Oscar Möller, Joel Lundqvist och Broc Little.
Växjö Lakers HC

RANKING: De har SHL:s bästa forwards

ANNONS

Hockeysverige.se avslutar i dag sin rankning av SHL-lagen utifrån varje position. Efter att vi plockat ut de fem lag som har det bäst ställt på målvakts- och backsidan tidigare tar vi det i dag i mål med att se över forwardssidan.

Självklart är vi medvetna om att det fortfarande kan ske förändringar i trupperna, men då de flesta lagen nu börjar få alla pusselbitar på plats kan det vara intressant att stämma av läget. I varje rankning kommer vi lyfta fram de fem lag som har det bäst ställt på varje position. Vi började med målvakterna och fortsatte sedan med backarna. Nu är det alltså dags för forwards, där följande lag ser bäst ut just nu:

5. HV71

Pär Arlbrandt. Foto: Bildbyrån

Det kan tyckas konstigt att ett lag som inte plockat in ett enda nyförvärv på forwardssidan, hade ett tungt fjolår och kan komma att tappa en av sina bästa forwards i Erik Christensen finns med på den här listan. Men då ska man också komma ihåg att smålänningarna hade grymt otur med skador under fjolåret. Teemu Laine och Ted Brithén missade en stor del av säsongen på grund av skadebekymmer, medan Pär Arlbrandt kom in sent från Schweiz. Med en bra sommarträning i grunden kan den trion förhoppningsvis prestera på topp – och de skulle då alla vara som landslagsmässiga nyförvärv för HV. Bakom dem finns också skickliga veteraner som Mattias Tedenby, Martin Thörnberg och Chris Abbott blandat med stor potential i yngre förmågor som Lias Andersson, Filip Sandberg, Christoffer Törngren och Anton Bengtsson. Allt som allt en spännande offensiv mix som bäddar för ett intressant år i Jönköping.

4. SKELLEFTEÅ

Emil Pettersson. Foto: Bildbyrån

Det är klart att ett lag som får hem Joakim Lindström och Oscar Möller ska vara med på en lista som denna. Tillsammans med Jimmie Ericsson utgör de en dödlig offensiv spets som få, om ens något, lag i ligan kan matcha. Varför är då inte Skellefteå högre upp på listan, kanske ni undrar? Jo, bakom den landslagsmässiga trion ser det inte lika vasst ut som tidigare. Det är klart att det kommer märkas när spelare som Zackrisson, Pesonen, Ritola, Norman, Lundberg, Forssell och eventuellt Holmström alla försvinner på en gång. Visst har västerbottningarna en tradition av att få sina nya spelare att lyfta på ett sätt som ingen annan klubb kan mäta sig med sett över den senaste femårsperioden (det måste vara något med vattnet i Skellefteå) – men bredden är ändå inte alls lika stark som tidigare år. Det kommer krävas att intressanta nyförvärv som Emil Pettersson och Jesper Olofsson kan kliva direkt in och producera i en ledande kedja om de senaste årens dominanter ska kunna hålla nivån uppe. Speciellt med tanke på att en del av lagets äldre forwards såg betydligt trögare ut i årets slutspel än vad de gjort tidigare.

3. FRÖLUNDA

Victor Olofsson. Foto: Bildbyrån

De regerande svenska mästarna var en offensiv maskin som inget annat lag lyckades få stopp på i slutspelet i våras. Nu har de tappat stjärnor som Johnson, Lasch, Abbott och Lehkonen – men står sig ändå starkt i konkurrensen. Johan Sundström och Joel Lundqvist var två giganter under fjolåret som knappast kommer bli sämre kommande vinter och spelare som Figren, Carlsson, Lasu och Rosseli Olsen är rollspelare av toppklass som aldrig gör någon besviken. Bland nyförvärven sticker såklart landslagsforwarden Simon Hjalmarsson ut, men mest spännande på förhand känns ändå Victor Olofsson. 20-åringen var stundtals briljant i Modo förra säsongen, framförallt under kvalspelet, och kan komma att växa ut till en av seriens bästa spelare under Roger Rönnberg. Frölunda har forwards som passar i alla roller och kommer bli svårstoppade även i vinter, men i nuläget känns det inte som att de har riktigt samma spets som förra året. Att de kommer vara ett av seriens bästa offensiva lag råder det dock ingen tvekan om.

2. VÄXJÖ

Robert Rosén. Foto: Bildbyrån

Det såg länge trögt ut för Växjö förra säsongen, innan till sist lossnade när slutspelet närmade sig framåt vårkanten. Henrik Evertsson har nu gjort ett bra jobb med att förstärka laget under sommaren och Sam Hallam kan definitivt inte klaga på det material han fått att jobba med på forwardssidan. I finske målsprutan Olli Palola och erkänt skicklige poängsprutan Geoff Platt har smålänningarna svarat för två av seriens mest spännande nyförvärv. De täcker mer än väl upp för förlusten av Richard Gynge. Att man dessutom har Ville Leino i laget från början av säsongen och lyckats locka hem NHL-meriterade Dennis Everberg från NHL gör att forwardssidan ser oförskämt bra ut. Sedan tidigare finns nämligen också stjärnor som Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen kvar i leken och Växjö lär därmed kunna ställa upp med två toppkedjor av allra högsta SHL-klass. Bakom dem finns dessutom duktiga rollspelare som Liam Reddox och Erik Josefsson samt en revanschsugen Joakim Hillding, som säkerligen vill bevisa att han kan bättre än det han presterat de senaste två åren. Det är helt enkelt en offensiv av absolut toppklass som kommer bli oerhört svårstoppad i vinter.

1. LINKÖPING

Mathis Olimb. Foto: Bildbyrån

Ska det efterlängtade första guldet till sist komma för Linköping? Ja, det ser åtminstone otroligt bra ut på flera positioner. Endast Skellefteå gjorde fler mål än östgötarna i grundserien förra året – och nu ser LHC än starkare ut framåt. Det osar klass om lagets forwardssida, som nu förstärkts med erkända stjärnor i Mathis Olimb och Niclas Bergfors. Ken Andre Olimb och Emil Sylvegård är två andra skickliga spelare som breddar en redan stark forwardsgrupp innehållande lagets tre nordamerikanska poängsprutor Andrew Gordon, Broc Little och Garrett Roe. Linköping har målskytte i spelare som Bergfors och Little, spelgenier i Mathis Olimb, Gordon och Roe samt en hel hög med erkänt skickliga defensiva forwards som Niklas Persson och Sebastian Karlsson. Känslan är att det helt enkelt inte är något som saknas och kan bara Tangnes och hans ledarstab få alla forwards att spela upp till sin förmåga kan det räcka hela vägen till en guldfest.

LÄS ÄVEN:
RANKING: De har SHL:s bästa målvakter
RANKING: De har SHL:s bästa backar

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch