Amanda Helgöstam.Foto: Ronnie Rönnkvist

Igår presenterades hon som Brynäs nye forward. För hockeysverige.se berättar Amanda Helgöstam om förväntningarna på laget, äventyret i Nordamerika – och förstås drömmen om landslagsspel.
–  Landslagsspel finns alltid i bakhuvudet när man tränar, en sporre för att köra lite hårdare hela tiden, säger hon.

VALLENTUNA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vallentuna Idrottsplats, här finns en klassisk ishall där killar som Leffe Holmgren, Kai Nurmi och Robert Nordmark varit tränare. Det är också ishallen där Brynäs senaste nyförvärv, forwarden Amanda Helgöstam, 19, inledde sin karriär som hockeyspelare. Då spelade hon för Ormsta HC. Efter det flyttade hon till Enebybergs Ishall för att spela med SDE Hockey, men inför förra säsongen valde hon att åka över till USA för att prova lyckan i Chicago Fury. Nu blev det inte som Helgöstam hade hoppats på och redan i november var hon tillbaka i SDE Hockey.
– När jag kom över till Chicago visade det sig att i den ligan fick man bara spela om man har ett studentvisum. Jag kunde inte fixa det även om vi försökte lösa det på olika sätt. Turneringarna jag var med och spelade gick bra, men sedan skulle vi spela en ”state tournament”. Jag visste att jag inte skulle få vara med där och då kände jag att det var lika bra att flytta hem, säger Amanda Helgöstam när hockeysverige.se träffar henne för en intervju utanför hennes gamla hemmahall i Vallentuna.
– Jag åkte bara över för att spela hockey och hade ett turistvisum precis som dom flesta som åker dit över och spelar har. I just den här ligan behövde man även ha studentvisum annars skulle det bara komma över en massa kanadensiskor för att spela i deras liga. Det är anledningen till att dom har den regeln.

Trots att det inte blev speciellt lång tid för 19-åringen i Chicago så hann hon lära sig att trivas i stan och med laget.
– Jag trivdes jättebra i laget samtidigt som det var kul att se hur hockeyn fungerar i USA. Det är lite annorlunda där borta men det var kul.
– Laget spelade fyra, fem matcher varje helg. Sedan var matcherna lite kortare, 3×15 minuter. Det var ganska intensivt när vi väl spelade och vi fick resa ganska långt, bland annat till Kanada. Men det var kul och jag fick se mycket.

Var det en stor omställning spelmässigt för dig?
– Jag hade ganska svårt i början att anpassa mig till den lilla isen. Det var lite annorlunda, men jag tycker ändå att jag kom in i det ganska snabbt.

Alla pratar om att det är en stor omställning att gå från stor till liten is, men vad upplevde du själv var den stora skillnaden?
– Allt går mycket snabbare. Jag tyckte att största skillnaden var då jag kom in i zon, att man nästan inte hade tid på sig för att göra någonting. Det var nästan bara att skjuta på mål direkt.
– Dock tycker jag att omställningen från liten is till större är enklare än tvärtom. Det var lite krångligt första matcherna, men man vänjer sig snabbt.

Du är en skicklig skridskoåkare, kunde du utnyttja det fullt ut på dom små rinkarna i USA och Kanada?
– Ja, men, som sagt var, i början tyckte jag nog inte det. När jag sedan lärde mig hur spelet fungerade så fick jag också ut mer och mer av min skridskoåkning.

Hur var det att bo och leva i Chicago?
– Det var jättekul och jag bodde hos en värdfamilj där. Chicago som stad är jättefin så jag trivdes väldigt bra där. Sedan var jag och såg Blackhawks tre gånger. Det har alltid varit mitt favoritlag så det passade bra, säger Amanda Helgöstam med ett leende.

DSC_0549

Nu avslutades förra säsongen för Amanda Helgöstam med spel i sin gamla klubb SDE Hockey som efter kval lyckades hålla sig kvar i Riksserien.
– Jag har spelat i Riksserien under många år så det var inte så stor omställning att komma hem och spela igen. Jag tycker att Riksserien är en väldigt rolig serie så jag tyckte det var kul att komma tillbaka hit igen.

DSC_0535

Foto: Ronnie Rönnkvist

Amanda Helgöstam spelade i ett av lagen i Riksserien som hade det tufft att ta poäng. Totalt blev det en vinst och fem oavgjorda matcher. Visst sliter det mentalt att förlora så pass mycket, men hon ser ändå ljusglimtar i lagets fjolårssäsong.
– Klart att det är jättetufft, förra säsongen förlorade vi visserligen mycket matcher, men samtidigt var det inte så att vi blev utspelade totalt. Visst är det jobbigt att förlora med uddamålsförluster hela tiden. Samtidigt är det inte lika tufft som att förlora med stora siffror hela tiden som det var säsongen innan. Klart att det är mentalt jobbigt, men det här var också något som vi pratade om hela tiden.
– Stämningen var bra i gruppen under hela säsongen och det blev klart ganska tidigt att vi skulle spela kvalserien. Då började vi träna och förbereda oss mentalt för det.

Den 19-åriga Vallentunatjejen gjorde en riktigt bra kvalserie. På nio matcher svarade hon för fem mål och totalt tio poäng. På det slutade hon tvåa i lagets poängliga efter Julie Zwarthoed som svarade för 14 mål och totalt 20 poäng.
– Jag hade en liten svacka innan kvalserien. Klart att det sedan blev en jättestor omställning från att spela riksseriematcher till att spela mot dom kanske lite lägre lagen i kvalserien. Jag tycker ändå att jag anpassade mig snabbt och tycker också att det gick bra.

Till kommande säsong har Amanda Helgöstam att lämna SDE Hockey för spel i Brynäs.
– Jag kände att jag behövde nya utmaningar inom hockeyn och att Brynäs är ett bra val för mig då det gäller den biten. Brynäs som organisation känns jättebra samtidigt som det inte är så lång hemifrån heller, säger Helgöstam med ett leende och fortsätter:
– Det verkar var en jättebra stämning i laget och alla vill samma sak så det blev ett ganska enkelt val att välja just Brynäs.

DSC_0230

Huvudtränare Östling.

Brynäs har två kvinnliga tränare, Madeleine Östling och Nanna Jansson och en manlig, Per Johansson. Att det är just två kvinnliga tränare var inget som hade någon inverkan på Amanda Helgöstams val av klubb.
– Det skulle jag inte säga påverkade någonting egentligen. Jag har aldrig haft någon kvinnlig tränare tidigare så det blir något nytt. Jag har hört jättebra om båda två så jag tror att det kommer blir riktigt bra.
– Jag träffade ”Madde” när jag var uppe där för två månader sedan och pratade lite med henne. Jag träffade även laget lite snabbt då vilket var trevligt.

Vad hoppas du av den här flytten?
– Jag hoppas att få något nytt, att komma till rinken varje dag för att tävla och bli bättre.

Finns landslagsspel med i tankarna?
– Ja, absolut. Det är ett mål såklart. Landslagsspel finns alltid i bakhuvudet när man tränar, en sporre för att köra lite hårdare hela tiden. Jag tror att det kan vara bra för mig att komma till Brynäs och just få tävla varje dag om platserna.

Hur långt kan Brynäs räcka den här säsongen?
– Långt! Brynäs har kvar nästan alla sina spelare från förra säsongen plus att vi har fått in några nyförvärv också. Jag tror att vi har goda förutsättningar för att gå riktigt långt, avslutar Amanda Helgöstam som också berättar att hon är riktigt taggad för att dra igång lagträningarna med Brynäs.