Cristopher Nilstorp, Joel Lassinantti och Joacim Eriksson.
Växjö Lakers HC

RANKING: De har SHL:s bästa målvakter

ANNONS

Sommaren är här på allvar och trupperna har börjat sätta sig allt mer inför kommande SHL-säsong. Då passar vi på hockeysverige.se på att utvärdera läget och lyfta fram de lag som just nu har det bäst ställt på varje position. Först ut att synas är målvakterna.

Självklart är vi medvetna om att det fortfarande kan ske förändringar i trupperna, men då de flesta lagen nu börjar få alla pusselbitar på plats kan det vara intressant att stämma av läget. I varje rankning kommer vi lyfta fram de fem lag som har det bäst ställt på varje position och vi börjar som sagt med målvakterna.

5. VÄXJÖ

I Vida Arena kommer två helt ny ansikten dyka upp mellan stolparna kommande vinter. Cristopher Nilstorp och Stefan Stéen har försvunnit och har ersatts av Joacim Eriksson och Viktor Andrén. Med ett SM-guld, två SM-silver och ett VM-brons på meritlistan är Eriksson ett beprövat kort. Han kommer från en stark säsong i KHL med Dinamo Riga och har alla förutsättningar att vara en av SHL:s bästa målvakter. Andrén är betydligt mer oprövad, men kommer från två starka år med Pantern och har verktygen för att överraska många.

4. DJURGÅRDEN

Mikael Tellqvist. Foto: Bildbyrån

Visst börjar Mikael Tellqvist komma till åren, men han visar samtidigt inga tecken på att sakta ner. Veteranen har övertygat under de två senaste åren i SHL och har varit viktig på många olika sätt för Djurgården. Dels genom att själv agera säkert mellan stolparna, men också genom att vara en god mentor och förebild för Mantas Armalis. Med litauern på flykt till NHL ska nu 36-åringen i stället dela ansvaret med Adam Reideborn och mycket talar för att han kan ha samma goda inverkan på den från Modo inhämtade 24-åringen. Reideborn har glimtvis visat prov på hög kapacitet under åren i Ö-vik, men fick ett för stort ansvar för tidigt. Med starkare understöd och en veteran som kan guida honom rätt vid sin sida kan han säkert höja sig i huvudstaden.

3. FRÖLUNDA

Johan Gustafsson. Foto: Bildbyrån

Svenska mästarna har tappat ligans bästa målvakt från föregående år i Lars Johansson, men behöver knappast känna någon panik. Johan Gustafsson må ha haft ett tungt förstaår i klubben, men i slutspelet visade han prov på vilken hög kapacitet han besitter. Med ett återvunnet självförtroende står 24-åringen mer än redo för att leda göteborgarna och bakom honom återfinns en av ligans mest intressanta nykomlingar på målvaktssidan. Kanadensaren Dan Bakala, som sedan tidigare har flera utmärkelser med sig från sin tid på college och i Storbritannien, har varit en av Hockeyallsvenskans bästa målvakter två år i rad. Han har varit sitt lags bästa och viktigaste spelare i såväl Mora som Oskarshamn och det ska bli mycket spännande att se vad han kan uträtta i SHL.

2. LULEÅ

Om man skulle ranka SHL:s bästa förstamålvakter hade norrbottningarna haft förstaplatsen på listan. Man hade turen att få behålla Joel Lassinantti trots NHL-intresse och med sitt lugn och sin höga lägstanivå är 23-åringen utan tvekan en av hela ligans största profiler. På egen hand gör ligans bästa målvakt sett över de två senaste åren sitt lag till en guldkandidat. Bakom honom finns ett överflöd av potential i Filip Gustavsson, men 18-åringen har ännu inte visat tillräckligt för att anses som ett helt säkert kort om Lassinantti skulle gå sönder.

1. MALMÖ

Cristopher Nilstorp. Foto: Bildbyrån

Malmö gjorde vad de skulle, men inte mer, under sin SHL-comeback. Man säkrade nytt kontrakt, men orkade inte längre än så. Även om Jonas Gunnarsson imponerade storligen störde det självklart skåningarna att tilltänkta förstamålvakten Oscar Alsenfelts säsong rycktes sönder av skador. Till kommande år finns dock alla möjligheter för Malmö att ta stora kliv framåt, till största del beroende på just målvaktsposten. Alla vet fortfarande vad Alsenfelt går för när han är på topp, då han har kapacitet till att vara en av ligans verkliga toppmålvakter. När han dessutom ses som nummer två i Malmös egen målvaktshierarki säger det en del om vilken bredd skåningarna har mellan stolparna. In har nämligen också Cristopher Nilstorp kommit. Färjestads och Växjös tidigare guldmålvakt är en vinnare ut i fingerspetsarna som alltid lyfter sig när matcherna betyder som mest. När han nu återvänder hem ser han till att hans moderklubb i nuläget har Sveriges bästa bredd på målvaktsposten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL