Lisa Mattsson.
SDHL 1

Ålandsprodukten gör avtryck i Djurgården: ”Skulle kalla mig själv krigare”

ANNONS

Det är inte direkt så att det vimlar av åländska hockeyspelare av toppklass. Djurgården har dock lyckats få en på kroken – och 20-årige Lisa Mattsson har verkligen gjort avtryck sedan hon kom till Stockholm.
– Så länge Lisa vill spela i Djurgården så kommer Djurgården vilja ha Lisa, säger sportchefen Nisse Ekman till hockeysverige.se.

DANDERYD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är inte ofta man får höra om en hockeyspelare som började sin karriär på Åland. Men i Djurgården finns Lisa Mattsson, som är född och uppvuxen på ön mellan Sverige och Finland. Den 20-åriga finskan kom till Stockholm inför förra säsongen från Kärpät i Uleåborg, där hon gått på hockeygymnasium. Under sin debutsäsong i Riksserien svarade Mattsson för fem mål och totalt åtta poäng på 35 matcher och visade med sitt fysiska spel att hon är en stor tillgång för Stockholmsklubben.

Men hur stor är egentligen damhockeyn på Åland? Hockeysverige.se reste till Danderydsvallen norr om Stockholm för att få svar på den och många fler frågor.
– Damhockeyn på Åland? Den är minimal skulle jag nog säga, säger Lisa Mattsson med ett skratt då vi sätter oss ner i en av uterinkens avbytarbås för den här intervjun.
– Jag spelade med killar på Åland fram till det att jag var 16 år och flyttade hemifrån. Hockey på Åland är väl överlag inte så mycket att hurra över. Det finns ett tjej/damlag som inte spelar på någon jättehög nivå.
– Det finns flera duktiga herrspelare på Åland, men vill man utvecklas och satsa på hockey så måste man ta sig därifrån. Jag tror att herrlaget (IFK Mariehamn) spelar i Division 3 eller 4 här i Sverige.

Anledningen till att Lisa Mattsson började spela hockey var att hon har två bröder, Filip och Oliver Mattsson, som också satsade ganska hårt på sporten, men nu har slutat spela.
– Jag har två storebrorsor som alltid har varit mina förebilder och idoler. Jag tog efter dom, men det har inte alltid varit en självklarhet att det skulle bli hockey. Innan det satsade jag väldigt hårt på friidrott (mångkamp), men sedan fastnade jag för ishockeyn.
– Friidrotten har varit bra för mig eftersom man får mångsidig träningsbakgrund, vilket har varit väldigt givande för mig i hockeyn också.

Hur är träningsmöjligheterna för ishockey på Åland?
– Förutsättningarna och resurserna där är inte jättebra. Men vi har en jättefin ishall med en jättefin is. Lite knackigt skulle jag nog säga att det ändå är.

Du har alltid varit extremt bra tränad, vad bottnar den här träningsviljan i?
– Jag har tränat väldigt hårt från början. Redan som sexåring började jag med friidrotten. Efter det har jag alltid sportat och haft bra friidrottsträningar. Då kör man verkligen baserna, all koordination och så vidare. Dessutom har jag sprungit mycket lång-löpning, bland annat 800 meter och fem kilometer, så jag är härdad, skrattar Lisa Mattsson.
– Jag skulle kalla mig själv för lite av en krigare som aldrig ger upp innan jag ligger ner.

”DAMSPELARE FÅR MER UPPMÄRKSAMHET HÄR ÄN I FINLAND”

Svensk damhockey får mer och mer uppmärkshet i media. Finsk damhockey får givetvis en del media i hemlandet också, men här kan det bli bättre tycker Lisa Mattsson.
– Det är inte lika mycket media i Finland som det är i Sverige. Det här tycker jag är väldigt synd eftersom finska ligan är väldigt bra. Det finns verkligen massor med duktiga spelare där.

Foto: Ronnie Rönnkvist

I Sverige försöker man, även om det är långt kvar, nå närmare en jämställdhet inom hockeyn. Men här tycker Mattsson att den finska hockeyn har en bra bit kvar.
– Man pratar säkert om det i Finland också, men inte alls på samma sätt som här i Sverige. Jag är imponerad över hur mycket respekt och tid ni i media lägger på damerna. I Finland får vi inte någon stor uppmärksamhet överhuvudtaget. Det borde förbättras.

Innan Lisa Mattsson kom till Djurgården spelade hon tre säsonger på fastlandet för Kärpät i Uleåborg.
– Jag flyttade efter högstadiet till Uleåborg för att spela med Oulu Kärpät i finska damligan. Där gick jag samtidigt på hockeygymnasiet. Det var en jättebra kombination. Jag spelade där under tre säsonger och trivdes jättebra samtidigt som jag utvecklades massor. Som bäst tog vi brons under den tiden.

Hur kommer det sig att du senaste säsongen spelade för Djurgården?
– Ja, säg det ha ha… Jag tog studenten i Uleåborg och kände att jag måste gå vidare. Jag var klar med skolan och jag kunde inte leva på att bara spela ishockey. Då ville jag testa på något nytt och jag har alltid tyckt att svenska serien har lockat och jag gillar spelstilen som är här.
– Sedan var det en neurologisk tränare på Åland som kände Nils Ekman. Tydligen hade dom pratat om mig och en dag ringde Nisse. Vi bestämde att jag skulle komma hit och testa och se hur allt kändes. Nu är jag här och ångrar det inte.

”BÖRJAN PÅ NÅGOT BRA”

Utan Nils Ekmans och Danijela Rundqvist engagemang för Djurgårdens damer hade antagligen inte Lisa Mattsson spelat i Sverige förra säsongen.
– Dom är ju allt, verkligen jätteviktiga och duktiga på det dom gör. Båda vill vårt bästa. Det var bara dom två som jag var i kontakt med och när jag kom hit tog dom hand om mig jättebra.
– Mina lagkamrater i Djurgården har också varit helt underbara mot mig och verkligen sett till att jag har haft det bra. Dom har verkligen tagit hand om mig på bästa sätt.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur var omställningen att komma till Sverige och spela?
– Överlag har det varit en ganska stor förändring för mig att flytta hit. Det tog en ganska lång tid att anpassa mig. Stockholm är en stor stad och det tar lite tid att ta sig fram. I Uleåborg bodde jag fem minuter från hallen och skolan. Där kunde jag ta cykeln överallt.
– Hockeymässigt tycker jag att det är mer spel med pucken här, lite mer finlir och teknik. I Finland är det lite mera fysiskt och man åker mera skridskor.

Var det svårt att komma in i det här spelet som man spelar i Sverige?
– Tufft och tufft… Det var mer tufft i början att hitta mig själv och hitta mitt rätta jag och en bra roll. Det har ändå haft en positiv inverkan på mig eftersom det är saker som jag behöver förbättra, att våga hålla puck och så vidare, vilket jag utvecklat den här säsongen.

Om du ser tillbaka på din första säsong i Djurgården, hur vill du sammanfatta den?
– Jag är egentligen väldigt nöjd. Förutom början, då jag hade svårt att hitta mig själv och jag var besviken på min insats, så är jag summasummarum väldigt nöjd med min insats i laget och min egen utveckling. Jag kommer också fortsätta utvecklas och har fortfarande mycket kvar att ge. Det känns som att det här är början på något bra, säger Lisa Mattsson med ett leende.

”ÄR VÄLDIGT POPULÄRT ATT KOMMA TILL SVERIGE”

Nisse Ekman. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nisse Ekman, sportchef i Djurgården, är också mycket nöjd med sin åländska import.
– Trots att Lisa är från Åland personifierar hon det som vi vill att en djurgårdare ska stå för. Hon bidrar mycket och kommer till träningen varje dag för att förbättra sig. Det är en dröm att ha individen Lisa i laget. Hon har ett sådant driv och är en riktig liten terrier. Så länge Lisa vill spela i Djurgården så kommer Djurgården vilja ha Lisa.

Trots att den 20-åriga forwarden har gjort flera fina säsonger i finska högstaligan och en i Djurgården så har hon inte fått chansen att spela i det finska A-landslaget.
– Jag har bara spelat U18 och U20, men inte med damerna… ännu (skratt). Vi får se om det blir så.
– Jag tror i alla fall att förbundskaptenerna har en ganska bra koll på den svenska ligan. Förr var det inte så populärt om man drog över till Sverige från Finland. Då struntade man i dom spelarna och hade ingen koll längre heller. Nu är det väldigt många finska spelare som har kommit till den svenska ligan och det är väldigt populärt att komma hit till Sverige som finsk spelare. Det har gjort att man fått upp ögonen för svenska ligan också.

Är landslagsspel något du siktar på kommande säsong?
– Det är inte hela världen för mig. Jag spelar för att hockey är kul och för att jag vill utvecklas och leverera bra i mitt eget lag. Om jag sedan får spela internationella matcher så är det ett plus i kanten, men självklart vill jag spela i landslaget.

Men ringer finska förbundet och frågar om du vill spela VM så tackar du ja?
– Ja, men det är såklart, säger Mattsson med ett skratt innan vi kommer in på förväntningarna på nästa säsong. Just nu är inte något nytt kontrakt skrivet med Djurgården, även om mycket pekar på att hon kommer spela där även nästa säsong.
– Vart jag än kommer att spela nästa säsong så kommer jag ge järnet och göra mitt bästa i alla lägen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch