Marcus Krüger.
World Cup 2016

World Cup-svensken försöker ignorera trejdsnacket: ”Måste vara beredd på allting”

ANNONS

Han skrev ett nytt treårskontrakt med Chicago så sent som i mars. Trots det är Marcus Krüger medveten om att det finns en risk att bli bortbytt eftersom Blackhawks måste anpassa sig efter NHL:s lönetak.
– Vad som helst kan hända och man måste vara beredd på allting. Man måste vara öppen för att saker och ting kan hända från dag till dag, säger World Cup-centern till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Marcus Krüger var lite av en skräll när Rikard Grönborg presenterade honom som en av spelarna i truppen som ska spela World Cup i höst. Inte för att han är en oetablerad spelare i NHL, utan för att han hade en tuff säsong i Chicago Blackhawks, En svår handskada gjorde att det bara blev 41 matcher för 26-åringen från Huddinge. Dessutom svarade han bara för fyra passningspoäng men inga mål.

Hockeysverige.se begav sig till ett fik på Norrlandsgatan i centrala Stockholm för en intervju med den dubble Stanley Cup-vinnaren strax efter ett av hans träningspass på ett gym intill. Och när vi ber honom sammanfatta sin säsong i Chicago så är han långt ifrån nöjd med den.
– Det var en besvikelse. Jag kom inte riktigt upp spelmässigt i början av säsongen. Det var lite struligt och jag kom in lite sent. Sedan var det såklart tufft med skadan (handleden).
– Det positiva var att jag kom tillbaka från skadan och visade att det inte kommer att vara något problem med den inför framtiden, men jag visade också att jag kan spela en bra hockey. Det var väldigt skönt att komma tillbaka innan slutspelet.

Krüger hade hela ena armen i gips ett tag och det var fyra tuffa månader på gymmet innan var i spel igen.
– Jag fick vara lite innovativ och träna på det jag kunde. Nu kom vi igång med träningen ganska omgående. Det var många tuffa dagar inne på gymmet med bara mig och fystränaren. Det här gjorde att jag var desto mer sugen när jag väl kom tillbaka och spela.
– När du varit skadad så där länge, man kollar varje match och så, då är det klart att det inte känns bra när du inte är med och bidrar utan man sitter vid sidan om och inte kan göra så mycket. Klart att det då var roligt när jag väl kom in och spelade. Det var grymt nervöst första matchen då jag var tillbaka efter att ha missat några månaders spel. Jag visste inte riktigt var jag stod, men det var bara rätt in i det.
– Jag tror att vi hade torskat fyra raka matcher innan, men vi lyckades vinna den här matchen så det var skönt att få komma in i en positiv trend efter det att jag varit skadad.

Kände du hela tiden coachen Joel Quennevilles förtroende?
– Det får jag ändå säga att jag gjorde. Efter skadan var det i princip en träning och sedan direkt ut och spela. Jag visste inte om jag skulle fasas in i det, men det var tillbaka och spela normala minuter direkt och i min vanliga roll.


Foto: Getty Images/Jonathan Daniel

TREJDRISKEN ÖKAR: ”VAD SOM HELST KAN HÄNDA”

Chicago är ett av lagen i NHL som dras med problem då det gäller lönetaket. De tunga kontrakten som klubben skrev med stjärnduon Jonathan Toews och Patrick Kane har tvingat klubben att ta en del tuffa beslut, som till exempel att trejda finska löftet Teuvo Teräväinen till Carolina i veckan.

I nuläget vet man fortfarande inte om var NHL:s lönetak kommer att landa på inför kommande säsong. Om ökningen blir lägre än förväntat kan det få dystra konsekvenser för Chicago, något som även kan få biverkningar för Marcus Krüger. Även om han ett nytt treårskontrakt med klubben i mars vet han att ingen går säker.
– Det påverkar inte mig så mycket nu under sommaren, men vi får se…
– Alla vet att saker kommer att hända, men det där kan jag inte påverka. Chicago hade en trejd i veckan och självklart får man se vad som händer, men det är utanför min kontroll.

Känner du dig orolig för att trejdas?
– Nej, det tror jag inte att man ska vara. Jag trivs bra i Chicago och har haft det grymt kul där och självklart vill jag vara kvar där och spela. Dessutom har jag precis skrivit ett nytt kontrakt med dom.
– Samtidigt vet jag hur det är i den här ligan. Vad som helst kan hända och man måste vara beredd på allting. Man måste vara öppen för att saker och ting kan hända från dag till dag.

Vilka krav och förväntningar sätter du upp på din egen prestation nästa säsong?
– Inför varje säsong vill jag bli bättre så för min del vill jag spela bättre än förra säsongen. Det känns bra att jag kom tillbaka från skadan och, som sagt var, att det inte kommer begränsa mig någonting. Jag har inga ursäkter utan jag ska förbereda mig så bra som möjligt inför den här säsongen och göra den så bra som det bara går.

Säsongen inleds för Marcus Krügers del med spel för Tre Kronor i World Cup.
– Klart att det kändes bra att få veta att Grönborg ville att jag skulle vara med och spela, säger Krüger med ett leende och fortsätter:
– Det ska bli grymt roligt att få vara en del av den här turneringen. Det händer ju inte heller så ofta att World Cup spelas så det gäller att väl ta chansen när den väl är här.

Med tanke på säsongen du hade i NHL, blev du överraskad över att du kom med?
– Jag hade förhoppningar på att vara med i laget och jag visste att jag hade chansen att vara med. På så vis var jag inte jätteöverraskad. Jag hoppades hela tiden på att få vara med.

Det är ett väldigt stjärnspäckat lag du kommer tillhöra under World Cup, hur ser du på din roll i det laget?
– Som du säger så är det fantastiska spelare som kommer att vara där. Nu har jag inte pratat med Rikard och dom andra så mycket om roller. Vilken roll jag än får så kommer  jag inte ändra på så mycket.
– Det gäller att komma dit förberedd och det dom vill att jag ska göra kommer jag göra till hundra procent.

Vad är det du vill bidra med till World Cup-laget?
– Den rollen som jag har haft i Chicago senaste säsongerna. Det har varit mycket spel en man mindre och att vara i en checking-line. Jag kan tänka mig att det blir något åt det hållet men, som sagt var, vi har inte pratat så mycket om det ännu och det ändrar heller inte mitt tänk så mycket just nu i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL