Leksandstränaren Alexander Eriksson.
SDHL 1

”Tror det kan vara farligt att göra som Linköping och Luleå gör – värvar stjärnor”

ANNONS

Han är bara 26 år gammal, men har fått uppdraget att träna Leksand i SDHL nästa säsong. Ett lag utan klara stjärnor, men med en sammanhållning som ska ta dem till toppen.
– Jag är absolut inte rädd för att Leksand ska halka efter. Jag tror snarare att det kan vara farligt att göra som Linköping, Luleå och dom här lagen gör, värvar ”stjärnor”, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Alexander Eriksson, så heter Leksands nya damtränare. Det har omsatts en hel del tränare på damsidan i klubben senaste säsongerna. Men nu ska den 26-åriga före detta A-lagsspelaren i Leksand ta sig an utmaningen att ta laget till toppen av SDHL. En nyckel till det heter kontinuitet och inga spektakulära värvningar som exempelvis Luleå gjort enligt Eriksson.

Hockeysverige.se åkte till Tegera Arena i Leksand där klubbens hockeyskola är i full gång. En hockeyskola som för övrigt Alexander Eriksson basar över. Trots att det är hektiska veckor för Säfflesonen så tar han sig tid att prata lite damhockey med oss.
– Mina intryck från damhockeyn så här långt är bara positiva. Jag ska inte säga att jag är förvånad, men jag har fått mina tankar bekräftade att tjejerna kör väldigt hårt, är ambitiösa och seriösa i sin satsning. Samtidigt tycker jag att det är en väldigt kul grupp att jobba med här i Leksand, säger Alexander Eriksson när vi satt oss ner med varsin kopp kaffe i ett av rummen som matchkvällar är en bar men som nu är omgjort till ledarrum för hockeyskolan.

Har du ställts inför några oväntade problem så här långt?
-Nej, det skulle jag inte säga. Det är mer så att skulle jag inte ha koll på det vi gör och vad vi tränar så blir jag snabbt ifrågasatt. Har jag inget bra svar på varför vi gör någonting så blir jag inte trovärdig. Det gäller att hela tiden ha svar och en tanke bakom det vi gör.

Vad vill du tillföra Leksand?
– Jag vill tillföra mycket energi men även kunskaper och förutsättningar för tjejerna att spela hockey. Att få tillgång till saker och hjälp med det tjejerna behöver. Det kan vara allt från sjukvård till lägenhetsbekymmer eller jobb.
– Det är helt andra förutsättningar för damspelare jämfört med herrspelare så det finns hur mycket som helst att hjälpa tjejerna med.

Alexander Eriksson spelade själv med Leksand i Hockeyallsvenskan säsongen 2009/10 och ser egentligen ingen större skillnad i ambitionsnivå mellan lagen trots förutsättningarna.
– Nej, den tror jag inte skiljer sig mycket. Sedan är tjejerna väl medvetna om hur herrarnas satsning ser ut där man tränar på dagtid och att dom inte jobbar med något annat. Killarna är heltidsproffs till skillnad mot tjejerna. Vissa av tjejerna går visserligen i skolan men vissa andra jobbar. Vissa jobbar heltid och vissa andra deltid. Där skiljer det sig lite, men ambitionen är den samma.

Den nya Leksandstränaren upplever också att satsningen på damhockeyn i klubben blir bättre och bättre.
– Den är bättre nu än vad den har varit på många år. Damhockeyn har generellt växt, blivit större och mer intressant. Även Leksand har förstått det och vill göra något riktigt bra med tjejerna.
– Till skillnad mot tidigare satsas det mer på dam och det tror jag att vi kommer märka av redan nästa säsong.

Hur då?
– Dels kring matcher, att man annonserar mer när det är match. Även att man gör bättre inramning kring matcherna. Förhoppningsvis kommer folk hit och tittar och förstår att det är en rätt bra kvalité på damhockeyn.

Luleå och även Djurgården kombinerade damlagets matcher med herrmatcher förra säsongen, finns den tanken även hos Leksand?
– Det tror jag. Vi har ett jätteduktigt marknadsgäng som jobbar väldigt hårt och har jättemånga bra idéer. Dom har redan varit på mig och frågar om vad jag tycker och tänker.
– Jag tror säkert man kommer sy ihop dam- och herrmatcherna. Jag tippar på att herrlaget kommer locka en hel del publik i vinter, säger Alexander Eriksson med ett leende.

Hur ska man nå till nästa steg då det gäller en mer jämlik hockey?
– Jag tror att det är bra att det håller på och bildas en ny organisation i Svenska damhockeyligan (SDHL). Att det där finns en egen organisation som jobbar för damhockeyn och drar inte lite mer egna ekonomiska resurser, att man får en centralstyrning och centrala sponsorer.
– Sedan är det mycket upp till både tränare och spelare att fortsätta den utveckling man haft där man blivit bättre och bättre senaste säsongerna. Då tror jag att folk kommer att komma till matcherna automatiskt. När man ser att det är en så jäkla bra kvalité på damhockeyn så blir det intressant också.

DSC_0502

Luleå, HV 71, Linköping och Djurgården har visat musklerna under sommaren och värvat en rad namnkunniga spelare från olika delar av världen, men Leksand kan så här långt inte visa upp några nya namn. Men det här är inget som bekymrar den nya tränaren.
– Jag har sett det, eller rättare sagt det är svårt att inte se när lagen droppar nyförvärv efter nyförvärv, säger den tidigare allsvenska backen med ett leende och fortsätter:
– Jag är absolut inte rädd för att Leksand ska halka efter. Jag tror snarare att det kan vara farligt att göra som Linköping, Luleå och dom här lagen gör, värvar ”stjärnor”. Kolla på Ryssland i VM när dom har för många stjärnor med. Ofta fungerar inte spelet när man har för många stjärnor med. Det gäller att få ihop gruppen också. Vem ska vara stjärna och vem ska inte vara stjärna?
– Här i Leksand har vi ingen jätteklar stjärna. Vi är mer en grupp som jobbar tillsammans. Sedan bygger vi organisationen på ett annat sätt där vi vill jobba mycket med HG (Hockeygymnasiet) intaget och utveckla spelare under deras tid här istället för att värva till oss spelare i allt för stor grad. Efter några säsonger kanske pengarna är slut och då står man där med brallorna nere.

Hur ser du på den trupp ni har idag?
– Jag tycker det är en jäkla stark grupp med en bra lagkänsla. Det är samma där med värvningar och så vidare. Vi vill inte värva någon som kanske inte passar in i vår grupp och då förstör mer än vad hon tillför. Sedan vill vi jobba mycket med gruppkemin så tjejerna känner sig trygga med varandra och vågar lita på varandra. Jag tror mer på det än att försöka köpa ihop ett lag.

Om du tittar på exempelvis Luleå så har dom mer eller mindre ett landslag på pappret, hur långt kan ett inte lika namnkunnig Leksand räcka nästa säsong?
– Vi har tjejer som har ambitionen att spela i landslaget om dom fortsätter utvecklas och jobbar på om dom gör. Som jag sa så måste du få gruppen att jobba tillsammans och för varandra. Det är inte alltid stjärnor gör det. Är man stjärna ska man få pucken och ofta allt serverat. Det där kan vara farligt, säger Eriksson med eftertanke.
– Framförallt Luleå har värvat friskt och bra spelare på pappret, sedan ska dom få ihop tjejerna som en grupp också. Det ska bli intressant att se hur dom lyckas med det.

Hanna Sköld Elin Lundberg (4)

Hanna Sköld och Elin Lundberg är två av Leksands nyckelspelare.

Har ni några nyförvärv klara så här långt?
– Klart vi tittat på nyförvärv och även kontaktat flera spelare. Sedan måste vi se till att det fungerar både på och vid sidan av isen. Det går inte att ta hit någon utan att hon får en skälig tillvaro med jobb och någonstans att bo. Vi måste se till att lösa dom bitarna först. Det viktigaste av allt är trots allt att dom passar in i gruppen och vi känner att hon kommer göra ett bra jobb för Leksand. Sedan är det väldigt viktigt att tjejerna som kommer till oss känner att dom vill spela i Leksands IF, att dom känner att det vore jättekul att komma till Leksand och representera oss.
– Just därför har vi velat träffa alla som vi har varit i kontakt med också. Att dom får komma hit upp, se hur det är och eventuellt träffa gruppen för att se hur dom samsas och kommer överens. Förhoppningsvis kommer vi tillföra någon ny innan säsongen drar igång i september.

Förluster?
– Inte i dagsläget. Vi håller på att titta på dom vi än så länge inte har förlängt med från förra säsongens trupp.

Vad blir nyckeln om Leksand ska vara med och slåss i toppen nästa säsong?
– Nyckeln är, som jag sa tidigare, att vi får ihop gruppen, att vi känner oss trygga med varandra och har en gemensam målsättning som alla är beredda att slåss stenhårt för. Sedan ska vi även jobba lite med det mentala. Vi kommer säkert att stöta på flera motgångar och då gäller det att vara mentalt förberedd och känner oss trygga även i det.
– Sedan är det en väldigt rolig resa vi har framför oss. Jag menar att vi måste njuta av tiden också och inte bara se det som en utmaning.

Är du själv förberedd mentalt?
– Absolut! Jag har nu pluggat två år idrottspsykologi och ledarskap. Det ska bli kul att testa vingarna och det kan inte vara ett bättre gäng än vårt damlag att få göra det med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch