Henrik Karlsson.
Nyheter

Hälsningen till Grönborg: ”Han får gärna komma och titta på mig”

ANNONS

Han har varit en stabil landslagsmålvakt under flera säsonger, men fick flytta på sig inför årets VM-turnering. Henrik Karlsson hoppas inte att han ska ramla bort från landslagsradarn bara för att Pär Mårts inte längre jobbar som förbundskapten.
– Jag har knappt hälsat på honom, men han får gärna komma till Kazakstan och titta på mig, säger han till hockeysverige.se med hälsning till tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborg.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Många trodde att Henrik Karlsson skulle etablera sig snabbt i NHL efter att han lämnat Färjestad 2010. Det började också ganska bra i Calgary, men efter ytterligare två säsonger i Nordamerika återvände han hem till Sverige och Skellefteå. Totalt blev det 26 NHL-matcher för 32-åringen från Tumba.

De senaste två säsonger har Karlsson spelat för Jokerit i KHL där han gjort succé, men till nästa säsong flyttar han till Kazakstan för spel i Barys Astana. Under sommaren är Henrik Karlsson hemma i Stockholm. Den här veckan är han med ett stort antal andra målvakter med på Goaliemania, målvaktscampen på Ritorp i Solna.
– Det är en bra camp. Jag får tid att gnugga på lite detaljer och jobba på några småsaker, säger Henrik Karlsson när hockeysverige.se träffar honom utanför omklädningsrummet på Ritorp efter förmiddagens träningspass.

När du lämnade Färjestads trodde många att du skulle ta en plats i NHL, men det blev inte som det var förväntat. Hur upplevde du tiden där borta?
– När jag kom över till Calgary hade dom, och har fortfarande, lite problem med sin organisation samtidigt som man jagade slutspel. Jag hade en väldigt etablerad målvakt (Miikka Kiprusoff) framför mig. Nu var vi utanför slutspelet och fick kriga för att försöka ta oss dit. Då blir det ofta så att man spelar sin etta i lite fler matcher.
– Jag tror att jag spelade runt 30 matcher på två säsonger, alltså spelade jag match ungefär var tredje vecka. Det var en ganska tuff situation. Jag hade några jättebra matcher men även några mindre bra. Det var i alla fall två roliga säsonger.

Efter två säsonger i Calgary trejdades Henrik Karlsson till Chicago.
– Det var lockout tredje säsongen jag var där och jag fick bara vara i farmarlaget Rockford den säsongen. Efter det åkte jag tillbaka till Europa.
– När jag nu tittar tillbaka så var det en rolig tid och helt klart en häftig och lärorik erfarenhet. Jag visade att jag kan spela bra och vinna matcher i NHL. Sedan måste man få rätt chanser för att kunna etablera sig eftersom det är en väldigt tuff konkurrens. Jag fick ändå chansen att visa att jag kunde spela på den nivån.

Inför säsongen 2013/14 valde Henrik Karlsson att återvända till Sverige och spela för Skellefteå för att få en liten nystart.
– Jo, men så var det. Jag hade inte spelat så många matcher under tre säsonger, bland annat var det lockout ett halvår då jag inte spelade alls. Jag gjorde bara några matcher i AHL (Rockford) och dessutom missade vi slutspel. Jag såg fram emot att få komma till ett bra lag i Europa där jag kunde få en stor roll. 

”DOM VILLE SÄKERT HA NÅGOT BILLIGARE…”

Nu kommer Henrik Karlsson från två bra säsonger i finska Jokerit i KHL.
– Jag skulle nog säga att det har varit mina två bästa säsonger i karriären. Jokerit har en fantastisk organisation och Helsingfors är en grym hockeystad. Vi hade runt 11 000 åskådare i snitt varje match.

Varför blev du inte kvar i Jokerit?
– Jag tror att dom säkert ville ha något lite billigare. Av den uppfattningen jag har fått av tränarna och ”GM”, Jari Kurri, var att dom hade fått indikationer på att jag skulle sajna med någon av storklubbarna i KHL och att man då inte skulle ha någon chans att ha kvar mig. Det gjorde att man sajna upp den nya killen (Ryan Zapolski) ganska tidigt.
– Ganska tidigt hade även jag bestämt mig för att två år i Jokerit räckte. När jag då fick chansen att prova på något nytt i KHL var det läge att göra det.

Nu ska du till Kazakstan…
– Ja, precis. Jag börjar få lite fjärilar i magen faktiskt. Det ska bli spännande och jag ser fram emot det, säger Henrik Karlsson med ett leende.
– Vi var där och spelade en match i nya arenan, men då var det så väldigt kallt så jag var inte ute och såg så mycket på stan. Jag har hört att det ska vara en jättefin stad och arenan är fantastisk.
– Nu ska vi se till och få ihop laget också. Jag tror att dom slutade nia förra säsongen och brukar alltid vara ett stabilt slutspelslag. Det känns som ett bra läge att komma hit som målvakt och försöka ta laget till slutspel. Jag ser verkligen fram emot det och det ska bli som ett nytt äventyr.


Foto: Bildbyrån/Jussi Eskola

BESVIKEN ÖVER VM-NOBBEN: ”TYCKER JAG FÖRTJÄNADE DET”

Som coach i Barys Astana får han hetlevrade före detta slagskämpen i NHL, Andrej Nazarov, som även är förbundskapten för Kazakstans landslag.
– Han pratar ju engelska i alla fall. Det är för och nackdelar med allting, säger 32-åringen med ett skratt.

När intervjun kommer över till spel i Tre Kronor berättar Henrik Karlsson att han är ganska besviken över att han inte fick chansen att spela i VM det här året.
– Jag var med i första turneringen även förra säsongen. Den här säsongen stod jag i Rysslandsmatchen (Karjala Cup) där vi förlorade med rätt stora siffror (6-3). Det var ingen kanonmatch av mig, men det är klart att jag blev besviken.
– Jag har varit med Pelle (Mårts) under två och ett halvt år i nästan varje turnering och kuskat runt. Klart att det har varit jätteroligt, men självklart blev jag besviken när jag blev bortplockad. Jag hade gärna varit med och krigat hela vägen om en VM-plats i år. Ska jag vara ärligt så tycker jag också att jag förtjänade det. Samtidigt har Pelle ställt upp för mig. Då jag hade det en lite tuff tid i Skellefteå fick jag ändå vara med i landslaget. 
– Nu ser inte jag tillbaka på det här med någon bitterhet även om jag blev besviken när jag blev petad. Det ska man också vara. Målet var att vara med lite närmare en VM-plats, men samtidigt har vi många duktiga målvakter i Sverige.
– Det har ändå varit roliga år med landslaget och att åka runt och spela matcher på den nivån. Jag hoppas jag får chansen att fortsätta spela i landslaget. Det är nya förbundskaptener nu samtidigt som jag tycker att jag blir bättre och bättre hela tiden. Jag ska jobba hårt den här säsongen så hoppas jag att jag i alla fall är med i snacket kring dom här turneringarna och jag tycker att det är otroligt kul att vara med och tävla.

Hur väl känner du nya förbundskapten Rickard Grönborg sedan tidigare?
– Inte alls. Jag har knappt hälsat på honom, men han får gärna komma till Kazakstan och titta på mig, avslutar Henrik Karlsson med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch