Carl Grundström.
SHL

Nobbar draften – för att träna: ”Var ett ganska svårt beslut att ta”

ANNONS

Carl Grundström är en av de högst rankade svenskarna inför draften, men trots det väljer han att stanna hemma i Sverige. De många resorna över Atlanten skulle innebära för mycket förlorad träning.
– Det är bäst för mig att stanna hemma, säger Carl Grundström till hockeysverige.se.

För många, kanske de flesta, hockeytalanger är det en barndomsdröm att få åka över på en NHL-draft, och höra sitt namn ropas ut inför den enorma arenan. Många svenskar åker över till eventet, trots att man inte förväntas gå i förstarundan.

Men Carl Grundström väljer en annan linje. Den svenske JVM-profilen tippas gå i början av den andra rundan, och Bob McKenzie hade honom på 40:e plats på sin draftranking som släpptes tidigare i veckan. Men Grundström närvarande inte på ”draft combine” tidigare i månaden, och åker heller inte över till helgens draft i Buffalo.
– Det blir många resor över Atlanten då, och jag vill inte förlora så mycket träning som jag skulle göra om jag skulle vara med på allting som har med draften att göra. Det var ett ganska svårt beslut att ta, för det är klart att man egentligen vill fara över och kolla på draften på plats. Men det är bäst för mig att vara hemma, så jag inte missar så mycket, berättar stortalangen för hockeysverige.se när vi når honom mitt i den intensiva träningsperioden.

Beslutet är ovanligt, och Carl har inte pratat med någon annan som funderat i samma banor. Men han tror inte det kommer påverka honom negativt på något sätt.
– De jag har pratat om det med har köpt resonemanget, så det har inte vara några problem alls för mig. Och även om jag inte åker över den här helgen så kommer jag vara med på development-campen oavsett vilket lag som väljer mig, om jag nu blir draftad. Så det borde inte bli några problem i framtiden på grund av det här.

Den tidigare Modoforwarden tippas av de allra flesta att gå i andrarundan, och han medger att han kanske hade resonerat annorlunda om han fått indikationer på att väljas redan i nattens förstarunda. Men det finns ett stort intresse för Grundström.
– Ja, det hade jag nog gjort. Hade jag trott att jag skulle väljas i förstarundan så hade jag kunnat resonera på ett annorlunda sätt.
– Jag har pratat med en massa klubbar, så det är svårt att veta hur de tänker och jag har ingen aning vilka som kommer välja mig. Och det spelar ingen roll vilka det blir.

BB151229JM010

Carl Grundström var med om Modos tunga uttåg ur SHL i våras, men byter nu botten mot toppen. Nästa säsong kommer den talangfulla spelaren husera i svenska mästarna Frölunda.
– Jag ska ge allt jag kan, och spela så bra jag kan, så att jag kan få en stor roll här. Det är egentligen det jag fokuserar mest på i nuläget. Jag försöker att inte tänka så långt fram, utan målet just nu är att ta en plats i Frölunda.
– Men det är såklart så att jag vill vinna SM-guld. Det var en stor anledning till att jag flyttade hit. Jag vill spela i ett topplag och vara med och slåss om att vinna.

Har du kunnat lägga det tunga uttåget med Modo bakom dig?
– Det var såklart riktigt surt, men det börjar gå över litegrann nu. Eller snarare, det måste gå över. Jag måste kunna lägga det bakom mig, och börja titta framåt.

Frölunda har haft en historia av att förädla stora talanger, som sedan tagit klivet till NHL. Namn som John Klingberg och Mattias Janmark kan nämnas, men också Lukas Bengtsson och Tom Nilsson, som ska försöka slå sig in i ligan nästa säsong.
– Det är självklart något jag tänkte på när jag flyttade hit. Mitt stora mål för framtiden är att jag vill spela i NHL, och jag har ju sett hur mycket spelare kunnat utvecklas i Frölunda för att sedan kunna ta sig dit. Dom är duktiga på att utveckla spelare, och ger verkligen unga killar chansen också. Dom vågar satsa på unga spelare, och det betydde mycket när jag bestämde mig för att flytta hit. Det känns riktigt bra att veta att de verkligen fått fram många bra spelare de senaste åren.

Carl Grundström har sannerligen en intressant tid framför sig, med spel i svenska mästarna, och ett JVM där han förväntas vara en av Sveriges tongivande spelare. Men först väntar alltså en spännande NHL-draft.
– Jag vet faktiskt inte hur jag ska följa den. Jag kanske få kika lite på TV, avslutar forwardstalangen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL