Magnus Hellberg.
Nyheter

Hellberg har fått mersmak efter Rangers-debuten: ”Det var riktigt häftigt”

ANNONS

Han fick debutera för New York Rangers i Madison Square Garden under förra säsongen, och Magnus Hellberg har fått smak på mer. Nu hoppas han få chansen från start vid något tillfälle nästa säsong.
– Det skulle vara grymt kul att få chansen till det snart, säger han hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Rangers möter Washington i ett fullsatt Madison Square Garden. Henrik Lundqvist har inte en av sina bästa kvällar. Efter två perioder kastar han i handduken. In kommer i stället en 25-åring från Uppsala, Magnus Hellberg, som inför säsongen plockats över till Rangers organisation från Nashville. Men innan matchen mot Washington hade han inte fått chansen att spela i Rangerströjan.
– Jag hann inte tänka så mycket när jag skulle hoppa in. Klart att jag blev lite nervös eftersom jag ändå är mänsklig. Det är mer efteråt som jag fattade vad som hade hänt, säger Magnus Hellberg när hockeysverige.se får en intervju med honom i solen utanför Ritorps ishall samtidigt som AIK:s herrlag är på väg ut för ett fyspass.
– Jag hade ändå suttit på bänken några matcher innan och hade fått suga in allt och känna på det lite innan. Självklart var det lite speciellt att stå på isen. Dessutom var det i en av dom kändaste arenorna i världen. Det var riktigt häftigt, fortsätter han.

Hann du känna av någon reaktion från publiken när Henrik Lundqvist blev utbytt och du i stället kom in mellan stolparna?
– Nej, det gjorde jag inte. Henke är Henke och det är sjukt hur stor han är där borta. Under några matcher då jag var uppe gick det väldigt tungt för laget. Nu var det ingen lätt uppgift för Henke och man kan inte lasta honom för någonting.
– Nu valde tränaren att tända laget genom att byta ut honom. Klart att det ändå då var häftigt för mig att få spela.

Vad sa Lundqvist till dig innan tredje perioden?
– Han sa inte så mycket och han var nog mest besviken på sig själv eftersom han hade släppt några puckar. Det förstår jag själv som målvakt, att man inte vill släppa in puckar på det sättet. Vi pratade istället en hel del efteråt.

DBK1509220025_RANGERS_AT_FLYERS copy

Det blev inga mer inhopp i NHL den här säsongen för Magnus Hellberg. Givetvis kan han känna en viss besvikelse över det.
– Jag hade hoppats att det skulle bli fler. När Henke var skadad var det jag och (Antti) Raanta som körde. Då trodde jag att jag skulle få hoppa in mot Islanders. Dom körde över oss totalt i första perioden och gjorde fyra eller fem mål. Då började jag känna på mig att nu kommer det hända snart. Coachen valde att ha kvar Raanta vilket jag givetvis respekterar, men självklart hade jag velat hoppa in.
– Man måste alltid vara redo på att hoppa in, så är det att vara andramålvakt, men det blir lite annorlunda att spela om man får en match start. Det skulle vara grymt kul att få chansen till det snart.

Hur skulle du beskriva den miljö som det är att spela i ett av världens mest kända hockeylag?
– När jag blev trejdad från Nashville och man sa att det New York Rangers så blev jag inte direkt ledsen, säger Hellberg med ett skratt och fortsätter:
– Även om jag hade haft tre grymma säsonger i Nashvilles organisation så kände jag att det var dags att röra på mig och få en nystart. Jag har växt upp med Lundqvist som idol och med New York Rangers. Dessutom är New York ett lät resmål för svenskar eftersom det går direktflyg dit. Det här har gjort att det blivit något speciellt mellan New York och Sverige.
– Jag kände direkt när jag kom över dit att jag kom snabbt in i laget. Killarna och organisationen välkomnade mig direkt. Självklart är det speciellt att Lundqvist var där. Han är ju den första svensken som varit förstamålvakt i Rangers. Givetvis kan jag lära mig otroligt mycket bara av att kolla på honom på nära håll. När jag dessutom får sitta och prata i samma omklädningsrum med honom så lär man sig otroligt mycket.

hellberg

Magnus Hellberg.

Magnus Hellberg tillbringade större delen av säsongen i Hartford Wolf Pack i AHL. Där spelade han inte mindre än 53 matcher, vilket är det mesta som han har spelat under en och samma säsong.
– När jag blickar tillbaka på säsongen där så är jag ändå ganska nöjd. Det grämer mig att vi missade slutspel eftersom det är därför man spelar.
– Om jag kollar individuellt så är jag ganska nöjd. Jag har aldrig spelat så mycket matcher som jag gjorde den här säsongen. Dessutom tycker jag att jag hade en ganska respektabel räddningsprocent (91,8), men självklart ska man inte stirra sig blind på det. I alla fall tog jag stora kliv i min utveckling som målvakt.

Vad låg bakom den utvecklingen?
– Det här var min fjärde säsong och jag jagar att ta en ordinarie plats i NHL. Visst, ibland kan jag bli frustrerad när jag ser att många målvakter som jag har mött och vi vunnit mot i AHL kommer upp och gör det väldigt bra i NHL. Då står man där och vill också vara med där då man ändå är så pass nära.
– Det handlar om tålamodet vilket jag också jobbat med. Jag kopplar bort allt annat och tar en match i taget och verkligen litar på processen. Det är bara så att det går snabbare för vissa. Jag spelade mot (Matt) Murray, Pittsburghs målvakt, hela säsongen. Jag vet han är en grym målvakt. Han kom upp då (Marc-André) Fleury blev skadad. Resten är ju historia. Jag är ju runt folk som lyckas så självklart är jag extra hungrig på att lyckas själv.
– Jag kände att jag inte hade bråttom, fokuserade på processen och hade ett bra snack och samarbete med målvaktstränaren (Benoit) Allaire. Han gillar också att spela ett tajt målvaktsspel precis som Micce Andreasson och Stefan Persson (Hellbergs målvaktstränare på Goaliemania) alltid gillat att köra. Jag hade en bra grund innan och vi förstod varandra riktigt bra.

Kände du dig ovanligt sliten efter säsongen då du spelat 53 matcher?
– Klart att jag kände att jag hade 53 matcher i kroppen. Jag började känna lite i höfterna och ljumskarna. Jag lärde mig också otroligt mycket på att spela så pass många matcher.
– Jag hade en lite ljumskskada och jag kände av höften. Då förstår man hur otroligt viktig sommarträningen är och hur mycket man måste hålla igång under säsongen. Det blir lite annorlunda om du är andramålvakt och spelar tio matcher jämfört med om du står i nästan varje match. Nu spelade jag väldigt mycket och framförallt tajta matcher. Då kanske jag inte kan köra stenhårt på varje träning. Då blir det mer att jag försöker ta hand om kroppen och återhämta mig till matcherna. Jag är van att träna ganska mycket, men nu orkade jag verkligen inte träna lika hårt.

Magnus Hellberg har kontrakt med New York Rangers ytterligare en säsong och målet för nästa säsong är givetvis att ta en av två målvaktsplatser i laget från Manhattan.
– Jag åker över med målet att ta en plats i Rangers, helt klart. Nu sajnade Rangers Antti Raanta på ett tvåårskontrakt. Det är han som jag slåss emot och han är en riktigt bra målvakt vilket han visade den här säsongen.
– Klart att jag hade hoppats på att dom inte skulle sajna om honom, men jag förstår Rangers. Sedan får vi se hur dom gör. Det kommer alltid finnas konkurrens och det kommer bara att finnas två platser. Du får verkligen ingenting gratis där borta. Du måste bevisa dig och ta chansen om du får den.
– Jag vet att det kommer bli tufft som fan, men jag åker över med siktet inställt på att ta en plats och visa varför dom ska välja mig istället för honom. Det är så det är.

DSC_0149

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur ska du nå dit så du får den platsen?
– Det börjar nu här på Goaliemania (målvaktscamp) där jag kan nöta detaljer och lägga grunden. När jag åker över ska jag vara redo.
– Nu blir det lite annorlunda eftersom Lundqvist ska vara med i World Cup. Det innebär mer speltid för mig under träningsmatcherna på campen. Raanta är en riktigt bra målvakt och person och jag gillar honom som fan, men samtidigt vill vi båda ha samma plats. Jag har varit där i fyra år nu och hungrigare än någonsin på att slå mig in i NHL. Jag känner att jag nu är redo och det gäller att när jag väl får chansen, precis som Murrat var nu, att man tar den.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL