Kanada VM
16:20 Lettland - Frankrike VM
20:20 Österrike - Schweiz VM
20:20 Sverige - Polen VM
00:30 Boston Bruins - Florida Panthers NHL
måndag 13 maj
03:30 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 Norge - Finland VM
16:20 USA - Slovakien VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
20:20 Tyskland - Sverige VM
tisdag 14 maj
16:20 Danmark - Norge VM
16:20 Kazakstan - Lettland VM
20:20 Polen - Frankrike VM
20:20 Kanada - Österrike VM