SHL

Målvaktssyskonen som tar lärdom av varandra

ANNONS

De är båda målvakter och spelar i Sveriges högsta serie. I en intervju med hockeysverige.se berättar målvaktssyskonen Adam och Sofia Reideborn om vilka lärdomar de tagit av varandra.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är inte ofta vi får se ett syskonpar vakta målet i SHL respektive Riksserien (SDHL). Förra säsongenspelade Adam Reideborn, 24, i Modo och hans lillasyster Sofia, 17, i AIK, vilket måste ses som unikt. Om hockeysverige.se:s läsare kan hitta något motsvarande på målvaktssidan så tar vi med glädje emot den informationen.

Inför kommande säsong har båda syskonen valt att byta klubb. För Adams del kommer det nästa säsong bli spel i Djurgården medan Sofia kommer spela för SDE Hockey. Hockeysverige.se stämde räff med syskonen på Stora Essingen, invid vattnet med utsikt mot Äppelviken. För övrigt inte alls långt ifrån där Djurgårdsikonen Lasse Björn bor numera. Men nu skulle vi prata med Reideborns om målvaktsspel och inte om klassiska djurgårdsbackar.
– Varför jag blev målvakt? Det är en ganska klassisk historia egentligen. Jag spelade mycket med brorsan (Andreas) och hans kompisar ute på skolgården. Jag var yngst så jag fick stå i mål. Jag fick ta det tråkiga skitjobbet, så var det, skrattar Adam Reideborn och fortsätter:
– Det var likadant i fotbollen, att jag var målvakt där också. Där spelade jag i Essinge IK och gjorde väl det till jag var 15 år. Sedan blev det tajt med tid och jag var tvungen att välja. Löpsteget var inte min starka sida så det fick bli hockey.

Hur minns du första hockeymatchen du spelade?
– Första matchen minns jag inte, men jag kommer ihåg då jag blev målvakt. Det var under en cup i Linköping. Tränaren bad oss skriva på en lapp vad vi ville bli, forward, back eller målvakt. Då valde jag målvakt eftersom jag kände att det var roligast och passade mig bäst. Då spelade jag faktiskt i AIK.

Hade du någon förebild som gjorde att du valde målvaktsjobbet?
– Nej, egentligen inte men jag gillade Miika Kiprusoff då. Han spelade i AIK då men senare även i Timrå och var kanske den jag tittade lite extra på då, men jag tittade på ganska många målvakter och stilar.

Lillasyster Sofia hade för övrigt storebror Adam som förebild och idol.
– Jag var och kollade på varje match som Adam spelade och hängde alltid på Ritorp när han tränade.
– Jag började som back, men pappa sa att jag inte riktigt var back utan oftast den som vaktade målet. På ett eller annat sätt har jag alltid varit målvakt.

Vaktade målet fast du var utespelare?
– (Skratt) Jag var alltid runt målet som en back-målvakt, eller en flygande målvakt.

Vad har Adam betytt för dig som målvakt?
– Han betyder jättemycket och han är min största förebild och jag vill spela som honom.

Har ni samma spelstil?
– Jag kan se många likheter i Sofia när jag sett mig själv på video, säger Adam Reideborn och fortsätter:
– Pappa säger likadant, att vi har en nästan ganska identisk spelstil, vilket jag kan hålla med om. Vi är ganska lika som målvakter. Vi är väldigt lugna som målvakter och ingen av oss stressar upp sig i onödan.
– Båda försöker få utespelaren att ta första steget hela tiden, fyller Sofia i.

Det låter som ni båda vill utmana som målvakter?
– Ja, men lite så är det som målvakt, att man måste vara kylig och vänta på att den andra ska göra första draget, menar storebror.

DSC_0126

Trots att Adam Reideborn senaste säsongen har bott i Örnsköldsvik och Sofia i Stockholm har dom båda mycket kontakt under säsongen.
– Det får jag ta på mig…Jag tar kontakt i alla fall, skrattar Sofia Reideborn varpå Adam fyller i:
– Det går lite upp och ner. Vissa stunder är det lite mer. När man behöver någon att prata med så vet jag att hon kommer att höra av sig för att kolla läget och se hur det är. Flyter allt på bra så hörs vi kanske inte så mycket, men vi stöttar och peppar varandra hela tiden.

Sofia var ofta inne på C More och kollar när Adam spelade i Modo, men det motsatta att Adam kollat på Sofia när hon spelat har det varit sämre med. Förklaringen till det är ganska naturlig eftersom han inte haft Live Arena där hennes matcher gått senaste säsongen.
– Jag har följt Softa på swehockey.se. Däremot har jag inte kollat så många matcher som jag borde ha gjort, men det kommer att bli lite fler nu när jag bor i Stockholm och nära till hennes matcher.

Som målvakter, hur mycket utbyte har ni av varandra?
– Jag tar mycket idéer av Adam och försöker också fråga honom om ganska mycket. Jag går alltid till Adam först. Sedan kanske inte han har så mycket av lära av mig utan jag tror att jag mer tar lärdom av honom.

Adam, kan du även använda Sofia som bollplank?
– Absolut! Ibland kan jag tappa lite elementära saker som jag lärde mig då jag var ung, men som man kanske tappar bort lite när man ska ta ett till steg. Eftersom hon lär sig dom sakerna nu så kan jag fråga henne vad jag lärde mig i hennes ålder. På så vis kan jag gå tillbaka lite till grunderna som man måste ha då.

Kommer Sofia med lite pekpinnar ibland med andra ord?
– Ja, det gör hon ha ha…

DSC_0139

Sofia Reideborn

Dock blir det inte så att syskonen tränar någonting under sommarhalvåren eller inför säsongsstarterna. Givetvis blir det heller ingen gemensam träning under säsongerna.
– Jag får lite träningstips som jag kan köra, men mer än så blir det inte, säger Sofia Reideborn.
– Jag har ändå varit med om lite olika typer fysövningar och upplägg. Saker som jag tagit med mig på vägen och som jag fortsätter med. Saker som jag kan bjuda henne på så att hon blir så bra tränad som möjligt, berättar Adam.

Träningstipsen Sofia har fått av sin storebror har givit ett bra resultat enligt henne själv.
– Ja, absolut. Tidigare visste jag inte att bålstabiliteten var så pass viktig. Nu har jag fått en massa övningar av honom för att stärka upp den biten, vilket jag tycker har varit den största biten som jag lärt mig.

Adam och Sofia har haft två ganska tuffa säsonger. För Adams del fick han vara med om Modos degradering till Hockeyallsvenskan.
– Min säsong var ett misslyckande. Jag skulle gå in som förstamålvakt i SHL, vilket skulle bli första gången för mig, men säsongen slutade med att vi åkte ur. Jag har ändå lärt mig mycket på vägen och har haft många motgångar som jag har fått kämpa mig ur. Jag kommer att gå starkare ur säsongen som var, men samtidigt var det en tuff säsong, säger Adam Reideborn med en ganska besviken uppsyn.

Oavsett hur du spelade under säsongen, bra eller dåligt, så fick du ofta negativ kritik, hur hanterade du den?
– Det går inte att göra någonting åt det där. Man vet att då laget förlorar matcher så är jag som målvakt den första som man pekar på. Så kommer det alltid vara och det får jag ta.
– Man får helt enkelt skita i det som man vet inte stämmer. Har jag gjort något misstag och vi förlorat så kommer jag i första hand peka på mig själv och ta det.

Hänger du med vad som skrivs om dig i media?
– Ja, jag kommer alltid läsa tidningarna och så vidare. Jag läser vad som står, men tar inte åt mig så mycket utan jag låter det få rinna av.

BB151020JL025

DSC_0140

Adam Reideborn.

Adam Reideborns avslut på säsongen blev den värsta tänkbara. I slutet av tredje perioden leder hans Modo över Leksand i direkt kvalet till SHL med 3-1. Leksand reducerar och kvitterar för att sedan avgöra i förlängningen.
– Det kändes som att vi hade full koll på matchen. Vi hade pucken hela matchen och pressade på, men vi fick inte utdelning på chanserna vi hade. Vi hade ändå en 3-1 ledning och det kändes säkert. Sedan får Leksand en slumppuck som studsar in till 3-2. Då fick Leksand hopp igen.
– Jag tycker ändå att vi hade koll på matchen igen efter det och anföll. Sedan kommer 3-3 målet som kommer sitta kvar i huvudet ett tag för mig. Det blev ett tufft mål att släppa in i det läget.

Hur upplevde du det målet?
– Jag visste att han (Alexander Ytterell) skulle skjuta eftersom han hade skjutit mycket i hela den serien. Dessutom är han duktig på att skjuta just ovanför benskyddet. Jag visste att skottet skulle komma. Jag borde gått ut lite längre och gjort mig lite större för att täcka skottvinkeln. Istället blev jag straffad.

Sedan gör Broc Montpettit 4-3 i förlängningen…
– Jag kommer inte gräma mig lika mycket över det målet. Det var ett friläge och det kan gå lite hur som helst. Det var ändå 3-3 målet som var tuffast för mig personligen.

Sofias säsong har inneburit väldigt lite matchtid, detta trots att hon var en av tre målvakter i Sverige JVM-lag. Totalt blev det bara sex matcher i Riksserien, men även en match med AIK:s J18-lag för killar.
– Säsongen var ganska tuff faktiskt. Det var jobbigt att hålla humöret uppe en hel säsong när jag spelade så pass lite. Jag fick ändå chansen i J18 en match vilket jag är tacksam över.

Hur hanterade du under säsongen att bara spela sex matcher?
– Jag fick träna mycket på hockeygymnasiet och med J18. Sådant blir jag bara glad av, att få träna extra med killar. Det var nog ”HG”- träningarna som fick mig att fortsätta ha glöd.

Var du på väg att ge upp?
– Nej, absolut inte, men hockeyn var inte lika kul.

DSC_0754

Murase och Reideborn.

Hur upplevde du hur det var att jobba med Minatsu Murase?
– Det var verkligen jättekul att få jobba med en av Sveriges bästa målvakter. Vi tävlade varje dag och det jag utvecklade mest när jag jobbade med henne var det mentala och lugnet. ”Musse” är väldigtblugn. Även fast hon har släppt in ett mål så ser man inte det på henne. Det jag bland annat tar med mig från det är att man aldrig ska visa något när man släppt in mål.

Till nästa säsong kommer Sofia Reideborn istället alltså spela för konkurrenten i SDHL, SDE Hockey.
– Jag valde att byta klubb eftersom jag helt enkelt ville spela mer matcher. Jag känner att jag kan få den möjligheten i SDE. Självklart får jag tävla om det, men jag känner att jag får en större möjlighet där.

Även Adam Reideborn valde alltså att byta klubb och kommer nästa säsong kriga med tidigare NHL- målvakten Mikael Tellqvist om förstaspaden i Djurgården.
– Jag känner att jag har mycket mer att ge i SHL och jag tycker inte att jag fick ut allt under mina två säsonger i Modo. Framförallt då säsong två.
– Jag vill ge det en ny chans och jag har jättebra minnen från då jag spelade i Djurgården tidigare. Det ska bli jättekul att komma tillbaka och se hur jag kan utvecklas där. Jag vill visa mig själv och alla andra att jag fortfarande kan.

Vilka förväntningar har du på den kommande säsongen?
– Jag vill tävla mot ”Tellan”. Framförallt vill jag lära mig mycket. Han hjälpte Mantas (Armalis) väldigt mycket förra säsongen och det är många som han har spelat med och som sedan tagit klivet över till Nordamerika.
– Han har mycket att lära ut och jag vet att han gärna gör det. Sedan vill jag även tävla om platsen och fortfarande stå matcher.

Finns spel i Tre Kronor som mål?
– Nej, egentligen inte. Jag vill se till att vi kommer att ligga i toppen av SHL och vinna så många matcher som möjligt.

Samma avslutande fråga till dig Sofia, vilka förväntningar har du på nästa säsong?
– Att jag får chansen att tävla om att stå matcherna. Det känner jag väl inte att jag riktigt fick säsongen som var.

Du kommer att spela i ett lag som kanske inte kommer tillhöra toppen så du kommer antagligen få en hel del skott mot dig…
– Det är vad jag ser fram emot och det ska bli riktigt roligt, avslutar Sofia Reideborn med ett stort leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL