Nicklas Bäckström.
Washington

Bäckström har tröttnat på slutspelsmissarna: ”Vi är frustrerade”

ANNONS

Washington dominerade i NHL, men i slutspelet blev det ett nytt tidigt uttåg. Nu har Nicklas Bäckström och hans lagkamrater tröttnat på missarna.
– Vi spelare är frustrerade och vill också gå längre och bli bättre, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Nicklas Bäckström fick hela sin sommarträning förstörd förra säsongen på grund av sin höftskada. Redan då tog han hjälp av personliga tränaren Andreas Öhgren i sin rehabilitering. Trots att han inte fick den bästa förberedelsen inför säsongen svarade Bäckström för 20 mål vilket är det bästa han presterat sedan säsongen 2009/10.

Varför ändra på ett vinnande recept? Nicklas Bäckström valde att fortsätta jobba med Öhgren även den här sommaren och det är under ett av träningspassen med den förra Timråspelaren som 28-åringen från Valbo stannar upp för en intervju.
– Andreas kom ju även över till Washington och hjälpte till tillsammans med läkarteamet i Washington. Dom jobbade bra tillsammans och fick ordning på mig. Eftersom läkarteamet där borta har hand om många andra spelare också så var det bra att han tog hand om mig, vilket gjorde att jag kunde köra extra och fokusera på min skada.
– Han var över under två veckor. Sedan var han även över en snabbis över jul och nyår med familjen. Nu kommer han upp hit och lägger upp ett program åt oss varje måndag. Sedan kör vi (Bäckström, Elias Lindholm och Calle Järnkrok) det programmet måndag till fredag. Förra veckan var vi även ner till Stockholm och körde med honom där under en dag.

BB160428JM041

Bäckström i duell med Crosby.

Nicklas Bäckström svarade alltså för 20 mål förra säsongen och han var också nöjd med sitt och lagets spel innan slutspelet.
– Grundspelet gick bra. Även i första rundan spelade vi bra, men jag tycker ändå att vi måste kunna ta ett större kliv och gå längre. Samtidigt åker vi ut mot ett bra Pittsburgh som vinner allting.
– Det var tufft. Pittsburgh toppade sin form samtidigt som inte alla våra fyra kedjor fungerade.

Hur reagerar fansen på att ni gång efter annan misslyckas med att ta er långt i slutspelet?
– Dom är väl ganska trötta på det och lika frustrerade som oss spelare. Där är det ingen skillnad. Vi spelare är också frustrerade och vill också gå längre och bli bättre.

När vi sågs förra sommaren så sa du att det är ganska mycket hockeysnack på stan i Washington, har det varit så även den här säsongen?
– Kring träningarna och matcher är det väl ganska stort, men ute på stan är det väl inte så jättemycket hockeysnack. Det är mer då det drar ihop sig till slutspel då det känns i hela stan att det är något som försiggår.

Washington är en politikerstad, men händer det att du får stanna på gatan ibland för att snacka hockey med några stadsbor?
– Det händer ibland, men det är inte farligt mycket alls.

DSC_0057

Nu är Nicklas Bäckström hemma med familjen i Gävle och det märks på honom att han trivs med att få koppla av några månader i Sverige innan säsongen drar igång.
– Jo, men så är det. Det är alltid sköt att komma hem och träffa vänner och familj men samtidigt träna. Sedan får man ju hoppas att vädret är bra, men det där vet man ju inte riktigt, säger Bäckström med ett leende.

Och pappa har du blivit för något år sedan…
– Ja, det är hur bra som helst, säger 28-åringen samtidigt som ansiktet spricker upp i ett stort leende.
– Det är underbart och att få en liten människas utveckling är helt enormt. Samtidigt är det ett bra sätt att koppla av från hockeyn. Jag gillar att leka med henne och det är helt perfekt när man kommer hem från träningen att då få tänka på något helt annat.

Nicklas Bäckström tackade nej till VM i Moskva tidigare i våras som så många andra. I hans fall handlade om att han nu måste komma ikapp sig med träning efter att ha missat hela förra säsongens försäsongsträning.
– Jag tackade nej för operationen jag hade gjort plus att jag förra sommaren inte hade någon riktig sommarträning. Därför kände jag nu att jag verkligen vill ha en riktig sommarträning.
– För mig har VM en hög status och självklart vill jag vara med och spela när det är VM. Nu kan jag bara prata för mig själv och jag kände att jag behövde den här sommaren för att komma redo till World Cup och NHL-säsongen. Bara jag är hel och frisk så ställer jag upp.

BB140219JM014

Nu väntar World Cup i september, hur går dina tankar inför det äventyret?
– Det ska bli otroligt kul och någonting som jag har sett fram emot sedan man annonserade att det skulle spelas. Framförallt då i och med att man ska spela turneringen i Toronto. Jag tror att det är bra att man lägger det där så att det verkligen blir ett riktigt tryck runt turneringen.

Vi ser dig som en av stjärnorna i World Cup-laget, men hur säker har du själv känt dig på en plats i laget innan första truppen presenterades?
– Nej, jag kände mig såklart inte säker på min plats. Samtidigt kan jag bara göra mitt och hoppas på det bästa. När jag vart uttagen så blev jag väldigt glad och det ska, som sagt var, bli otroligt kul.

Vad vet du om Rickard Grönborg som coach?
– Det är han som har skött coachningen när Mårts har varit tränare. Han är otroligt aggressiv och bra. Sedan har han en bra kommunikation med spelarna hela tiden. Jag gillar honom verkligen

Vilka förväntningar ska vi ha på Tre Kronor och din insats i World Cup?
– Vi ska vinna, svarar ”Bäckis” blixtsnabbt.  Det finns ingen annan målsättning för svenska landslag för så pass bra ska vi vara. Laget ser bra ut och i slutändan handlar det om vilka som får ihop det bäst på en så pass kort tid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL