Marian Hossa, Brian Rafalski, Zdeno Chára, Dominik Hasek
Nyheter

LISTA: De tio bästa Free agent-värvningarna de senaste tio åren – en svensk tar plats

ANNONS

Till helgen brakar det loss ordentligt i NHL:s silly season. Då öppnat free agent-fönstret, och spelare som Steven Stamkos, Loui Eriksson, Milan Lucic och Kyle Okposo ska hitta en klubb. 

Steven Stamkos är det kanske tyngsta namnet någonsin på den fria marknaden, och kanske kan han leta sig in på den här listan på sikt. NHL.com har nämligen rankat de tio bästa free agent-värvningarna de senaste tio åren.

Zdeno Chára, från Ottawa till Boston 2006
För tio år sedan valde Ottawa mellan att behålla Wade Redden eller Zdeno Chára. Man valde Redden, som sedan dess haft en närmast skrattretande karriär i jämförelse med Chára. Boston sajnade slovaken, gjorde honom till kapten, och gick sedan till två Stanley Cup-finaler. 2011 blev Chára den blott andra europeiska lagkaptenen, efter Nicklas Lidström, att vinna titeln.

Brian Rafalski, från New Jersey till Detroit 2007
Han hade vunnit två titlar under tiden i New Jersey, men det fanns ändå de som tvivlade på om Brian Rafalski skulle nå upp i samma nivå i Detroit. Men det visade sig bli en fullträff med honom i samma backpar som Nicklas Lidström. Två gånger om under sina år i Detroit kom Rafalski topp-10 i Norris Trophy-omröstningen.

Strålman

Anton Strålman.

Anton Strålman, från New York Rangers till Tampa Bay 2014
”Han kommer aldrig vinna Norris Trophy, men han kommer hjälpa sin backpartner göra det”. Så berömde Tampa Bays coach Antron Strålman under dennes fenomenala slutspel förra året. Anton Strålman har tagit den långa vägen till att bli en toppback, men tillsammans med Victor Hedman bildar han nu ett av ligans mest svårspelade backpar. Har spelat två Stanley Cup-finaler, och kommer vara en nyckelspelare i Sveriges World Cup-trupp i höst. Anton Strålmans utveckling sedan han kom till Tampa Bay är imponerande.

Marián Hossa, från Pittsburgh till Chicago 2009
Han gick till Pittsburgh, och förlorade Stanley Cup-finalen mot Detroit. Då bytte han till Detroit – och förlorade Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh. Men därefter har han varit Chicago trogen. Det har blivit tre Stanley Cup-titlar under åren i Blackhawks. Han har utvecklats till att bli en av NHL:s bästa defensiva forwards. Nu är det dock bara en tidsfråga innan hans kontrakt blir en verklig börda för klubben.

Petr Sýkora, från New Jersey till Pittsburgh 2007
Pittsburgh ville ha fler målskyttar till laget, och plockade in Sykora. Tillsammans med Jevgenij Malkin bildade han ett fruktat radarpar under ett par år. Var med i lagets båda finaler mot Detroit, och fick lyfta pokalen innan han flyttade vidare.

Marián Gábork, från Columbus till New York Rangers 2009
När New York Rangers plockade in den slovakiske storskytten var han en enorm prestigevärvning. Gaborik hade ett par säsonger över 40 mål i Rangerströjan, men skador och åter skador förstörde karriären något. Det blev aldrig någon Stanley Cup-titel i Rangerströjan, men väl en i Los Angeles. Då besegrade man just Rangers i finalen.

Dominik Hašek, från Ottawa till Detroit 2006
41-åringen Dominik Hasek blev en riktig fullträff för Detroit. Den enorma legendaren spelade närmast som i fornstora dagar när han klev in i Red Wings, och vann 65 av sina 95 matcher för klubben. Han vann Stanley Cup 2008, men då som backup till Chris Osgood som tog över förstaspaden under slutspelets gång.

Matt Moulson, Los Angeles till New York Islanders 2009
Det är nog inte speciellt många som minns Matt Moulson från hans år i Los Angeles Kings. På två säsonger fick han bara spela 29 matcher, och klubben valde att släppa honom sommaren 2009. Då såg New York Islanders sin chans att göra honom till parhäst till John Tavares, och det blev succé. Moulson hade ett riktigt fint poängsnitt under åren i Islanders, men trejdades sedan till Buffalo under inledningen av säsongen 2013/2014.

Joel Ward, från Washington till San José 2015
Han blev en publikfavorit i huvudstaden, men de hade inte möjlighet att behålla honom. I stället skrev San José ett treårskontrakt med den hårt jobbande forwarden. Ward gjorde en bra grundserie, och kom ännu mer till sin rätt under slutspelet där Sharks gick till sin första final någonsin.  Det blev sju mål och totalt 13 poäng under Sharks slutspelssaga, som dock slutade med förlust mot Pittsburgh.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL